Dva hrvatska Canadair CL-415 u BiH

Samo dva dana nakon vježbe “Ljeto 2012”, kojom je u Divuljama kod Splita demonstrirana spremnost OS RH za nadolazeću protupožarnu sezonu, hrvatski su protupožarni zrakoplovi Canadair opet krenuli na posao. Međutim, ovoga puta oni ne gase u Hrvatskoj.

Samo dva dana nakon vježbe - u akciju!

Naime, Vlada RH je danas, 6. svibnja 2012. godine, na svojoj drugoj objavljenoj telefonskoj sjednici, donijela Odluku o upućivanju u Bosnu i Hercegovinu dva zrakoplova Canadair CL-415, zajedno s dvije posade (ukupno šest pripadnika OSRH – za koje Odluku o upućivanju donosi predsjednik Josipović), a radi pomoći pri gašenju velikog šumskog požara na području Općine Konjic.

Vatra kod Konjica, grada oko 40 kilometara jugozapadno od Sarajeva, gori već pet dana na prostoru planine Zlatar. Za općinu Konjic još je tijekom ove noći proglašeno stanje “prirodne ili druge nesreće prouzrokovane požarom“, a onda je zatražena i pomoć iz Hrvatske – na temelju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa, potpisanog 1. lipnja 2001. godine, koji je stupio na snagu 18. veljače 2002. godine (što je objavljeno tek u NN 13/2011, od 7. studenog 2011.). Zahtjev iz Sarajeva, od Ministarstva sigurnosti BiH (Sektora za zaštitu i spašavanje), zaprimila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje RH (DUZS), a mehanizam odgovora izgleda da je djelovao brzo i učinkovito.

Požar je tijekom šest dana ukupno opustošio više od 200 hektara šume, a za današnje stanje portal Vijesti.ba pomalo začudno konstatira da “…uglavnom je nepromijenjeno od sinoć, osim što se požar proširio uz brdo Zlatar prema selu Zagorice i lijevim krakom prema naseljima Gornje Polje i Puhale“. Dakle, sve isto, al se vatra širi!

Treba napomenuti da je pomoć iz BiH zatražena tek kad širenje požarne fronte prema naselju Ljuta, vojarni OS BiH “Ljuta”, Klipanovcu i širem području brda Zlatar, uz druge gasitelje, nisu zaustavila ni djelovanja dva helikoptera tamošnjih oružanih snaga.

Prirodna nesreća - veliki požar crnogorične šume kod Konjica

Prema izjavama Sadika Ahmetovića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, požar koji u okolici Konjica gori od 1. svibnja izazvao je znatne materijalne štete, ali, srećom, ne i ljudske žrtave. Za malobrojne gasioce iz redova pješačkih postrojbi oružanih snaga BiH i njihova dva helikoptera značajnu prepreku u gašenju požara predstavlja i izuzetno nepristupačan teren te naznake da je dio opožarenog zemljišta pod minama. Ahmetović ujedno istiće:

Ministarstvo sigurnosti BiH je prethodno pripremilo sve bezbjednonosne uvjete kako bi dva kanadera iz Republike Hrvatske mogli pristupiti uzimanju vode na lokaciji jablaničkog jezera, nedaleko od opožarenog mjesta. Očekujem da će u toku dana, odnosno u narednih dva do tri sata oni već početi intervenciju na gašenju ovog požara“.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.