I snage DUZS-a idu put BiH

 

Nakon naglih oborina i njima izazvanih katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) Republike Hrvatske jučer, u četvrtak 15. svibnja, zaprimila je i službeni zahtjev za pomoć od Ministarstva sigurnosti BiH. U tom se zahtjevu, a temeljem bilateralnog sporazuma Vlade RH i Vijeća ministara BiH, tražilo ljudstvo te oprema za spašavanje na vodi. Na toj su osnovi provedene konzultacije, temeljem kojih je onda Vlada RH odlučila i djelovati. Uz suglasnost Predsjednika RH Ive Josipovića, u BiH su otposlana dva helikoptera HRZ i PZO, s posadama te osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi. Načelno, ovaj je kontingent danas otposlan na područje Zavidovića, Maglaja i Doboja – ugroženih gradova uz ekstremno nabujalu rijeku Bosnu.

Državna vatrogasna intervencijska postrojba DUZS

No, kako se stanje u Bosni i Hercegovini nastavilo pogoršavati, tijekom današnjeg dana održana je još jedna telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske – 158. po redu. Na njoj je donesena Odluka o upućivanju pripadnika vatrogasnih postrojbi i postrojbi civilne zaštite Republike Hrvatske u misiju pružanja žurne pomoći Bosni i Hercegovini. Riječ je o aktu zasnovanom na članku 12 Zakona o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, policije, civilne zaštite te državnih službenika i namještenika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu (NN 33/02 i 92/10), kojim se put Bosne i Hercegovine ovoga puta upućuju civilne postrojbe – s ciljem spašavanja ugroženog stanovništva iz poplavljenih područja te potpore nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Tko to sada ide put BiH?

Konkretno, u BiH je odlučeno poslati:

(1) Državnu intervencijsku postrojbu civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje (u sastavu od 8 pripadnika, 4 vozila i 3 čamca),

(2) Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu DUZS (11 pripadnika i 4 vozila), te

(3) Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Krapine (6 pripadnika i 2 vozila).

Svu logističku potporu potrebnu ovim malim postrojbama osiguravat će Državna uprava za zaštitu i spašavanje, koja će koordinirati i njihove aktivnosti s nadležnim institucijama BiH.

Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine u akciji 2010.

Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine u akciji 2010.

Za razliku od odluka o slanju na teren postrojbi OS RH, gdje nitko nije našao za potrebno potrošiti ni riječ oko troškova današnjeg djelovanja ili izvora iz kojih će ti troškovi biti snošeni, današnja se telefonska sjednica Vlade RH barem načelno dotakla i pitanja troškova ovog civilnog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Javnosti je tu priopćeno: “Financijska sredstva potrebna za provedbu misije iz točke I. ove Odluke osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu, na pozicijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Odluka stupa na snagu odmah“. Tijekom predstojećih dana ostaje vidjeti o kolikim će se tu troškovima zapravo raditi – u vojnome proračunu, ali i u proračunskome odjeljku Ministarstva unutarnjih poslova, u koji spada spomenuta pozicija DUZS-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.