Na preispitivanju zahtjev BiH za pomoć u gašenju

Požar s područja Tomislavgrada širi se prema granici s Hrvatskom

Zbog požara koji već danima gori na području Tomislavgrada, a od utorka prijeti i naselju Roško polje, Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je od Hrvatske i EUFOR-a zračnu pomoć u gašenju. Apel je urodio plodom samo djelomično – EUFOR je obećao vlastima BiH staviti na raspolaganje jedan svoj helikopter – interventno opremljen protupožarnim sustavom, i s mogućnošću izbacivanja do 500 litara vode. EUFOR se pritom ispričava zbog nemogućnosti da pomogne i više, ali, kako kaže u priopćenju, „posjeduje vrlo ograničena sredstva koja se prvenstveno koriste za osiguranje osoblja i infrastrukture u bazi Butmir“.

Za razliku od EUFOR-a, Hrvatska čak ni na simboličkoj razini nije bila u stanju uslišiti molbu BiH-dužnosnika, koji su tražili dva, navodno obećana Canadaira. Zbog brojnih požara koji su cijeli dan gorjeli duž hrvatskog priobalja, u poslu su bile sve hrvatske protupožarne letjelice – i Canadair i Air-Tractor tipa. Državna uprava za zaštitu i spašavanje RH obećala je da će, ovisno o situaciji na požarištima u Lijepoj našoj, danas ponovno razmotriti mogućnost slanja pomoći susjednoj državi. Susjedna pak država ustanovila je da je na području općine Tomislavgrad stanje najteže, budući se vatra primaknula i naseljima, a približava se i granici s Hrvatskom – jučer kasno poslije podne požar je došao na udaljenost od 7 kilometara od državne granice s Hrvatskom. Linija požara duga je 20 kilometara, zbog čega, osim vatrogasaca i mještana, u obračunu s vatrom sudjeluje i 30 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Osim na području Tomislavgrada, jednako je alarmantno i na području Konjica i Trebinja. Sinoć je požar na brdu Leotar kod Trebinja donekle lokaliziran zahvaljujući hitnoj akciji helikoptera Oružanih snaga BiH. Radi se o kilometarskom požarištu na nepristupačnom terenu, kojeg već par dana gasi više od 100 trebinjskih vatrogasaca, pripadnici Civilne zaštite i Centra za ravnanje kršem, OS BiH, i mještani Trebinja.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.