I MiG-ovi idu u Ukrajinu

 

Ministarstvo obrane danas je i službeno priopćilo ono što se nagađalo već duže vrijeme – 7 hrvatskih MiG-ova 21 ide na remont u Ukrajinu. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

U Ministarstvu obrane donesena je odluka o odabiru izvođača remonta aviona HRZ i PZO-a MiG-21, a za izvođača je odabrana ukrajinska Državna kompanija za izvoz i uvoz robe i usluga vojne i posebne namjene “UKRSPECEXPORT”.

U provedenom postupku ugovaranja remonta i nabave za ukupno 12 borbenih zrakoplova MiG21, sukladno Uredbi o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti ovlašteno Povjerenstvo MORH-a ocijenilo je ukrajinsku ponudu kao povoljniju te je u skladu s navedenim donesena i odluka o odabiru izvođača.

Svi elementi izvršenja postupka nabave – uvjeti, rokovi i sl. bit će definirani  Ugovorom“.

U dva kruga pregovora s Ministarstvom obrane RH ukrajinska ponuda bila je jeftinija od ponude rumunjskog Aerostara – inicijalna ponuda tvrtke Ukrspecexport iznosila je 17,5 milijuna eura, te konačna gotovo 14 milijuna eura – za posao remonta hrvatskih 7 borbenih zrakoplova, dokup još 5 istovrsnih letjelica (tzv. “jemenskih MiG-21” zrakoplova) te i njihovo remontiranje na status jednak ovim hrvatskim letjelicama. Iako je za tu svrhu prvotno bilo rezervirano ukupno oko 20 milijuna eura u proračunu, s obzirom na ovogodišnji rebalans proračuna te proračunske projekcije za 2014. godinu – Ministarstvu obrane je ova jeftinija ponuda iz Ukrajine bila itekako prihvatljivija od one skuplje, rumunjske. Odluku o odabiru ukrajinskog ponuđača ministar obrane Ante Kotromanović potpisao je u petak, 7. lipnja, nakon čega je ona i otposlana u Ukrajinu. Sada se u MORH-u čekaju povratne informacije o početku konkretnih radova na 7 hrvatskih zrakoplova MiG-21.

Prije deset godina, a opet tako aktualno!

Prije deset godina, a opet tako aktualno!

Pri svemu tome, ipak se treba osvrnuti i na način kako je čitav ovaj posao bio prezentiran hrvatskoj javnosti. Naime, informacije o poslu remonta borbenih zrakoplova MiG-21, od početka čitavoga posla, u javnost su dolazile sporadično i na kapaljku. Često se tu radilo o čistim curenjima informacija, te tekstovima u pojedinim medijima – zasnovanim na izvorima unutar i oko obrambenoga sustava – kojima su pojedine interesne skupine iznosile svoje varijante i doživljaje ovoga posla. Službenih je informacija bilo malo – od gotovo slučajne objave činjenice da je uopće odlučeno o remontu, pa do povremenih kratkih priopćenja za javnost (poput ovog današnjeg), ili pak službenih demantija pojedinih novinskih napisa. Ništa od spomenutog posla remonta i kupovine nije bilo odrađeno neposredno pred kamerama i novinarima, nije bilo namjenskih događanja za tisak, kao ni jasnog i otvorenog praćenja tijeka postupka planiranja ovoga posla, te njegove provedbe u sustavu javnih nabava. To je dovelo do brojnih sumnji u tijek posla – donekle potvrđenih i prošlogodišnjim kadrovskim promjenama u nadležnim povjerenstvima – koje zacijelo neće tek tako nestati samim činom slanja priopćenja o odabiru provoditelja konkretnoga posla.

Jednako tako, otvorenim ostaje i pitanje offset-poslova nužno vezanih uz čitav posao remonta i dokupa borbenih zrakoplova MiG-21 – za koji sada i službeno znamo da će se obavljati u Ukrajini. Dok se o ostalim dijelovima ovoga posla ponešto katkada i čuje – uzvratni poslovi (čije zaključenje nalaže i dalje važeći “Naputak o načinu i uvjetima primjene ‘offset programa’“, donesen 2004. godine) i dalje su ostali svojevrsna terra incognita čitave ove obrambene javno-nabavne priče.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.