MiG-ovi i dalje u Ukrajini

 

Iako su jučer u popodnevnim satima prokolale glasine o tome da je prvih 5 MiG-ova kopnenim putem krenulo iz Ukrajine u Hrvatsku, to – na razočarenje mnogih – ipak nije istina. Prvu neslužbenu potvrdu da su MiG-ovi i dalje u Odesi dobili smo od kolega s lica mjesta, iz same Ukrajine, a danas nam je to službeno potvrdilo i Ministarstvo obrane RH.

Kako nam je na upite odgovorila MORH-ova Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo:

„Nije točno da se krenulo s transportom pet MiG-ova u Hrvatsku. MORH će, naravno, na vrijeme obavijestiti javnost kada sve bude spremno za tu proceduru. Narednih dana i dalje će se obavljati potrebna testiranja, nakon čega će se znati i točan broj zrakoplova koji su kompletno spremni za transport u Hrvatsku.“

Tijekom prošloga tjedna, i u skladu s vremenskim prilikama, obavljali su se tehnički letovi, koji će se nastaviti i narednih dana. Tek nakon toga, poručuju iz MORH-a, razmišljat će se o povratku u Hrvatsku:

„Tek nakon što svi MiG-ovi na kojima je završen remont i modernizacija završe i kompletnu proceduru testiranja znat će se i koliko će ih, u prvoj fazi, biti transportirano u Hrvatsku. U planu je i njihovo predstavljanje javnosti. Proces remonta obavlja se i na ostalim MIG-ovima i procedura je identična kao i na prvim, dokupljenim MIG-ovima. Kada testiranja pokažu da su potpuno spremni, krenut će se i s njihovim preliminarnim prijemom.“

Jednom kada do toga dođe, transport hrvatskih borbenih zrakoplova vršit će Ukrajinci, koji snose i troškove prijevoza u Lijepu našu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.