Milanović u Albaniji: predsjedničke obaveze ili privatni odmor?

 

U ponedjeljak, 24. kolovoza, potvrđeno je da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo anonimnu prijavu protiv predsjednika RH Zorana Milanovića. U prijavi se navodi da je Milanović 12. i 13. kolovoza privatno boravio u Albaniji na osobni poziv albanskog premijera Edija Rame, što bi moglo značiti da je primio nedopušteni dar – dvodnevni posjet na račun albanskog domaćina. U prijavi se također podsjeća da je Milanović – prije negoli je postao predsjednik RH – pružao savjetničke usluge baš albanskome premijeru Rami. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odmah je zatražilo očitovanje o putovanju, bez naznaka kada bi ta točka mogla biti stavljena na dnevni red. No već sljedećeg dana priča se itekako zakomplicirala.

Najprije je u utorak, 25. kolovoza, iz Ureda predsjednika stigao odgovor na zahtjev Povjerenstva, koji prenosimo u cijelosti.

„U svrhu utvrđivanja relevantnih činjenica, dostavljamo Vam informacije o putovanju predsjednika Republike Hrvatske u Albaniju.

  • Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, na poziv predsjednika Vlade Republike Albanije, Edija Rame, boravio je u Albaniji 12. i 13. kolovoza 2020. godine.
  • Putovanje predsjednika Republike Hrvatske bilo je u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti. Napominjemo da prilikom svih posjeta, posebno kad se radi o posjetima stranim dužnosnicima, predsjednik Republike Hrvatske uvijek predstavlja Republiku Hrvatsku.
  • Kao i u svim slučajevima kad predsjednik Republike Hrvatske putuje, troškove putovanja koji se odnose na prijevoz predsjednika Republike Hrvatske podmireni su iz Državnog proračuna. Što se tiče troška smještaja, predsjednik Republike Hrvatske boravio je u državnoj rezidenciji Republike Albanije na poziv domaćina, predsjednika Vlade Republike Albanije.
  • Zoran Milanović nije pružao usluge savjetovanja za predsjednika Vlade Republike Albanije. A što je već više puta javno rekao“,

pisalo je u odgovoru Ureda predsjednika adresiranom na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Međutim, umjesto da se tim odgovorom ugasi vatra, požar se dodatno razbuktao.

Najprije je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković potvrdila kako je stigao odgovor iz Ureda predsjednika, ali da postoje neke kontradiktorne informacije.

Milanović i Rama u Cavtatu 2014. (Photo: Vlada RH)

„Povjerenstvo ima iz njegovog Ureda dopis kojim se mediji obavještavaju da će 12. i 13. kolovoza biti odsutan jer ima privatni put u Albaniju. S druge strane danas smo dobili dopis da je bio na službenom putu. Nismo dobili dokumentaciju koju Povjerenstvo traži kako bi se potvrdilo ono što dužnosnik navodi. Morat ćemo ponoviti dopis kako bismo dobili dokumentaciju iz koje se vidi tko je platio put, zbog čega je išao, je li išao službeno ili ne, ovo samo očitovanje nije dovoljno“,

najavila je Novaković. I novinari koji prate rad Ureda predsjednika zamijetili su da je iz Ureda u srijedu, 12. kolovoza stigla najava sljedećeg sadržaja: „Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi privatno, danas i sutra, 12. i 13. kolovoza 2020. u Republici Albaniji na osobni poziv predsjednika Vlade Republike Albanije Edija Rame“. Dakle, u najavi iz Ureda predsjednika izričito se govori o privatnom boravku, a ne o „putovanju u sklopu predsjedničkih dužnosti“. Treba dodati i da „predsjedničke dužnosti“ nisu službeno zabilježene ni u objavama na web-stranicama Ureda predsjednika RH ili albanske Vlade, kao ni na osobnim stranicama Edija Rame, inače vrlo aktivnog na raznim društvenim mrežama.

Vojni zapovjednici s jahte “Učka” promatraju vojnu vježbu “HARPUN 19” (Photo: MORH/M.Čobanović)

Potom je niz hrvatskih medija objavio i neke druge detalje vezane uz taj put. Tako se saznalo da je Ured predsjednika tražio od Ministarstva obrane da se predsjedniku Milanoviću za potrebe putovanja u Albaniju na raspolaganje stavi motorna jahta HRM-a „Učka“ od 11. do 14. kolovoza. Predsjednik je navodno vojnim helikopterom s Hvara otišao 11. kolovoza, potom se u Dubrovniku ukrcao na „Učku“, te naredna dva dana uživao u ljepotama Albanije i gostoprimstvu svog prijatelja Rame. Potom se 14. kolovoza krenuo vraćati z Hrvatsku, i to istim putem – „Učkom“ do Dubrovnika, te vojnim helikopterom do Hvara. To ne bi bilo sporno da se radi o putovanju „u sklopu predsjedničkih dužnosti“. No itekako je problematično pri „privatnom boravku“.

Tu se pokazuje i koliko je nedefinirano korištenje vojnih sredstava za potrebe predsjednika države i vrhovnog zapovjednika RH. Da bi dobio na raspolaganje neko prijevozno sredstvo koje je u sastavu OS RH, Ured predsjednika obrati se zahtjevom Ministarstvu obrane, sukladno 2018. dopunjenom članku 69  Zakona o obrani – čiji stavak 5 glasi: „Odluke o prelasku granice radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te postrojbi razine voda i niže donosi ministar obrane“. Ministar obrane onda donosi odluku  o prelasku granice radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti, što je praksa kakvu je Milanović nedavno primijenio i prilikom službenog posjeta Crnoj Gori, kamo je doplovio na novom obalnom ophodnom brodu OOB-31 „Omiš“. Do sada se događalo i da Vrhovni zapovjednik sve dogovori s načelnikom GS OS RH, pa procedura prema Ministarstvu i ministru obrane bude najobičnija formalnost.

Albanski mediji: privatno putovanje na vojnome brodu

Hrvatskim medijima u prilog govore i razni napisi te prilozi u albanskim medijima. Za početak, tu je najava makedonske agencije MIA od 12. kolovoza, koja već u naslovu kaže da Milanović dolazi u privatni posjet Albaniji i to na osobni poziv premijera Rame. MIA također podsjeća da je bivši hrvatski premijer Milanović „dugo bio jedan od savjetnika premijera Rame“, što je Rama sam potvrdio na konferenciji za medije u Tirani početkom studenog 2017. godine.

Albanski portal Durrës Lajm 13. kolovoza objavio je tekst ilustriran fotografijama HRM-ove „Učke“. „Vojni brod ‘Učka’, na kojem je bila hrvatska predsjednička obitelj, bio je usidren uz albansku obalu posljednja dva dana“, pisalo je u tekstu ovog albanskog portala, koji specificira kako je brod usidren kraj obale Himarë, te da je predsjednik Milanović tog 13. kolovoza ručao s albanskim premijerom Ramom i njegovom obitelji. Domaćin je hrvatskom gostu pokazao grad Gjirokastra, odnosno tamošnji dvorac i bazar, te kuću poznatog albanskog književnika Ismaila Kadarea. Potom se Milanović ukrcao na „Učku“ i krenuo prema Hrvatskoj, a Rama je nastavio svoj odmor na jugu zemlje, što nije baš dobro primljeno u javnosti budući je tih dana naglo porastao broj zaraženih i umrlih od koronavirusa. I Durrës Lajm podsjeća da je Milanović bio savjetnik premijera Albanije.

I na portalu Shqiptarja.com 13. kolovoza objavljena je kratka crtica o boravku Zorana Milanovića u Gjirokastri, gdje mu je premijer Rama predstavio „povijesne vrijednosti Albanije“ – tamošnji dvorac, kuću Ismaila Kadarea i gradsku tržnicu. „Hrvatski predsjednik nekoliko dana odmara u našoj zemlji, gdje osim mora, uči i uživa u povijesti naše zemlje“, zaključuju novinari Shqiptarja.com, uopće i nimalo ne spominjući „predsjedničke dužnosti“ hrvatskog predsjednika.

Syri TV također je zabilježila da je Edi Rama zajedno s hrvatskim predsjednikom posjetio Gjirokastru, ali da Rama pri tome nije rekao niti riječ o kilometarskim kolonama prema grčko-albanskoj granici. Rami se u prilogu zamjera što nije ujedno našao za shodno posjetiti te albanske građane koji satima čekaju ne bi li ušli u Grčku.

Prije dva tjedna je i Gazeta Impakt objavila tekst pod naslovom „Rama je ugostio hrvatskog predsjednika na privatnom ručku, a mediji otkrivaju skandal: Što spaja dvojicu političara, i sjene sumnjivog natječaja.“ Pozivajući se na hrvatske medije, Gazeta Impakt u podužem tekstu navodi kako je tvrtka Zorana Milanovića „EuroAlba Advisory“, osnovana u studenom 2016. godine, tijekom 2017. savjetovala albanskog premijera Ramu po pitanjima integracije u EU. Uz opasku kako je nejasna Milanovićeva uloga, u tekstu se spominje da je bliski prijatelj Milanovićevog pokojnog brata 2018. godine dobio posao vrijedan 15,2 milijuna eura za online nadzor tamošnjih poreznih faktura.

Albanski portal Dosja 13. kolovoza objavio je priču o tome kako su obitelji Rama i Milanović zajedno ručale u restoranu u Dhërmiju, ilustrirajući to fotografijom koju je objavila lokalna televizija Shijak. Na toj se fotografiji u opuštenoj atmosferi vide Edi Rama i njegova supruga Linda, te Zoran Milanović sa suprugom Sanjom i mladićem kojem se ne vidi lice, a za kojeg novinari Dosje nagađaju da je Milanovićev sin. „Premijer Edi Rama“, piše Dosja, „smješten je u Vladinoj vili u Dhërmiju, gdje provodi praznike ovoga ljeta. Ali ovaj put, za ‘sustanare’ u vili, Rama nije uzeo samo svoju obitelj, nego ima i goste – obitelj hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića“. I Dosja podsjeća da je Milanović ranije bio savjetnik albanskom premijeru.

Kad se sve zbroji, čini se da je Zoran Milanović u velikom problemu, te da odgovor upućen iz Ureda predsjednika Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa sadrži više kontradiktornih informacija. Pantovčaku sada preostaje ili da Povjerenstvu preda svu dokumentaciju o putu u Albaniju, ili da zanemari zahtjeve Povjerenstva, kao što je to svojedobno napravio premijer Andrej Plenković vezano uz stranački put na kongres pučkih stranaka u Finsku službenim zrakoplovom Vlade RH. Podsjetimo i da je 2014. mali skandal nastao oko službenog puta Zorana Milanovića kao premijera u daleku Australiju, na koji je bez ikakvog vidljivog razloga vodio i svog tadašnjeg ministra obrane Antu Kotromanovića. Kako bilo da bilo, u svakoj normalnoj zemlji Plenkovićeva i Milanovićeva vrdanja prema Povjerenstvu za sukob interesa bila bi izvor ozbiljnih problema, ako ne i razlog za kraj političke karijere, a ovako u ustima ostaje tek gorak okus nemoći nasuprot sitnom političkom kokošarenju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.