Ima li dijelova za avione Canadair CL-415?

 

Iako je u Hrvatskoj relativno tiho prošao spomen prošlogodišnjeg vlasničkog preslagivanja u kanadskoj zrakoplovnoj industriji – kada je sredinom lipnja Bombardier prodao svoju proizvodnju vatrogasnih zrakoplova poduzeću Viking Air Ltd. – prilično je sigurno da će posljedice ovog događanja ipak biti ponešto primjetljivije. Naime, nakon što je u prosincu 2015. bila obustavljena proizvodnja novih zrakoplova Canadair CL-415, sada je u tijeku i privremena obustava proizvodnje njihovih rezervnih te potrošnih dijelova – budući da Viking Air tijekom posljednjih godinu dana užurbano preslaguje svoje ukupne radne kapacitete u pripremama za buduće poslovne uspjehe. Za tu se situaciju trebalo unaprijed pripremiti kako bi se zračno vatrogastvo moglo odvijati bez problema i zastoja.

Bombardier se riješio Canadaira

Rezovima prema profitabilnost?

Nakon ovećih poslovnih teškoća, u studenom 2015. godine za kanadski Bombardier su započele velike promjene. Koncern prvo u svoj vlasnički sastav dobiva mirovinski fond “Caisse de depot et placement du Quebec”, a onda objavljuje i petogodišnji plan podizanja profitabilnosti ukupnoga poduzeća. Ideja je bila u koncentriranju na profitabilnije dijelove proizvodnog spektra – prvenstveno poslovne i komercijalne letjelice, ali i sredstva željezničkog transporta. Među konkretnim mjerama, samo mjesec dana kasnije, u prosincu 2015. godine, obustavljena je proizvodnja vatrogasnih zrakoplova CL-415, a onda se krenulo i u prodaju čitave te proizvodne grane – o čemu je ugovor o prodaji sklopljen u lipnju 2016. godine. Proizvodnja krila za uspješne zrakoplove tipa Dash 8-Q400 preseljena je u Meksiko, a proizvodnja njihovih pilotskih kabina u Kinu, dok je njihovo konačno sastavljanje ipak zadržano u Torontu (uz rezanje preko 200 radnih mjesta). Konačno, krajem listopada 2016. godine najavljeno je otpuštanje još 7.500 ljudi (oko 10 posto ukupne radne snage), podjednako iz zrakoplovnog i željezničkog programa kompanije.

Bombardier prije prodaje ukupne tradicije “de Havilland Canada”

Kanadska kompanija Viking Air Ltd. iz Britanske Kolumbije je u lipnju 2016. stekla proizvodna prava na sve varijante Bombardier amfibijskih zrakoplova – zajedno s pravima na podršku postojećim korisnicima, proizvodnju rezervnih dijelova i pružanje vezanih usluga. Za njih ovo nipošto nije prvi takav posao s Bombardierom. Još u svibnju 2005. godine Viking je na sličan način od Bombardiera stekao prava na letjelice iz razvojne linije de Havilland Canada, uključujući tu i putničke zrakoplove Dash-7 (prethodnike spomenutog Dash 8-Q400, kojih nekoliko ima i Croatia Airlines), te manje zrakoplove DHC-6 Twin Otter – kao i na proizvodnju rezervnih dijelova za njih, te pružanje ukupne servisne podrške. Upravo je Viking Air ponovo pokrenuo i proizvodnju zrakoplova de Havilland DHC-6 Twinn Otter, i to preko 20 godina nakon njenog prvotnog gašenja, s prvim isporukama u srpnju 2010. godine (četiri godine nakon prvih objava namjere o ponovnoj proizvodnji). Od 2010. do danas u 29 država svijeta prodano je oko 125 komada Viking Air DHC-6 Series 400.

Kuda dalje za Viking Air?

Nakon objave kupoprodaje vatrogasnih zrakoplova, 20. lipnja 2016. godine, Viking Air Ltd. je do početka listopada 2016. izvršio i prijenos kupljenih tipskih certifikata (za zrakoplove CL-215, CL-215T, CL-415 i sve njihove varijante). Okončanjem ovog transfera, Viking Air je stekao oznaku “Original Equipment Manufacturer” (OEM), koja obuhvaća i sva proizvodna prava na ove dizajne zrakoplova. Inače, ova je kanadska zrakoplovna kompanija još nedavno imala ukupno oko 420 zaposlenika, podijeljenih između proizvodnih prostora na međunarodnom aerodromu Victoria, North Saanich u Britanskoj Kolumbiji (njih 320), te na međunarodnom aerodromu Calgary u Alberti (još oko 100 ljudi) – kuda se u zadnje vrijeme izgleda seli i većina proizvodnih aktivnosti ovoga poduzeća. Od tog ukupnog broja zaposlenih, njih će oko 212 tijekom ovoga ljeta biti stavljeno u mirovanje (od kraja srpnja do kraja listopada), temeljem nedavnih loših poslovnih rezultata proizvodnje zrakoplova DHC-6 Twin Otter.

Izgradnja zrakoplova Viking Air DHC-6 Series 400

U trenutku kupovine amfibijske grane zrakoplovne proizvodnje Bombardiera, Viking Air je kao prioritet navodio (1) održavanje proizvodnje rezervnih dijelova, te (2) pružanje podrške korisnicima ukupno oko 170 takvih zrakoplova raspoređenih širom 11 država. Do kraja 2016. godine radilo se na seljenju kapaciteta za pružanje ovih usluga u pogone koje Viking Air ima na lokacijama Victoria i Calgary, za što je do kraja 2016. bilo zaposleno i oko 40 dodatnih ljudi. Nije jasno kako to seljenje ide u praksi, no ne bi čudilo da je tu zapravo došlo do ozbiljnih prekida u pokretanju obnovljene proizvodnje rezervnih dijelova te potrošnih materijala. Ovo je praktični detalj koji bi lako mogao neugodno pogoditi one korisnike zrakoplova CL-415 koji se za tako nešto nisu pripremili. Dok nije jasno je li i Republika Hrvatska u toj skupini – činjenica je da hrvatski zrakoplovi CL-415 posljednjih mjeseci izuzetno mnogo lete i rade, pa će odgovor na tu dilemu nužno postati jasan u najskorije vrijeme.

Naime, Zrakoplovno-tehnički centar d.d. iz Velike Gorice (ZTC) ima EASA Part 145 certifikat za održavanje zrakoplova CL-415 (HR.145.032), koji obuhvaća i ovlasti za izradu pojedinih jednostavnijih rezervnih dijelova za vlastite potrebe (ali ne i za treću stranu, u ovome slučaju HRZ). U isto vrijeme, ZTC definitivno ne raspolaže EASA certifikatima za organiziranje ikakve samostalne proizvodnje certificiranih rezervnih dijelova (tzv. “Part 21”), što je veliki problem o kojem se u stručnim krugovima priča već godinama. Konkretno, u ovom slučaju to uvjetuje situaciju u kojoj će hrvatski CL-415 prisilno ostati strukturno oslonjeni na takve komponente iz Kanade – naravno, ako i kada Viking Air stvarno uspostavi svoju osnovnu proizvodnju raznih dijelova i potrepština.

Novi život za CL-415?

Velikogorički ZTC – dugo iskustvo i malo certifikata

Uz sve to, puko održavanje postojećih zrakoplova CL-415 nije kraj ambicija kanadskog poduzeća Viking Air. Naime, nakon prošlogodišnjih francuskih naznaka o potrebi obnove njihove nacionalne flote vatrogasnih zrakoplova, krajem svibnja 2017. od predsjednika kompanije Davida Curtisa mogle su se čuti i najave o mogućem ponovnom pokretanju proizvodnje novih letjelica CL-415: “Ti bacači vodenih bombi su otprilike veličine 737, to su veliki zrakoplovi. Ako pustimo 415 natrag u proizvodnju, tu ima potencijala za 900 novih radnih mjesta. A ovisno o tome kako brojite, to je oko 2.000 indirektnih radnih mjesta“. U pripremi ovakvog mogućeg novog pokretanja proizvodnje, Viking Air je tijekom prošle godine aktivno kupovao dodatni proizvodni (oko 6.600 m2) te uredski prostor (oko 4.500 m2) u Calgaryju. Uz to, iznajmljeni su i dodatni hangari na prostoru međunarodne zračne luke Calgary (površine oko 13.000 m2).

Priča o zrakoplovu Canadair CL-415 još nije gotova !!!

Konkretnu odluku o mogućem ponovnom pokretanju proizvodnje vatrogasnih zrakoplova CL-415 Viking Air će vjerojatno donijeti do kraja tekuće godine, uz izraze nade da bi taj posao mogao nadomjestiti dosadašnje prihode od izrade zrakoplova DHC-6 Twin Otter Series 400, čija je proizvodnja posljednje vrijeme navodno u opadanju. Moguće uvođenje CL-415 u sastav izraelske zračne vatrogasne flote tu bi bilo od velikog značaja. Riječ je o potezu koji s vremenom izgleda sve vjerojatnije, posebno imamo li u vidu i zajedničku obuku vatrogasnih posada u koju je Izrael krenuo sa Republikom Hrvatskom. Nadajmo se samo da će raspoloživi letni resursi hrvatske vatrogasne flote i domaće zalihe dijelova izdržati ovaj ambiciozni uzlet međunarodnih suradnji te primjetno množenje praktičnih vatrogasnih aktivnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.