Koronavirus u OS RH, aktivnosti na minimumu

 

Na današnjoj press-konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite potvrđena je zaraza koronavirusom u OS RH.

„Mi imamo jednog pripadnika zaraženog, koji se nalazi u bolnici ‘Fran Mihaljević’. Radimo izvide i radnje epidemiološke, sukladno smjernicama i doktrini i u suradnji s državnim Zavodom za javno zdravstvo i Civilnom zaštitom, i imamo situaciju pod kontrolom“,

izvijestio je brigadni general Boris Zdilar, savjetnik načelnika GS OS RH za zdravstvo. Potvrdio je da se radi o vojniku s Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu, koji se zarazio socijalnim kontaktom od prethodno oboljele osobe.

——————

——————

Utvrđeno je i koliko je još osoba na Vojnom učilištu bilo u kontaktu sa zaraženim vojnikom: „Ne puno, 20-ak. Oni koji su bili u kontaktu i koji su potencijalno ugroženi su u samoizolaciji“, rekao je kratko doktor Zdilar. O zarazi su zaposleni obavješteni rano jutros, a u prostore HVU-a ušli su danas stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo zajedno s vojnim epidemiološkim timovima, napravili izvide i odredili mjere kojih se svi zaposlenici na Učilištu moraju pridržavati. Kako saznajemo, jedan od tamošnjih smještajnih paviljona navodno je odvojen kao prostor za samoizolaciju, u koju je smješten dio potencijalno ugroženih. U razgovoru za portal Obris.org doktor Zdilar je rekao kako u ovome trenutku nema razloga za uvođenje karantene na HVU, već su vojni DDD-timovi proveli dezinfekciju prostora. Od dodatnih mjera, radi se na preraspodjeli radnog vremena, tako da oni koji nisu neophodni mogu raditi i od kuće.

„Pod kontrolom je situacija. Spremnost vojske nije ugrožena. Vojska je spremna kao i uvijek, ali neke stvari reduciramo malo. Okupljanja, neke vježbe… Moramo reducirati neke stvari da ne bi… Moramo prevenciju maksimalno napraviti, da ne dođe do novog slučaja. To nikad ne znamo…“,

rekao je za portal Obris.org brigadni general Boris Zdilar.

——————

——————

Osim sudjelovanja OS RH na vježbi u Njemačkoj, do daljnjega su suspendirana sudjelovanja i na drugim inozemnim vježbama, ali i provođenje vježbi u Hrvatskoj, istaknuo je Zdilar: „Sada smo malo stali. Malo smo reducirali neke stvari dok ne vidimo… Jer, vidite kakva je situacija sada. Sada je situacija takva da moramo svu preventivu upotrijebiti“. U slučaju potrebe, definirano je konkretnih 11 vojnih lokacija na kojima se u kratko vrijeme može osigurati karantena.

Sukladno dogovoru sa saveznicima i zemljama-domaćinima, mjere za prevenciju provode se i u Poljskoj i Litvi, gdje se nalazi gotovo 300 hrvatskih vojnika u NATO zadaći ojačane Prednje prisutnosti (eFP). „Svi su pod kontrolom“, rekao je za Obris.org doktor Zdilar, i „radi se sve da ne dođe do ničega“. Prije samo tjedan dana, u NATO misiju u Afganistanu ispraćeni su pripadnici 12. HRVCON-a. Kako je tada rekao general Boris Zdilar, oni su svi prošli potrebne preglede. Osim toga,

„S partnerima u Afganistanu smo u kontaktu, oni isto znaju sve. U ROLE-2 i ROLE-3 su spremni za izolaciju ukoliko se nešto dogodi i, znači, do kraja bolesti bi trebali provesti u Afganistanu. Ne bi bilo evakuacije u tom slučaju“.

Na Hrvatskom vojnom učilištu otkazana su sva događanja, uključujući i Dan otvorenih vrata, koji se trebao održati sutra, u subotu, 14. ožujka. Osim toga, Ministarstvo obrane je odgodilo do daljnjega sve aktivnosti vezane uz uvođenje novaka u vojnu evidenciju rođenih 2002. godine, koje su se trebale provoditi od 10. ožujka do 30. travnja 2020. godine. Vojni ordinarij, monsinjor Jure Bogdan otkazao je 28. hodočašće Oružanih snaga, policije i branitelja u Lourdes, koje se trebalo održati u svibnju. U ovom slučaju nije otkazano samo hrvatsko sudjelovanje, nego je francuski biskup Antoine de Romanet otkazao kompletno hodočašće. Također, odgađa se i planirani proljetni turnus duhovnih vježbi za djelatnike Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, kao i duhovne vježbe za bračne parove u proljetnom turnusu.

Policijska akademija otkazala je sve oblike nastave i domskog smještaja za polaznike Policijske škole „Josip Jović“, redovne i izvanredne studente Visoke policijske škole, te polaznike specijalističkog diplomskog stručnog studija „Kriminalistika“. Isto tako, do daljnjega se odgađaju seminari, tečajevi i ostali oblici stručnog usavršavanja. Ova odluka vrijedi od ponedjeljka, 16. ožujka, i trajat će narednih 14 dana, osim za polaznike „Kriminalistike“, koji će o novom terminu biti obaviješteni naknadno.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.