MORH pomogao u gašenju požara u Zagrebu

 

Helikopter Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a jučer, 14. travnja 2014. godine, u popodnevnim satima, upućen je na područje Jankomira u Zagrebu, kako bi pomogao u gašenju velikog požara koji je izbio u pogonima tvrtke za preradu industrijskog otpada C.I.O.S, priopćio je danas MORH.

Zahtjev za pomoć u gašenju MORH-u je uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), nakon čega je odmah iz Lučkog poletio helikopter opremljen specijalnim vjedrom, tzv. bambi bucketom, u koji stanu dvije do tri tone vode. Toliko se u jednom naletu može ispustiti na područje zahvaćeno požarom. S obzirom da se vatra koja je izbila u pogonima C.I.O.S-a brzo širila, a situaciju dodatno otežavao jak vjetar i nepristupačan teren, pomoć iz zraka koju je pružao helikopter HRZ i PZO-a bila je itekako važna za stavljanje požara pod kontrolu. Helikopter Mi-171Sh sudjelovao je u gašenju požara jučer, u vremenu od 15.55 do 20.00 sati pri čemu je ostvario 40 letova u trajanju od 3 sata i 35 minuta, te je utrošio 2700 litara goriva i izbacio 74 tone vode.

Toksični dim nad Zagrebom?

Jučer nešto prije 14:00 sati Županijski centar 112 Zagreb primio je prve dojave o požaru na području robnih terminala Jankomir u Zagrebu. Požar je izbio u skladištu tvrtke C.I.O.S., uz sumnju da su zapaljeni plastični materijali. Jugozapadni vjetar nosio je gusti crni dim sjeverno preko grada prema Medvednici. Na intervenciju su upućeni pripadnici JVP Zagreb i 12 DVD-a s područja grada Zagreba, te jedna JVP i 3 DVD-a s područja Zagrebačke županije. Zbog smjera vjetra i nepristupačnosti prostora tehnici gasitelja, oko 15:30 sati angažiran je protupožarni helikopter HRZ koji je gasio do oko 20:00 sati. Tijekom intervencije lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac iz DVD Odra. Na terenu su vatrogasci i djelatnici Čistoće (100 ljudi s 45 vozila), te pripadnici interventne policije. Od 20:15 sati požar je pod nadzorom, iako će vjerojatno tinjati još par dana.

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama, putem medija se zahvalio MORH-u na brzoj reakciji i pomoći u gašenju požara, što je prvi puta da vojni zrakoplov gasi požar na zagrebačkom području. Kalinićev Ured objavio je kako gore “većinom prešani limeni i plastični dijelovi automobila, a opasne komponente iz vozila poput antifriza, motornih ulja, goriva i akumulatora izdvajaju se prije postupka prešanja iz motornih vozila“. Građanima zapadnog dijela Zagreba preporučeno je pridržavanje mjera predostrožnosti: ne izlagati se dimu koji se širi s požarišta, ostati u zatvorenome, te zatvoriti prozore i vrata.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.