Krstičević: s VHS-om u Afganistan

 

Na samome kraju današnje maratonske rasprave Hrvatskog sabora o tekstu prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti i prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, ministar obrane RH izašao je i s jednom posebno zanimljivom operativno-logističkom najavom. Naime, Damir Krstičević, u Saboru prisutan svih današnjih 6 sati raspravljanja, najavio je novinu u opremanju pripadnika predstojećeg 7. hrvatskog kontingenta u Afganistanu, u okviru NATO misije “Odlučna podrška” (“Operation Resolute Support”). Konkretno, Krastičević je najavio kako će od jeseni hrvatski vojnici u Afganistanu po prvi puta biti opremljeni domaćim puškama VHS-2, u znak javne potpore domaćoj obrambenoj industriji.

Evo, mogu vam i sada najaviti… Prvi put u deveti mjesec, u Afganistan, hrvatski vojnik će otići naoružan sa hrvatskom puškom. Do sada je ona bila rezervna puška. Ja sam donio odluku, da prvi put… Tako da, želimo pomoći, želimo razvijati gospodarstvo, i želimo da sustav domovinske sigurnosti i pomogne svim hrvatskim proizvođačima“,

kazao je u sabornici ministar Krstičević, koji je ovu je mogućnost po prvi put spomenuo još u travnju ove godine, tijekom trajanja međunarodne izložbe naoružanja ASDA 2017, spomenuvši da je za naše vojnike “velika stvar da će direktno na liniji nositi naše puške koje su vrhunske“.

Tom promjenom hrvatska puška VHS-2 podno Hindukuša u rukama hrvatskih vojnika operativno zamjenjuje njemačku pušku G-36 tvrtke Heckler & Koch, oružje koje se posljednje vrijeme i u njemačkim oružanim snagama pokazalo problematičnim pod terenskih uvjeta poprilično različitim od onih laboratorijskih. Time jurišna puška VHS-2 u punini prerasta u osnovno oružje OS RH – koje će se i u misijama koristiti kao temelj osobnog naoružanja pojedinih  u inozemstvo odaslanih kontingenata Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Spomenimo kako je kvaliteta hrvatske jurišne puške VHS-2 posljednjih godina bila u više navrata potvrđena i u inozemstvu. Pri tome se radilo o nizu raznolikih situacija – od onih terenskih i borbenih širom Iraka, u rukama boraca kojima su to oružje kupile vlasti iz Bagdada, pa sve do sustavnih i laboratorijskih situacija, kakve je dobro predstavljao nedavni natječaj za novu jurišnu pušku oružanih snaga Francuske, gdje je VHS-2 završio u samom vrhu dugotrajnog postupka biranja. Uz sve to, treba očekivati da ni spomenuti oslonac OS RH na tu automatsku pušku neće proći nezamijećeno – što možda pomogne i pri budućim natječajima u inozemstvu, potakne dodatni izvoz ovog hrvatskog proizvoda, te dalje ojača ionako stabilnu poslovnu poziciju poduzeća HS Produkt na vojnim tržištima Hrvatske, našeg susjedstva i svijeta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.