Koliko je potrošeno u procesu nabave borbenih aviona?

 

Pitanje troškova nedavno propalog posla javne nabave borbenih zrakoplova za Hrvatsku već je neko vrijeme predmet prijepora. Nakon početnih tvrdnji da troškova uopće nije bilo, službena se varijanta promijenila – te se od nepostojanja troškova došlo do neznatnih troškova. Ovo je definirao i ministar obrane Damir Krstičević u odgovoru na novinarsko pitanje pred Vladom RH, 14. siječnja, samo četiri dana po objavi propasti posla kupovine F-16 Barak, i neposredno nakon odluke Vlade RH o poništenju natječaja za njihovu kupovinu. Tada je on rekao:

To je naša odgovornost za novce hrvatskih obaveznika. Što se tiče tih troškova, odlazaka u Izrael, to je bilo u funkciji… jasno… ovog posla. To je bilo u funkciji jačanja… unapređivanja suradnje s Državom Izrael, i mislim da su oni jako mali… jako mali za nas, ali su dali jednu dobru podlogu za suradnju sa Državom Izrael. Vi ste vidjeli da je i predsjednik Države Izrael došao u Hrvatsku. Vidjeli ste da su naši dečki otišli doli, prije dvije i pol godine, spašavati Izrael – kad je Izrael bio u požarima. S druge, i Država Izrael isto je nešto investirala. Ti zrakoplovi, izraelski, su došli ovdje u Zagreb… ti zrakoplovi, izraelski, su došli u Knin. Sudjelovali su na našoj proslavi operacije ‘Oluja’. Mislim da je to isto jedno priznanje Hrvatskoj vojski, priznanje hrvatskoj državi… i daje, isto, jednu dimenziju odnosa, bez obzira… sada nismo, ovo dovukli do kraja… Ali, ja isto mislim da smo uspostavili jedne dobre odnose sa Državom Izrael, koje ćemo i dalje nastaviti unapređivati.

O kolikim se tu novcima radi moglo se po prvi put čuti 1. veljače ove godine, kada je Nova TV na tu temu dobila odgovor Ministarstva obrane RH. Za početak, ovdje se navodi kako su članovi Stručnoga tima koji je radio na odabiru višenamjenskih borbenih aviona – djelatnici Ministarstva obrane, i to iz Samostalne službe za upravljanje projektima, Uprave za materijalne resurse, Uprave za obrambenu politiku, Sektora za postupke javne nabave te iz financijske i pravne službe, kao i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Što se troškova tiče, u MORH-u su za Nova TV izjavili da se potrošilo oko 400 tisuća kuna. Najviše na putovanja, dnevnice i smještaj. Ističu kako je izraelska delegacija svoje troškove sama snosila. Teme tih sastanaka bile su, između ostaloga, i ukupna bilateralna i obrambena suradnja Hrvatske, Izraela i SAD-a u brojnim područjima, što uključuje cyber, protupožarne snage, obuku i izobrazbu. Sve te aktivnosti su uključene u navedeni dio utrošenih sredstava (395.000 kn), pa je zapravo teško odvojiti samo troškove koje se odnose na projekt nabave aviona, stoji u odgovoru Ministarstva obrane Novoj TV.

Temeljem ovoga podatka mediji su nastavili raditi, te je i portal Obris.org prije dva dana podsjetio na činjenicu kako se 28. ožujka prošle godine na javnoj prezentaciji odabira ponude za borbene avione, od brigadira Davora Tretinjaka moglo čuti o angažiranju i revizorske kuće Deloitte u hrvatskome postupku kupovine borbenih aviona. Dok smo mi tek problematizirali izostanak iskaza troška koji je nastao radom ove podružnice renomiranih inozemnih konzultanata – Nova TV je jučer, 7. veljače 2019. godine, dobila i službeni odgovor o cijeni ovoga sudjelovanja. U jučerašnjem Dnevniku na Nova TV se tako iz Ministarstva obrane moglo čuti:

Za ocjenjivanje investicijske domene bila je angažirana jedna od vodećih tvrtki za financijsko savjetovanje Deloitte. Ugovor je sklopljen na iznos od 190.000 kuna bez PDV-a temeljem Zakona o javnoj nabavi. Njihova zadaća bila je Stručnom timu MORH-a pružiti podršku i pomoć za provedbu pripremnih radnji za nabavu VBA, kreiranje općih pravila razmatranja ponuda programa poslovno gospodarske suradnje, kategoriziranje različitih vrsta ponuđenih investicijskih ulaganja, vrednovanje investicija unutar programa poslovno-gospodarske suradnje.

O ovome se trošku, kojem u prvom momentu nije bilo ni spomena, pitalo i Predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović. Ona je za isti taj Dnevnik Nove TV izjavila: Nema skrivenih troškova, mogu se objaviti svi troškovi putovanja, dnevnice itd., ne vidim zašto bi to bilo skriveno, to su troškovi poslovanja“, uklanjajući time iz ruku mnogih argument o potrebi tajenja takvih obrambenih podataka. Ovom objavom su se do sada deklarirani troškovi procesa nabave popeli na oko 585.000 kuna, s tendencijom daljnjeg rasta – nažalost, prvenstveno ovisnom o medijskome prikupljanju podataka i polaganom izvlačenju brojki iz dubina obrambenoga resora.

Za sada nije jasno koliko su koštala službena putovanja stručnih timova MORH i OS RH u Bugarsku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku, koje se obavilo početkom 2017. godine, u svrhu analize svih podataka i procesa nabave višenamjenskoga borbenog aviona u tim državama koje su nedavno rješavale problem zamjene ili modernizacije borbenih aviona. Osim toga, kod navoda službenih putovanja u Izrael i Sjedinjene Američke Države, po pitanjima njihovih ponuda borbenih aviona – bilo bi logično da se u nekom trenutku istim poslom službeno posjetilo i Južnu Koreju te Švedsku, o čemu također nema podataka. Na kraju, Nova TV napominje i da radni sati članova stručnog tima navodno nisu bili dodatno plaćeni. No, naravno, pri tome nije bilo navedeno o koliko se to radnih sati ukupno radilo, kao što je otvorenim ostalo i pitanje kako je uopće moguće da se ozbiljnim stručnjacima zadalo velik posao od strateškog značaja za državu, mimo njihovih redovitih dnevnih radnih obveza, i da za to nije bilo uređeno plaćanje – kao da stručnost i konkretni odrađeni posao ne vrijede, a mozak je u Hrvatskoj još uvijek po dvije marke za kilogram.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.