MORH: sporazumi sa Slovenijom i Njemačkom

 

U okviru obrambene suradnje Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, u posljednjih tjedan dana i formalno su usvojena dva sporazuma o suradnji. Prvi se odnosi na Tehnički dogovor između Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Republike Slovenije o suradnji i međusobnoj potpori u radnom području „identifikacija i kemijska analiza energetskih tvari“, s čime se Vlada RH upoznala na svojoj prošlotjednoj 62. sjednici. Ministar obrane Mario Banožić o tome je ukratko rekao:

„Oružane snage Republike Hrvatske u okviru vojne suradnje sa Oružanim snagama Republike Slovenije provode aktivnosti koje se odnose na razmjenu iskustava iz područja energetskih tvari. Razmjena znanja je u domeni nadzora ispravnosti pričuva sredstava, i to primarno balističkih ispitivanja tijekom životnog vijeka uporabe. Ovim tehničkim dogovorom, omogućit će se… omogućiti će se objema stranama da bez financijske naknade provode kontrolu ispitivanja tih uzoraka. Potpisivanjem ovoga dokumenta, labaratoriji (!!?!) Oružanih snaga dviju država imat će kontrolu kvalitete uzoraka, posebno u slučajevima prijema novoga streljiva. Tehnički dogovor, koji je stupio na snagu 14. travnja 2021. godine, u ime Ministarstva obrane RH potpisao je zapovjednik Zapovjedništva za potporu, general-pukovnik Mladen Fuzul“.

Iako bi na prvi pogled čovjek mogao pomisliti da ovim sporazumom MORH te OS RH priznaju svojevrsni suton vlastitih laboratorijskih kapaciteta za praćenje životnoga vijeka eksplozivnih tvari, nikakve dodatne pojedinosti tu nisu dostupne iz iznimno šture popratne dokumentacije s Vlade RH. No, ostaje za spomenuti kako je ovaj dogovor o suradnji između MORH-a i MORS-a zapravo sklopljen vrlo brzo – potpisan je u Kranju 25. siječnja 2021. i u Zagrebu 14. travnja ove godine, a Ministarstvo vanjskih poslova dostavilo ga je Vladi tek nešto više od mjesec dana kasnije, točnije 24. svibnja.

I još Njemačka…

Ministar Banožić s njemačkim veleposlanikom Klinkeom (Photo: MORH/ F. Klen)

Na današnjem pak sastanku ministra obrane RH Marija Banožića s veleposlanikom SR Njemačke Robertom Klinkeom potpisan je Sporazum između Vlade Savezne Republike Njemačke i Vlade Republike Hrvatske o privremenom boravku pripadnika Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke i Oružanih snaga Republike Hrvatske na državnom području druge države. Ovim se sporazumom uspostavlja pravni okvir za ulazak, izlazak i privremeni boravak pripadnika OS SR Njemačke (Bundeswehra) i OS RH na državnom području države druge stranke, a boravci će služiti u svrhu vježbi, obuke postrojbi, tranzita kopnenim putem kao i aktivnosti pružanja humanitarne pomoći te operacija traženja i spašavanja. Ministar Banožić zadovoljan je potpisanim sporazumom jer on postavlja pravni okvir koji će biti smjernica za planiranje i vođenje budućih zajedničkih aktivnosti dviju država:

„Ovaj Sporazum, između ostalog, ojačat će međunarodni tranzit pripadnika naših vojski čime će se stvoriti dodatna sigurnost za građane. Vjerujem da će se ova suradnja nastaviti i dalje po pitanju ostale bilateralne suradnje, osobito prema onome što je svima nama cilj, a to je modernizacija i opremanje Hrvatske vojske. Očekujemo suradnju i po pitanju Europskog obrambenog fonda i siguran sam da će ovaj Sporazum biti početak jedne nove zajedničke priče“.

Do tada, zgodna posljedica ovog sporazuma već će biti i olakšana organizacija vježbanja hrvatskih Oružanih snaga na njemačkom vojnom poligonu Grafenwöhr, kao i odlazaka pilota HRZ-a na fiziološke treninge u njemačkom Centru za zrakoplovnu medicinu (Zentrum für Luft- und Raumfahrtmedizin der Luftwaffe) u Königsbrücku – kojim je već prije nekoliko godina nadomješten sumrak sustava domaće vojno-zrakoplovne medicine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.