HRM obučava Libijsku obalnu stražu

 

Jedan od ciljeva EU operacije EU NAVFOR MED Sophia je obuka pripadnika Libijske obalne straže, čijem postizanju se prije godinu dana pridružila i HRM, koja je do sada u operaciji sudjelovala s po jednim časnikom u Zapovjedništvu snaga u Rimu. U ponedjeljak, 12. studenog, u vojarni „Admiral Sveto Letica-Barba“ u Splitu započela je ronilačka obuka pripadnika Libijske mornarice i obalne straže.

Pripadnici Libijske mornarice i obalne straže na obuci u Lori (Photo: HRM/D.Mišić)

Ukupno 5 pripadnika Libijske mornarice i obalne straže najprije je moralo proći sigurnosne i zdravstvene provjere, nakon čega su pristupili obuci u trajanju od 5 tjedana. Polaznici će kroz devet modula obuke steći stručna znanja i vještine nužne za obavljanje ronilačkih zadaća, a bit će im održana i predavanja s područja ljudskih prava te pružanja prve pomoći. U MORH-u kažu da provođenjem ove obuke Republika Hrvatska povećava svoj doprinos naporima Europske unije kojima se nastoji doprinijeti jačanju kapaciteta libijskih institucija, kako bi one mogle u što većoj mjeri samostalno obavljati zadaće izgradnje sigurnog i stabilnog okruženja. To je prvi puta da u HRM dolaze pripadnici Libijske mornarice i obalne straže na obuku pod okriljem Europske unije.

Do rujna ove godine, EU-obuku završilo je ukupno 237 pripadnika Libijske obalne straže. Kandidate za obuku najprije izaberu odgovarajuće libijske institucije, nakon čega oni prolaze kroz postupak provjere koji se provodi u nekoliko faza. Njih se provjerava kroz mehanizme prikupljanja i razmjene informacija kojima raspolaže zapovjedništvo operacije EU NAVFOR MED Sophia, kao i kroz odgovarajuće mehanizme i institucije samih EU-članica, te međunarodnih agencija poput Europola i Interpola. Portal EUobserver je sredinom rujna objavio da je za sada nepoznati broj pripadnika Libijske obalne straže pao na ovakvim sigurnosnim provjerama, te nije upućen na obuku u Europsku uniju nego je vraćen na posao u sastav Libijske obalne straže.

Nakon proglašenja sankcija, al-Milad je izbačen iz Libijske obalne straže

Iako se iz Bruxellesa nije moglo čuti ništa o razlozima odbijenica, EUobserver upozorava na glasine o tome da su se pripadnici raznih libijskih milicija i krijumčari ljudima infiltrirali u Libijsku obalnu stražu. Nedavni slučaj zapovjednika postrojbe Libijske obalne straže u mjestu Zawiyah ukazao je na neke od tih spornih veza. Naime, Abd al-Rahmana al-Milada i još 5 pripadnika Libijske obalne straže sankcionirali su Ujedinjeni narodi zbog sumnje na trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata. Među ostalim, utvrđeno je da je al-Milad zajedno sa svojim podređenima sudjelovao u namjernom potapanju plovila s migrantima, koristeći pri tome vatreno oružje, kao i druge nasilne metode. Tako “prikupljene” migrante brodolomce on bi predao u sabirni centar al-Nasr u gradu Zawiyah, u kojem su dalje primjenjivali razne brutalne metode prema migrantima. Centar vodi jedna od tamošnjih milicija, s kojom je zapovjednik al-Milad „surađivao“ i na švercu ukradenog goriva iz lokalne rafinerije gdje je šef osiguranja bio njegov bratić. Tijekom istrage, UN je al-Milada povezao s nekolicinom trgovaca ljudima, čiju je zaštitu uživao on sam, ali im ju je i pružao, djelujući kao zapovjednik Obalne straže prema “konkurentskim” trgovcima i krijumčarima.

Čini se kako al-Milad nije prošao EU-obuku, ali je otkriveno da je u svibnju 2017. u Rimu sudjelovao na radionici koju je financirala EU, a organizirala Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Time je al-Milad došao pod istragu Ujedinjenih naroda, koji su mu u konačnici izrekli međunarodne sankcije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.