MORH razmjenuje geoinformacije s Njemačkom

 

Na jutrošnjoj 44. sjednici Vlada RH je usvojila „Prijedlog zaključka u vezi s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke o suradnji u području vojnih geoinformacija“. Obrazlagatelj je bio ministar obrane Mario Banožić, koji je ovu suhoparnu točku pokušao objasniti:

„S ciljem jačanja zajedničke međunarodne suradnje i provedbi odredbi NATO geoprostorne politike, Ministarstvo obrane RH i Ministarstvo obrane SR Njemačke sklopili su ovaj tehnički dogovor na neodređeno vrijeme, a koji je stupio na snagu 3. prosinca 2020. godine. Ovaj međunarodni akt sklopljen je u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i neće utjecati na propise o autorskim pravima, patentima, te na međunarodne konvencije i odredbe o izvozu. Svrha tehničkog dogovora je utvrditi postupke koji će se primijeniti u zajedničkim istraživačkim i razvojnim projektima na području geoinformacija, razmjeni geoprostornih podataka, proizvoda i usluga za potrebe državnih tijela, kao i za potrebe potpore oružanih snaga dviju država koje sudjeluju u operacijama, misijama potpore miru, obukama i vježbama. Na temelju tehničkog dogovora pojednostavit će se i ubrzati postupak razmjene, unaprijedit će se raspodjela opterećenja u istraživačkim i razvojnim projektima kako bi se smanjili troškovi izrade, razvoja i održavanja geoprostornih podataka, proizvoda i usluga, te izbjeglo udvostručenje u izradi i pribavljanju geoprostornih podataka i proizvoda“.

Tijekom Banožićevog izlaganja, kamere u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u kojoj se održavaju sjednice Vlade počele su podrhtavati. Nakon Banožića, premijer Plenković zaključio je da se osjetio potres (magnituda 4.0 u 13:08 sati, s epicentrom nedaleko Petrinje – kod sela Glinske Poljane). Potom su ministri jednoglasno usvojili zaključak o Tehničkom dogovoru s Njemačkom, kojeg je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dostavilo u Vladu RH 27. siječnja 2021. godine.

Iako iz javno dostupne popratne dokumentacije nije vidljivo baš ništa o sadržaju dogovora – tek da su ga sklopila Ministarstvo obrane RH i Savezno ministarstvo obrane SR Njemačke, te da je potpisan 12. studenog 2020. u Zagrebu i 3. prosinca 2020. u Euskirchenu (gradiću jugozapadno od Bonna, u njemačkoj saveznoj državi Nordrhein-Westfalen). Spomenuti njemački gradić, odnosno ondje smještena vojarna nazvana prema kartografu Gerhardu Mercatoru, od 10. srpnja 1985. služi kao sjedište Službe za vojne zemljopisne poslove (Amt für Militärisches Geowesen – AMilGeo), koja je nakon spajanja sa Službe za vojnu geofiziku (Amt für Wehrgeophysik) 11. ožujka 2003. pretvorena u Službu za geoinformacijske poslove Bundeswehra (Amt für Geoinformationswesen der Bundeswehr – AGeoBw), a onda od 1. listopada 2013. i u Centar za geoinformacijske poslove Bundeswehra (Zentrum für Geoinformationswesen der Bundeswehr – ZGeoBw).

Prilično je jasno da ovaj tehnički dogovor na svoj način popunjava jednu od velikih praznina na polju domaćih obrambenih priprema. Naime, nije novost da obnova fondova geomagnetskih, topografskih i drugih podataka, a onda i izrada odgovarajućih domaćih baza podataka i karata, do sada nije išla ni lako niti bezbolno, a možda će ova suradnja imati za ishod i bolje vojno iskorištavanje hidrografskih izvida prostora RH koje se u raznim partnerstvima radilo tijekom posljednjih godina. Kako bilo da bilo, budući su u ovo doba informacije ključne (njihovo aktualno prikupljanje, obrada i brzo stavljanje na raspoložbu za korištenje) – riječ je tu o sporazumu čija bi svrha i smisao lako mogli biti daleko bitniji nego što to izgleda iz današnjih šturih navoda s Vlade RH.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.