Hrvatski policajci na grčko-turskoj granici

 

Četiri policijska službenika upućena su u utorak, 10. ožujka 2020. godine, u zajedničku operaciju FRONTEX-aRapid Border Intervention 2020“. Sukladno zapovijedi glavnog ravnatelja policije Nikole Miline oni će biti angažirani na poslovima zaštite državne granice u Helenskoj Republici. Žurna intervencija na granici u Grčkoj pokrenuta je odlukom FRONTEX-a (Europske agencije za graničnu i obalnu stražu), temeljem zahtjeva Grčke i sukladno odredbama Uredbe o graničnoj i obalnoj straži. Za sada je ovo operacija ograničenog trajanja, koja započinje 11. ožujka 2020.  i završava 6. svibnja 2020. godine. Prema najavama, ovisno o okolnostima na grčko-turskoj granici, zatim logističko-tehničkim kapacitetima na tom području te traženjima Grčke, postoji mogućnost produljenja trajanja operacije kao i proširenja kontingenta policijskih službenika koji sudjeluju u ispomoći.

Područje zajedničke žurne operacije je grčko-turska kopnena granica, gdje će biti upućeno ukupno 100 policijskih službenika iz zemalja članica Unije. Hrvatski policajci za sudjelovanje su odabrani temeljem svog ranijeg iskustva na poslovima zaštite državne granice, poznavanja engleskog jezika, te izvrsne psihofizičke spreme. Njihov boravak u Grčkoj planiran je do 8. travnja 2020. godine, kada će biti upućena sljedeća rotacija policijskih službenika koji će ondje boraviti do planiranog završetka operacije u svibnju.

MUP RH već nekoliko godina sudjeluje u FRONTEX-ovim operacijama u Grčloj, među ostalim u operaciji „Poseidon Sea“, te „Poseidon Rapid Intervention“, u kojima je sudjelovao s plovilima i posadom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.