Libijska obalna straža – novi tečaj u HRM

 

Četiri mjeseca nakon početka drugog tečaja, u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu, u ponedjeljak 17. lipnja 2019. godine, započeo je treći ciklus Temeljnog tečaja ronjenja („Basic Ship’s Divers Course“) za pripadnike Libijske ratne mornarice i obalne straže. Riječ je o aktivnosti koja se provodi u okviru operacije Europske unije EUNAVFOR MED SOPHIA, a čiji je načelni cilj borba protiv trgovine i krijumčarenja ljudi morskim putem, te presijecanje krijumčarskih ruta u južnom Mediteranu.

Kao i do sada, cilj tečaja je obuka za ronjenje na dubinama do 30 m i osposobljavanje za obnašanje dužnosti brodskog ronioca. Tečaj u trajanju od pet tjedana sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela (obuka na moru), te završnog ispita.

Gotovo istodobno, u Italiji je započeo i novi ciklus obuke pripadnika Libijske obalne straže u komunikaciji i odnosima s javnošću, koji već na prvi pogled ima bitno više polaznika od hrvatskog tečaja ronjenja.

Kako smo već ranije pisali, u Središtu za obuku HRM-a prvi ovakav tečaj za pripadnike Libijske ratne mornarice i obalne straže proveden je krajem 2018. godine, a drugi je započeo krajem veljače ove godine. Dok se o toj temi u Hrvatskoj više nije mnogo čulo, na internetskoj stranici operacije EUNAVFOR MED SOPHIA ostalo je zabilježeno da su 29. ožujka ove godine pripadnici Libijske obalne straže uspješno završili tečaj u Hrvatskoj, koji je bio fokusiran na procedure i tehnike pri ronjenju, kako bi Libijci u budućnosti mogli provoditi i podvodno održavanje plovila. Osim obuke ronjenja, 3 pripadnika Obalne straže i 3 pripadnika Libijske ratne mornarice tada su u Hrvatskoj prošla i obuku na teme ljudskih prava, prve pomoći i rodne politike.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.