Hrvatski Canadair zrakoplovi ipak, na kratko, u BiH

Danas tijekom jutra dva su hrvatska Canadair zrakoplova ipak krenula u gašenje požara na ugroženom području oko Tomislavgrada. To je drugo takvo djelovanje hrvatskih zrakoplova Canadair u posljednje vrijeme (prošli put kod Konjica, početkom svibnja ove godine).

Da podsjetimo. Ministarstvo sigurnosti BiH 18. srpnja poslalo je zahtjev Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) za pomoć hrvatskih zračnih snaga u gašenju požara koji je u tom trenutku već nekoliko dana bio aktivan na području općine Tomislavgrad. Konkretno, radilo se o  požarištu unutar pojasa od 10 kilometara od granice s RH. To je bitno, jer je BiH zahtjev bio podnesen u skladu sa Sporazumom između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa (potpisan 1. lipnja 2001. u Sarajevu, u Saboru ratificiran 24. siječnja 2002. – stupio na snagu 18. veljače 2002. godine), koji u svome članku 12. kaže:

Za gašenje požara otvorenog prostora u graničnom području, radi sprječavanja njegovog daljnjeg širenja, ugovorne će stranke omogućiti protupožarnim letjelicama prelaženje zračnoga graničnog prostora do dubine 10 km“.

Time je bila otvorena mogućnost da za djelovanje hrvatskih vatrogasnih zrakoplova ne treba posebna odluka Vlade, već  se može brzo i neposredno krenuti u gašenje požara koji se tog, 18. srpnja, uz jaki vjetar širio na otvorenom ali teško pristupačnome terenu jugozapadno od Tomislavgrada, u smjeru Zavelim-Vinica, i dalje prema granici s RH. No, s obzirom da su svi protupožarni zrakoplovi Oružanih snaga RH bili angažirani na gašenju požara na priobalju RH, istoga je dana u Vatrogasnom operativnom središtu DUZS ustanovljeno da BiH-zahtjev nije bilo moguće realizirati. Ipak, ostavljena je mogućnost, ovisno o situaciji na požarištima u RH – da će se, ako situacija ne bude uskoro stavljena pod kontrolu, idućih dana ponovno razmotriti mogućnost slanja pomoći.

Danas, 20. srpnja, Hrvatska je uspjela odgovoriti i poslati pomoć susjedima. Nakon djelovanja  u podnožju planine Kamešnice, oko 08:45 ujutro, 2 zrakoplova Canadair iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (PP NOS OSRH) preusmjereni su u Bosnu i Hercegovinu. Oni su oko 9 sati ujutro stigli u prostor Grabovica-Mindeni i brzo počeli raditi. Gasili su požar na području sela Vojkovići (u podnožju brda Sinjal, 13 kilometara jugoistočno od Buškog Blata), te u obližnjim i teško pristupačnim prostorima oko naselja Roško Polje, Bukovica i Vukodol. Sve su to krajevi prema kojima se vatra proširila s okolnih planina, gdje gori već danima. Vodu potrebnu za rad uzimali su iz obližnjeg Buškog jezera, a djelovanje je okončano do 09:40 – navodno “na osnovu procjene pilota o uspješnosti gašenja i stanja na terenu“. Nakon toga su se spomenuti zrakoplovi i vratili u RH.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.