Ima li kraja trakavici o nabavi UH-60 Black Hawk?

 

Današnja konferencija za medije u Ministarstvu obrane, zamišljena kao sumiranje učinjenog u obrambenom resoru tijekom proteklih godinu dana, zahvaljujući novinarskim pitanjima ipak se donekle dotaknula u onoga što dolazi u budućnosti. Nakon što je jučer u intervjuu za Dnevnik Nove TV ministar obrane Damir Krstičević najavio nabavu američkih UH-60 Black Hawk helikoptera, danas nije mogao zaobići pitanja o detaljima tog posla. Nažalost, nije rekao puno više, tek je potvrdio da se razgovara i pregovara o nabavi 2 takva helikoptera:

„Razgovaramo sa Sjedinjenim Američkim Državama, našim ključnim partnerom, saveznikom u području obrane, o ta dva Black Hawka za naše specijalne snage. Mi vodimo računa da uvežemo ovaj cijeli paket i taj paket sposobnosti koji je također… koji nam je bitan, i evo, nadam se da će sve u svoje vrijeme se povezati upravo s ciljem da prijeđemo na zapadnu tehnologiju. Mi smo u NATO-u, vi znate koji su naši ključni partneri, i prema tome – naš dugoročan cilj je u kom vremenu će se to napraviti, a moramo povezati naše želje, financije, mogućnosti… vodeći računa o proračunu, vodeći računa o svim segmentima hrvatskog društva. To mi je cilj, i na to sam maksimalno fokusiran“.

Krstičević nije bio ni puno rječitiji ni na pitanje nabavljaju li se samo dva helikoptera Black Hawk, ili više njih:

„Korak po korak. Opet kažem, sve se treba povezati sa sposobnostima, sve se opet treba povezati s mogućnostima. Mi se moramo pokrivati s dekom koliko imamo sredstava, vodeći računa… I o ta dva se opet razgovara kao što su nam i za Kiowe dali ogroman popust, i u ta dva – to je također jedan ogroman popust. Tako da vodimo računa o stvari da je priuštiva“.

Daljnjih detalja o tom poslu nije bilo, pa čak niti odgovora hoće li se to realizirati sljedeće godine, te o kojem modelu UH-60 Black Hawk se uopće razgovara.

No priča o hrvatskoj kupovini helikoptera Black Hawk nije nova. Još 2014. se, u sklopu priče o sređivanju stanja u HRZ i PZO, počelo nagađati o nabavi lakih transportnih helikoptera Sikorsky UH-60 Black Hawk iz SAD-a. O tome se razgovaralo u svibnju 2014., prilikom zajedničkog boravka u SAD-u tadašnjeg predsjednika RH Ive Josipovića i ondašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića. Krajem svibnja, Jutarnji listo objavio je kako je tom prilikom Kotromanović tadašnjem američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu iznio ideju o hrvatskoj nabavi polovnih transportnih helikoptera Black Hawk u kontekstu aktualne hrvatske ovisnosti o ruskoj vojnoj tehnici. Kolika je ta ovisnost i koje su njene loše strane – upravo se pokazuje na zakašnjeloj i nikad provedenoj odluci o remontu HRZ-ovih 10 helikoptera Mi-171 Sh. Štoviše, Kotromanović je navodno sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesota generalom Richardom Nashom razgovarao o kupovini 15 (!) komada, starih 7 do 8 godina, gdje bi Amerikanci uz letjelice ponudili svu logističku potporu, opskrbu rezervnim dijelovima, kao i obuku pilota i tehničara.

O hrvatskoj kupovini Black Hawkova razgovaralo se i u kolovozu iste te 2014. godine, prilikom posjeta izaslanstva Zastupničkog doma američkog Kongresa Hrvatskoj gdje se u MORH-ovom priopćenju navodi da se, među ostalim, razgovaralo i o „korištenju američkih programa sigurnosne pomoći u opremanju i modernizaciji OS RH.“ Jutarnji list ponovno je izašao s detaljima – s američkom delegacijom razgovaralo se i o opremanju OS RH transportnim helikopterima Black Hawk. Štoviše, tvrdio je Jutarnji list prije pune 3 godine, iz Pentagona je nešto ranije stigao upit u Zagreb o volji Hrvatske da svoje transportne Mi-8 MTV zamijeni za Black Hawkove, gdje bi hrvatski Mi-8 bili poslani ukrajinskoj vojsci. Hrvatska je navodno odgovorila pozitivno, ali i povisila ulog – sada bi već nabavila oko 20 američkih UH-60.

Ta se tema provlačila i tijekom predsjedničke izborne kampanje, gdje je tadašnja predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, tada još u funkciji zamjenice glavnog tajnika NATO-a, izjavila da nema informacija o mogućoj nabavi Black Hawkova, ali: „Osobno zastupam svakako nabavku zapadne tehnologije, koja je kompatibilna s ostalim državama-članicama NATO-a“. Nakon predsjedničkih izbora ta je tema malo zamrla, no onda je na vojnom sajmu ASDA 2015 ministar Kotromanović najavio kako najkasnije do početka svibnja te godine očekuje „konkretnu ponudu od američke tvrtke koja se bavi proizvodnjom Black Hawka, i mi idemo na modernizaciju“. Ostalo je nepoznato da li je ta ponuda ikada stigla, no već početkom lipnja 2015. na Pleso je sletjelo 6 helikoptera Black Hawk iz sastava američkih Oružanih snaga. Iako se radilo o helikopterima koji sudjeluju u NATO-misiji KFOR na Kosovu, te su na Pleso sletjeli na proputovanju prema Njemačkoj, svima je bilo jasno da su Amerikanci ovu priliku iskoristili za promociju letjelica o čijoj se nabavi intenzivno razgovaralo godinu dana ranije.

Sljedeća, 2016. godina bila je politički vrlo živa, no priča o Black Hawkovima ipak se nastavila. Najprije je u siječnju, prilikom radnog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i tadašnjeg načelnika GS OS RH generala Drage Lovrića SAD-u, za Predsjednicu organiziran show u simulatoru UH-60D. A ni načelnik Lovrić nije tajio da bi u sastavu HRZ-a rado vidio i F-16 i Black Hawkove: „Intenzivno razmišljam kako postići tu sposobnost, i kako u budućem 10-godišnjem razdoblju postići sposobnost da imamo helikoptere Black Hawk“. U kolovozu 2016., na prezentaciji netom pristiglih izvidničkih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, tadašnji ministar obrane na odlasku, Josip Buljević, izjavio je da „oni pokazuju našu odlučnost u provedbi procesa zamjene sredstava istočne tehnike suvremenim zapadnim sredstvima“.

Priča se nastavila i na samom kraju te godine. U studenom 2016., u intervjuu za Defense News , Grabar Kitarović je izjavila: „Mi prelazimo na Kiowa helikoptere, ali trebaju nam također i novi transportni helikopteri“. U tzv. božićnom intervjuu Večernjem listu od 24. prosinca prošle godine predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović jasno je rekla: „Već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk“. Jesu li aktualni istupi ministra obrane Damira Krstičevića konačni kraj ove 3 godine duge sapunice? Ujedno, hoće li zbog američkih helikoptera UH-60 Black Hawk hrvatski Mi-171Sh ostati zauvijek prizemljeni? Na sva ova pitanja se danas u MORH-u čulo tek – dobit ćete pravovremene informacije!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.