Kako MORH planira uštedjeti?

 

Nakon jučerašnje pomalo šokantne spoznaje kako je ministar obrane prvi prigrlio buduću državnu racionalizaciju troškova, odričući se „do daljnjeg“ ionako sporog postupka nabave borbenih aviona, postavlja se pitanje gdje i kako Ministarstvo obrane Republike Hrvatske te njene Oružane snage mogu još uštedjeti. Ministar Krstičević jučer je rekao kako u njegovom resoru „ima puno prostora za uštede“, i kako će se sve što „nije ključno niti bitno – odgoditi. No, što to nije bitno – vidjet će se nakon analize.

Početkom ovoga tjedna, točnije u ponedjeljak, 30. ožujka, ministar Damir Krstičević donio je dokument pod nazivom „Smjernice za rad Ministarstva obrane i Hrvatske vojske“, kojim je definirao početne okvire odnosa obrambenog sektora s narastajućom ekonomskoj krizom. U njemu ministar obrane navodno traži od svake ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane i OS RH da analiziraju svoje planove i aktivnosti, te da predlože mjere racionalizacije i štednje. Među ostalim, traže se prijedlozi ušteda: (1) na aktivnostima iz Plana nabave za 2020., i to na onima za koje nije stvorena obveza, odnosno donesena odluka o odabiru ili sklopljen okvirni sporazum/ugovor, (2) na aktivnostima Plana prijma u OS RH u ovoj godini (uključujući i plan promjene kategorija postojećih DVO), Plana izdvajanja osoblja i Plana promaknuća DVO, (3) na aktivnostima iz Plana međunarodne vojne suradnje, s naglaskom na maksimalnoj racionalizaciji troškova službenih putovanja u inozemstvo, te (4) u planovima vježbi i obuka u 2020. godini.

Racionalizacija će utjecati i na sklapanje ugovora o djelu, koji bi se od sada nadalje trebali koristiti samo u iznimno opravdanim situacijama, i ne za redovite poslove iz djelokruga rada. Državni službenici i namještenici ubuduće će umjesto uvećanja osnovne plaće po osnovi prekovremenog rada moći koristiti slobodne dane, u skladu s ostvarenim satima prekovremenog rada te u skladu s Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike. Racionalizacija u MORH-u i OS RH obuhvaća i korištenje službenih automobila, te troškove reprezentacije. Prehrana se za sada neće dirati, osim što se zapovjednici, odnosno čelnici ustrojstvenih jedinica, zadužuju za točnu i pravovremenu prijavu brojnog stanja kako bi se u odgovarajućoj mjeri osigurali i organizirali obroci, dok su nositelji provedbe ugovora o prehrani dužni u suradnji s nadležnim ustrojstvenim jedinicama provesti analize provedbe ugovora i utvrditi prijedlog ušteda. Analizu i prijedlog ušteda moraju napraviti i nositelji provedbe ugovora o posebnom linijskom prijevozu, koje će se prilagoditi i eventualno izmijeniti u skladu s potrebama OS RH, ali i s traženim rezanjem troškova.

Ove godine se neće obilježavati ni obljetnice i druge svečanosti u OS RH, već će takva protokolarna događanja biti zamijenjena pružanjem pomoći lokalnoj zajednici te institucijama civilnog društva u provedbi humanitarnih projekata i projekata od općeg interesa.

Sve ove analize i prijedlozi mjera ušteda moraju biti završeni do ponedjeljka, 13. travnja, koji je inače neradni, uskrsni ponedjeljak.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.