MORH traži pilote, pravnike i psihologe

 

Ministarstvo obrane RH je jučer, u srijedu 29. ožujka, u Narodnim novinama objavilo javni natječaj za prijam kandidata i kandidatkinja za časnike te časnice u OS RH. Ukupno se prima 14 kandidata, i to: 5 prvostupnika inženjera aeronautike (piloti), 3 magistra prava, 3 magistra psihologije i 3 magistra fizike te geofizike (meteorolozi). Uz opće uvjete za prijam u OS RH, propisane Zakonom o službi u OS RH, kandidati i kandidatkinje moraju zadovoljavati još neke uvjete. Tako se traži: (1) najviše navršenih 30 godina života do kraja 2017. i uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužen vojni rok, ili (2) najviše navršenih 29 godina života do kraja 2017. za kandidate koji nisu završili program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužili vojni rok, dok će (3) kandidati koji nisu završili program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili vojni rok bit će upućeni 2. lipnja 2017. na dragovoljno vojno osposobljavanje.

Kandidati za pilote imaju ponešto drugačiji tretman od ostalih. Oni će, prije upućivanja na osposobljavanje, prethodno morati uspješno okončati tzv. pripremno osposobljavanje u trajanju od mjesec dana. Nakon uspješnog okončanja osposobljavanja, kandidati za časnike za vojnog pilota bit će upućeni na temeljnu časničku izobrazbu koja počinje u kolovozu 2017. (a za ostale kandidate u rujnu 2017. godine). Temeljna časnička izobrazba za vojne pilote traje 22 mjeseca, a za ostale kandidate do 10 mjeseci. Po uspješnom završetku časničke izobrazbe, svi kandidati bit će primljeni u djelatnu vojnu službu, dodijelit će im se prvi časnički čin (poručnik) i bit će raspoređeni na časničku dužnost.

Rok za podnošenje vlastoručno potpisane prijave na natječaj je 15 dana od objave u Narodnim novinama, a u Narodnim novinama je, kako spomenusmo ranije, natječaj objavljen 29. ožujka – čime je ovaj natječaj otvoren do 13. travnja ove godine.

18. naraštaj dragovoljnih ročnika prisegnuo je početkom ožujka ove godine

Ovaj prijam tek je donekle u skladu s prošloga mjeseca prihvaćenim Planom prijma. Naime, prema tamo određenoj dinamici, prijam kandidata za časnike nedostajućih struka s tržišta rada planiran je tek za 3. tromjesečje ove godine. Dok nije tajna da se MORH i OS RH već godinama bore s nedostatkom visoko obrazovanih kadrova pojedinih struka, od svih u Planu navedenih deficitarnih struka, postojećim natječajem nisu obuhvaćeni jedino doktori medicine koji će se, vjerojatno, primati nešto kasnije (možda čak i u skladu s planom kojeg se objavilo). Kako bilo da bilo, time ostaje činjenica da “Plan prijma osoblja u djelatnu vojnu službu za 2017. godinu” kao službeni dokument izgleda nije izdržao ni pet tjedana na snazi bez odstupanja, što stvarno nije primjer dobre upravne prakse te kadrovskoga planiranja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.