Kako radi obrana nakon korona-svadbe u Zadru?

 

Danas je posebno odjeknula vijest kako je u karanteni radi sumnje na bolest Covid-19 najednom završila i još uvijek tehnička ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zajedno sa svim dužnosnicima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Pitate se zašto? Razlog je jednostavan – kako neslužbeno doznaju mediji – Ivana Franić, državna tajnica u tom Ministarstvu, bila je početkom mjeseca na rizičnoj svadbi u Zadru. Njezin suprug, Domagoj Franić, pukovnik u OS RH i šef kabineta generala Mladena Fuzula, za medije je rekao kako je na godišnjem odmoru, kod kuće, te da nije zaražen, no njegova je supruga bila lošije sreće. Ona se nakon vjenčanja u Zadru nije testirala ili bila u samoizolaciji prije povratka na posao u Ministarstvo znanosti, gdje je sudjelovala na kolegiju dužnosnika te drugim sastancima sve do trenutka kada joj je potvrđen pozitivan nalaz na Covid-19.

Iz medija se saznaje kako je epidemiološki sporna svadba bila održana u petak, 3. srpnja u Zadru. Nagađa se da je na vjenčanju Marine Fuzul, kćeri general-pukovnika Mladena Fuzula, bilo više od 300 osoba (iako je to maksimalan službeno dozvoljen broj gostiju na svadbama), a jasno je da su uzvanici bili iz čitave Hrvatske, među njima i veći broj osoba iz MORH i OS RH. Na događanju izgleda nije bilo pridržavanja nikakvih epidemioloških mjera, tako da se za sada broji barem 23 zaražene osobe i brojni u karanteni. U javnost je čitava priča dospjela 10. srpnja kada je otkriveno da je djelatnica zadarske Opće bolnice zaražena koronavirusom vanjski kontakt osobe koja je bila na problematičnom vjenčanju. Tada se saznalo i da je riječ baš o vjenčanju u obitelji generala Fuzula, od srpnja 2016. zapovjednika Zapovjedništva za potporu OS RH, čiji su se ljudi prije nekoliko mjeseci iskazali postavljanjem vojnih šatora ispred KB-a Dubrava i koji je 28. svibnja ove godine promaknut u viši čin. O ozbiljnosti situacije svjedočila je i izjava zadarskog epidemiologa dr. Alana Medića dana u petak 10. srpnja, koji je upozorio da situaciju neće moći držati pod kontrolom ako se dogodi još takvih vjenčanja – „Cijelu rekonstrukciju je nemoguće napraviti, imamo šarolik popis od oko 300-350 gostiju, članova benda, osoblja… Sve ih zovemo gostima“, rekao je tada Medić.

Nova situacija

Na upit portala Obris.org, otposlan u nedjelju, 12. srpnja, jučer su nam odgovorili iz MORH-a, što prenosimo u cijelosti:

„Vezano za Vaš upit, možemo Vas izvijestiti kako Ministarstvo obrane od početka pojave epidemije COVID-19 i uspostavljanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske svakodnevno prati koliko se djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Hrvatske vojske nalazi u samoizolaciji, odnosno koliko ih je pozitivno na koronavirus. Pored toga, prati se i koliko je izliječenih djelatnika, odnosno koliko ih je izašlo iz samoizolacije. Navedene podatke Ministarstvo obrane svakodnevno dostavlja Stožeru civilne zaštite.

Vezano za slučaj koji navodite u svom upitu, prema našim saznanjima, a sukladno smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, jedanaestorici djelatnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga nije određena mjera samoizolacije, već je preporučena mjera socijalnog distanciranja i pridržavanja općih higijenskih mjera. Od navedenih 11 djelatnika, dvojicu su njihovi obiteljski liječnici uputili na testiranje i rezultati testiranja su negativni.

Trenutno je u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci zaraženo šest pripadnika, a 60 ih je u samoizolaciji. Utvrđeno je kako su svi pozitivni slučajevi zaraženi izvan službe ili prijenosom virusa od člana obitelji. Zdravstvena služba izdala je naputke kojih se djelatnici pridržavaju, a isti se korigiraju ovisno o mjerama koje proglasi Stožer civilne zaštite RH“.

No, već danas se situacija bitno zaoštrila, širenjem zaraze sa spomenute svadbe na Ministarstvo znanosti i obrazovanja. O tome se za portal 24sata očitovao i suprug zaražene državne tajnice, pukovnik Domagoj Franić, inače šef Fuzulovog kabineta: „Supruga je bolesna, ja nisam zaražen i ne trebam o tome komentirati i stvarati daljnji nemir. Ako je ona bolesnik, nije korektno da se širi priča o tome, treba to malo zaustaviti jer se svakome može dogoditi. Na godišnjem sam odmoru, kod kuće sam i ništa ne širimo. Ona je u statusu bolesnika i molim vas da poštujete to“.

Danas se javnosti po tom pitanju dodatno obratio i brigadir Dražen Jonjić iz Službe za odnose s javnošću MORH-a: „Nijedan od jedanaestorice zaposlenika MORH-a koji su bili uzvanici na svadbi kćeri generala Fuzula nije bio na radnom mjestu. Nijedne sekunde. Od njih 11, dvojicu je zadarski županijski zavod poslao na testiranje i bili su negativni. Sva jedanaestorica su na godišnjem odmoru i nijednog dana nakon toga nisu bili na poslu. A zašto je županijski zavod proglasio mjeru distanciranja, a ne samoizolacije, to je u njihovoj nadležnosti“.

Nakon što je u ranim poslijepodnevnim satima potvrdila da se testirala na Covid-19, i najavila rezultate do sutra ujutro, Blaženka Divjak je danas malo prije 16 sati na svojoj Facebook ipak stranici potvrdila kako su i ona i ostali testirani zaposlenici Ministarstva znanosti i obrazovanja negativni – „Svi koji smo se danas iz MZO-a testirali, negativni smo na koronavirus. Također, svi ćemo do 22.7. ostati u samoizolaciji zbog mjera opreza. Epidemiolozi će i dalje raditi na utvrđivanju kontakata i propisivati mjere za zaposlenike MZO-a ako utvrde potrebu“.

Glasnogovornik Vlade, Marko Milić, za N1 je potvrdio da će se premijer Andrej Plenković ponovno testirati na koronavirus, budući da je predsjednik Vlade jučer predsjedao šestom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH, na kojem je sudjelovala i ministrica Blaženka Divjak. Ipak, kako je priopćeno s tim u vezi, nevezano od ishoda njezinog testiranja, predsjednik Vlade ni ostali članovi Vlade prisutni na sastanku – prema mišljenju epidemiologa i HZJZ-a – nisu dužni ići u samoizolaciju, jer su tijekom cijelog sastanka nosili zaštitne maske, što su (posebno je naglašeno) zabilježili i svi prisutni fotoreporteri te snimatelji. O rezultatima ovog testiranja premijera Plenkovića moglo se u kasnim večernjim satima čuti od glasnogovornika Vlade Milića, koji je za agenciju HINA izjavio: „Predsjednik Vlade Andrej Plenković obavio je danas testiranje na prisutnost koronavirusa. Nalaz je negativan“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.