Libijci na naprednom tečaju u HRM-u

 

Jedanaest pripadnika Libijske ratne mornarice i obalne straže polazi napredni tečaj ronjenja (Advanced Diving Course) u Središtu za obuku HRM-a „Petar Krešimir IV“ u Lori, priopćili su iz Oružanih snaga RH. Nakon temeljnog tečaja ronjenja, kakvog se već više puta izvodilo za ove polaznike, ovo je prvi puta da HRM u okviru hrvatskog angažmana u operaciji EU NAVFOR MED Sophia provodi i napredni tečaj ronjenja za libijske mornare. Napredni tečaj ronjenja traje pet tjedana, a sastoji se od šest modula teorijske i praktične obuke u moru: (1) podvodna medicina, (2) pravilo ronjenja, (3) pomorstvo i meteorologija, (4) hiperbarična i ronilačka oprema, (5) vježbe ronjenja i (6) roniteljske procedure. Libijski polaznici se osposobljavaju za ronjenje napredne razine na dubinama do 50 metara u različitim uvjetima, uz korištenje podvodnih hidrauličkih alata, podizanje tereta, pretraživanje dna i provedbu podvodnih iskapanja uporabom opreme za podvodne iskope, servisiranje roniteljske opreme, provedbu jednostavnijih popravaka, pružanje prve pomoći u slučaju potrebe te provedbu lakih roniteljskih radova u sklopu održavanja brodskog trupa. Zanimljivo je da je Zapovjedništvo operacije EU NAVFOR MED Sophia još 27. kolovoza objavilo vijest o početku naprednog tečaja ronjenja za libijske mornare, navodeći da se radi o 12 polaznika (a ne 11, kako kažu iz OS  RH) – za koje se napomenulo da bi obuku trebali završiti 27. rujna ove godine.

Do ovog tečaja, pripadnici HRM-a su u tri navrata provodili Temeljni tečaj ronjenja (Basic Ship’s Divers Course) za pripadnike Libijske ratne mornarice i obalne straže. Posljednji takav tečaj održan je tijekom lipnja i srpnja 2019. godine i okončan je 19. srpnja ove godine. U njegovom okviru su libijski polaznici tijekom 5 tjedana obuke prošli teorijski i praktični dio (ronjenje na dubinama do 30 metara), kao i završni ispit nakon kojeg su bili osposobljeni za dužnost brodskog ronitelja. Tijekom tečaja, pripadnici Libijske mornarice i obalne straže dobili su uvid i u osnove međunarodnog humanitarnog prava, pružanja prve pomoći i rodne politike.

Novi tečaj u HRM-u obišli su i pripadnici Zapovjedništva operacije EU NAVFOR MED SOPHIA (Photo: HRM/B.Gaćina Bilin)

O tijeku naprednog tečaja ronjenja u utorak, 17. rujna, na licu mjesta – u Središtu za obuku HRM-a – uvjerili su se časnici Zapovjedništva operacije Europske unije EU NAVFOR MED SOPHIA, načelnik Odjela za obuku CJ-7 kapetan bojnog broda Alberto Mancini i zamjenik načelnika Odjela za odnose s javnošću pukovnik Angel Brufau, u pratnji novinara francuskog “Le Mondea”.  Razgled kapaciteta Središta za obuku HRM-a, a posebno dijela kojeg koristi Odjel za obuku ronjenja, obuhvatio je sve faze jednog dana tečaja: od jutarnjeg sažetka, podvodnih aktivnosti te na kraju raščlambe aktivnosti. Razgovori su se vodili i o planiranju obučnih aktivnosti koje Središte za obuku ima namjeru pripremiti, a onda i ponuditi inozemnim saveznicima te partnerima. U razgovorima su sudjelovali kapetan bojnog broda Ivan Vuković (zapovjednik SzO HRM-a), kapetan fregate Dražen Guć (voditelj Odsjeka za obuku i doktrinu Odjela N-3 ZHRM), kapetan fregate Boris Kartelo (zapovjednik Odjela za obuku ronjenja), časnički namjesnik Tihomir Roso (instruktor ronjenja) te polaznici tečaja.

Od početka rujna i Talijanska mornarica pruža nove tipove obuke za pripadnike Libijske mornarice u okviru operacije EU NAVFOR MED SOPHIA. U Obučnom centru Talijanske mornarice u bazama La Maddalena i Taranto trenutno 78 libijskih časnika polazi modularnu obuku – modul temeljne obuke za mornaričke časnike (“Deck Officer Course”), časnike stroja (“Mechanical Engineer Officer Course”), te temeljni modul časničke obuke za brodske elektro-sustave (“Electrical Basic Engineer Officer Course”). Sve spomenute obuke traju po 4 tjedna, a njihov završetak planiran je također za 27. rujna ove godine.

Kroz obuku koju provode zemlje-sudionice u operaciji EU NAVFOR MED SOPHIA do sada je ukupno prošlo više od 500 pripadnika Libijske ratne mornarice i obalne straže.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.