Početak 2015. – sporni Audiji za MORH

 

204 sjednica Vlade RHGodina u kojoj će se nastaviti opremanje i modernizacija OS RH prividno je dobro počela i za Ministarstvo obrane. Njemu je danas Djed Mraz donio 3 Audija A6 – doduše privremeno, ali ipak se računa. Na prvoj ovogodišnjoj sjednici, inače 204. u ovom sazivu, Vlada RH donijela je odluku o ustupanju na korištenje službenih automobila Ministarstvu obrane. Radi se o istim onim luksuznim limuzinama koje je Vlada nabavila u veljači prošle godine, temeljem okvirnog sporazuma o operativnom leasingu sklopljenom s poduzećem “Porsche leasing d.o.o.” 25. studenog 2013. godine.

Tada je prvotno bilo određeno da će po jedan od ukupno 20 pribavljenih luksuznih Audija A6 3,0 TDI quattro S tronic ići u ukupno 11 ministarstava (ali ne i u Ministarstvo obrane), dok je preostalih 9 automobila trebalo biti raspodijeljeno u Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH. Riječ je tu bila o poslu na 5 godina, s ukupnom cijenom leasinga od 501.115 do 641.677 kuna po vozilu. Nakon negodovanja javnosti, a zbog očigledne neumjerenosti i bespotrebnog luksuziranja, Vlada je tu svoju odluku krenula poprilično nevješto korigirati početkom travnja 2014. – na svojoj 149. sjednici. Tada je bilo određeno da 11 od tih nesretnih limuzina završi „preusmjereno“ u Ministarstvo unutarnjih poslova, čime su bez luksuznih jurilica ostali: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo branitelja, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

1_243055-1Dok se početkom travnja čak spekuliralo da bi famozni Audiji mogli završiti kao presretači na hrvatskim autocestama (iako je od početka bilo jasno kako je to vrlo upitno – budući je kod njih naglasak bio na luksuzu, a ne na snazi motora i brzini vozila), određeno je da će MUP RH Audije preuzeti radi “racionalnijeg korištenja službenih automobila“, te da će vozno-zakinutim resorima za uzvrat MUP dodijeliti “po jedno vozilo srednje klase” iz kvote vozila svojih nabavljenih operativnim leasingom za vlastite potrebe.

Koliko je ta odluka bila besmislena, isplivalo je već osam mjeseci kasnije – kada sredinom prosinca 2014. hrvatski mediji objavljuju podatke o korištenju spomenutih 11 Audija tijekom te godine. Prema izvorima z MUP RH, “… u 8 mjeseci, 11 automobila potrošilo je 8700 litara goriva“, iz čega su mediji izračunali da je svaki od njih te godine prešao manje od 8000 kilometara. Na upit o slabom korištenju preuzetih vozila ministar policije Ranko Ostojić samo je lakonski odgovorio “Kako vi to znate da se slabo koriste? Ja mislim da se dobro koriste“! Toliko se dobro koriste da je Vlada RH na svojoj današnjoj sjednici opet krenula igrati Audi A6 en-ten-tini, kojim su 3 vozila iz te nesretne serije ustupljena na korištenje Ministarstvu obrane. Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade, samo je kratko objasnio ovu „prenamjenu“:

Ostojic o vozilima-2„Ovim prijedlogom odluke uređuje se ustupanje na korištenje Ministarstvu obrane 3 službena automobila marke Audi A6, koji su na temelju odluke Vlade RH o ustupanju na korištenje službenih automobila 03. travnja 2014. koristili u Ministarstvu unutarnjih poslova radi racionalnog korištenja. Njima su istekli…istekao leasing, nemaju automobile, bit će korišteni u iste svrhe kao što je to u Ministarstvu unutarnjih poslova.“

MORH ovom odlukom na korištenje dobiva 3 službena automobila marke Audi A6 3,0 TDI quatro S tronic, registarskih oznaka ZG-9450 FF, ZG-9436 FF i ZG-5315 FF. Prvi Audi iz ove serije u originalu je nabavljen za potrebe Ministarstva pravosuđa, drugi za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a posljednji, ZG-5315 FF, za Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Napomenimo još i činjenicu da su ta vozila i do sada, bez obzira što su zbog „racionalnog korištenja“ završila u fundusu Ministarstva unutarnjih poslova, zapravo koristila ministarstva za koja su ona u originalu i nabavljena – dok nije jasno kuda su tu potonula “vozila srednje klase” o kojima je bila riječ u travnju prošle godine.

Nakon današnje Vladine odluke, spomenuta ministarstva sada moraju zatražiti od davatelja operativnog leasinga (trgovačko društvo Porsche leasing d.o.o.) suglasnost za ustupanje spomenutog automobila Ministarstvu obrane, te potom s MORH-om zaključiti sporazum o ustupanju automobila na privremeno korištenje, i sve to u roku od 30 dana od stupanja na snagu Vladine odluke o privremenom ustupanju ova Audija MORH-u.

vozni-park2Za kraj, iako je u ovoj je priči zaista teško ostati pristojan, pokušat ćemo napomenuti i nekoliko očiglednih specijaliteta. Kao prvo, treba zamijetiti da Vlada RH tu već po drugi put trati vrijeme svojih javnih sjednica s pokušajima korigiranja jedne te iste nabavke luksuznih automobila koja je od samog svog početka bila potpuno neprikladna. Pri tome, čitavo to vrijeme nema ni spomena odgovornih osoba za tu sramotu i skandal, za to monumentalno traćenje javnih novaca, vremena i energije čitavog državnog vrha RH. Kao drugo, sada je u  čitavu ovu priču na neki način zalutalo i Ministarstvo obrane RH – jedan od resora kojeg se u početku ove trakavice nitko nije sjetio, a u čiji vozni park često posežu razni resori kad god im praktično ustreba vozila i vozača za razne protokolarne svrhe. Nakon višemjesečnog brljanja s navodnom predajom MUP-u, sada je na tapeti te najneprikladne javne nabave posljednjih godina završio MORH. S jedne strane, dobra je tu vijest da će ova 3 ministarstva (MVEP, pravosuđe i resor pomorstva, prometa i infrastrukture) barem nastaviti plaćati mjesečne leasing rate za svoja nesuđena pretjerano luksuzna vozila. Manje je dobro da će u ovom začudnome poslu MORH sada pokrivati troškove održavanja koji nisu ugovoreni ugovorima o operativnom leasingu, kao i troškove goriva tijekom privremenog korištenja spomenutih Audi-jurilica.

Dakle, dok se na odluku o borbenim zrakoplovima treba čekati do daljnjeg, a ozbiljne je brodove moguće tek sanjati – MORH barem ima zabavu u organiziranju “taxi & rent-a-car” usluga za faktično nezajažljivu ekipu raznih rasipnika iz drugih resora aktualne Vlade.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.