MORH: 12,7 milijuna kn za mimohod

 

Nepunih mjesec dana od održavanja svečanog mimohoda povodom 20. obljetnice VRO Oluja, polako se podvlači crta pod cijeli događaj. Tako nema sumnje da je mimohod prošao dobro, da je u javnosti primljen bolje od očekivanja, a kako stoje stvari – i koštao je manje od nekih procjena. Ministar obrane Ante Kotromanović je tijekom rasprava o svrsishodnosti takvog, prije svega vojnog događanja, baratao s vrlo okvirnom procjenom troškova, koja se kretala između 10 i 17 milijuna kuna. Odgovarajući na novinarska pitanja o troškovima mimohoda, Ministarstvo obrane danas je izvijestilo da „troškovi organizacije svečanog mimohoda iznose 12,7 milijuna kuna“.

Priredba nacionalna – zarada privatna

Uz to su navedene i specifikacije predmetnih troškova. Tako je najviše novaca potrošeno za – „ostale troškove“, odnosno za rad na terenu i druge naknade, troškove goriva i sl. – na to je utrošeno čak 4.750.000,00 kuna. Nešto manje utrošeno je za najam opreme i prijevoze3.596.888,00 kn. Tu su nam posebno upali u oči privatni prijevoznici koji su prevozili tenkove te koji su nedvojbeno napravili dobar posao s MORH-om, dok su dvije PzH 2000 prevožene novim, namjenskim labudicama OS RH. Ove dvije stavke – ostali troškovi i najam opreme – već su premašile više od polovice ukupnog troška organizacije mimohoda.

Potom slijede dvije, po utrošku, vrlo slične stavke – jedno su troškovi usluga i kupljenih proizvoda za tekuće održavanje u iznosu od 1.916.410,00 kn, a drugo su troškovi prehrane, koji su se popeli na visokih 1.976.388,00 kuna. Dalje slijede troškovi sudionika – tek 428.236,00 kuna, dok su najniži – troškovi grafičkih usluga, higijensko potrošnog materijala, komunalni i drugi troškovi – samo 119.251,00 kn. Nije to ni čudo, ako imamo u vidu koliko je različitih stvari oko ove priredbe obavljeno osloncem na vlastiti inventar i snage hrvatskog sustava obrane.

"Ko to more platit?!"

“Ko to more platit ?! “

Za dio spomenutih stavki bilo je nužno provesti javnu nabavu, i odlučiti se za najpovoljnijeg ponuđača po kriteriju najniže cijene. To je vjerojatno i jedan od razloga, ako ne i glavni razlog, iznimno lošeg razglasa koji je pratio ne samo glavnu ceremoniju, već i njene probe. Dokaz je to da najjeftinije nije ujedno i najprimjerenije, naročito kada se radi o ovako visoko profiliranim manifestacijama u koje se vojni mimohod zasigurno ubraja.

Naravno, kako Ministarstvo obrane nije bilo jedini dio države koji je sudjelovao u nacionalnoj priredbi 4. kolovoza, tako ni ovo nipošto nije cjelina troškova civilno-vojnog spektakla održanog oko Vukovarske ulice i na Gornjem gradu u Zagrebu. Za ukupnost troška treba tu uračunati i puninu potrošenog od Grada Zagreba, ali i novce iz šireg organizacijskog okruženja Ministarstva unutarnjih poslova RH.

 

* Foto: Obris.org i Goran Zorja za Obris.org

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.