Libijci opet uče od HRM

 

U mornaričkoj bazi Lora, sada splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“, u četvrtak, 21. veljače 2019. godine započela je provedba temeljnog tečaja ronjenja (Basic Ship’s Divers Course) za pripadnike Libijske ratne mornarice i obalne straže. Riječ je o drugom takvom programu, kojeg Hrvatska ratna mornarica provodi zadnjih mjeseci. Naime, prvi takav tečaj za pripadnike Libijske ratne mornarice i obalne straže u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice uspješno je proveden u studenom i prosincu 2018. godine, kada se u Hrvatskoj obučavalo pet Libijaca.

Nakon sigurnosnih i zdravstvenih provjera polaznika, započet je program obuke polaznika u trajanju od pet tjedana, koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela (obuka na moru), te završnog ispita. Cilj tečaja je obučiti libijsko osoblje za ronjenje na dubinama do 30 metara i osposobiti ih za obnašanje dužnosti brodskog ronitelja.

Ovo je nastavak aktivnosti i potpore Republike Hrvatske u okviru operacije Europske unije EUNAVFOR MED SOPHIA, koja za cilj ima borbu protiv trgovine i krijumčarenja ljudi morskim putem, te presijecanje krijumčarskih ruta u južnom Mediteranu.

U ime RH i Hrvatska ratna mornarica neposredno sudjeluje u ovoj EU operaciji od rujna 2017. godine. Do danas je ukupno šest časnika HRM-a bilo upućeno u Zapovjedništvo snaga (na zapovjedni brod) u području operacije, te se izmjenjuju svaka 4 mjeseca.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.