MORH i HNB zajednički grade u vojarni “Croatia”

 

Jučerašnja proslava 30. obljetnice Hrvatske narodne banke gotovo je u potpunosti bila obilježena skorom tranzicijom s kune na euro.

Institucionalno pamćenje nam kazuje da je već na samom početku svog puta hrvatska središnja banka jasno zastupala i stav o potrebi da Hrvatska uz izgradnju vlastitoga monetarnog sustava istodobno usvoji i načelno opredjeljenje da radi ostvarivanja vlastitih društvenih i ekonomskih interesa što prije uđe u integracijske procese, a konačno i u monetarnu uniju s drugim europskim zemljama”,

naglasio je u svom govoru guverner HNB Boris Vujčić. Pripreme za ulazak Hrvatske u eurozonu u punome su jeku, a svoj doprinos tom nastojanju dat će od sljedeće godine i Ministarstvo obrane. Zato je na jučerašnjoj obljetnici u pratnji premijera Andreja Plenkovića bio i ministar obrane Mario Banožić, što je mnogima bilo začudno, no s obzirom na aktualni odnos premijera i predsjednika, koji su jučer nakon dugo vremena bili na istom događanju, ovaj ministarski detalj ostao je uvelike nezabilježen.

Od sljedeće godine, naime, Ministarstvo obrane i Hrvatska narodna banka ući će u zajednički projekt – izgradnju objekta za čuvanje povučenih kovanica kuna i lipa. Objekt će biti u zagrebačkoj vojarni “Croatia”, a nakon što HNB više neće imati potrebu za njime, on ostaje na uporabi Oružanim snagama RH. To je na sjednici saborskog Odbora za obranu održanoj 30. studenog potvrdio državni tajnik u MORH-u, Zdravko Jakop:

“To je projekt koji se na neki način radi zajedno s HNB, na način da nam oni to vrate kroz određeni najam i nakon toga je to na raspolaganju Oružanim snagama. Zato se i radi u… standardni objekt u vojnom objektu, tako da … Mi ćemo imati nakon toga prostor koji… gdje ćemo moći i teža sredstva staviti jer, između ostalog, evo da budem vrlo konkretan, za takav objekt morate imati dobre temelje jer tereti su teški, pogotovo ako su u kovanicama, a to je za tu namjenu tako da smo iznašli načina da nam oni vrate ulaganje, a nakon toga tih – mislim 4-6 godina, nešto takvoga je ta tranzicija zamišljena – nakon toga to ostaje našim Oružanim snagama, i logističkom elementu, prije svega, naših Oružanih snaga“.

Još u listopadu ove godine guverner HNB-a Boris Vujčić najavio je da su pregovori s MORH-om i Oružanim snagama u tijeku, i to prije svega zbog zahtjevnosti ovog projekta: „Dogovaramo s Hrvatskom vojskom, jer nema baš puno logističkih centara u koje ćemo moći smjestiti 1,1 milijardu povučenih kunskih kovanica”, najavio je guverner Vujčić, slikovito ilustrirajući da za više od 5.200 tona kovanica nije dovoljno ni 120 zagrebačkih tramvaja.

Vojarna “Croatia” zadnje 3 godine nosi ime 1. gardijske brigade Tigrovi (Photo: MORH/T.Brandt)

Otkad se od ljeta ove godine počelo navelike govoriti o hrvatskom ulasku u euro zonu, najavljivalo se da će Oružane snage tu imati određenu ulogu “čuvara” povučenih kovanica. Pritom su se spominjale vojarna “Croatia” u Zagrebu i vojarna “Bilogora” u Bjelovaru. Još prije godinu dana guverner Vujčić najavljivao je kako će se uz vojarnu graditi HNB-ov “supertrezor” u kojem će se čuvati sva gotovina (i papirnata i kovana) koju će komercijalne banke predavati HNB-u. Lokacija je pogodna, tvrdili sui z HNB-a, kako zbog ogromnog vanjskog prostora koji se može nesmetano čuvati, tako i zbog blizine vojske. No u ovih godinu dana planovi su se očito promijenili, pa Vujčić ovih dana na novinarsko pitanje odgovara tek s “gradit će se i sef”, a iznajmljivanje nekog novog objekta u vojarni sve je izglednije.

Očekuje se da će MORH i HNB sklopiti ugovor u prvoj polovici sljedeće godine, nakon čega će MORH krenuti osiguravati strogo štićeni i nadzirani objekt u vojarni “Croatia”. Prijelazni period tijekom kojeg će se kune moći mijenjati za eure trajat će 3 godine, nakon čega kune više neće biti sredstvo plaćanja u RH, te će moći biti adekvatno zbrinute. To je ujedno i razdoblje nakon kojeg će Oružane snage opet polagano moći raspolagati objektom u kojem su se godinama skupljale i čuvale povučene hrvatske kovanice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.