Krstičević i Grabar Kitarović: zameo ih požar

 

Kao da posljednjih 30 sati nije bilo dovoljno drame na brojnim požarištima u Dalmaciji, danas malo iza podneva još ulja na vatru dodala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Ona je iz Salzburga, gdje se našla na trilaterarnom sastanku s predsjednicima Austrije i Slovenije, poručila da je vojsku trebalo poslati ranije na požarište:

„Jučer sam… zadnji put, kasno razgovarala… mislim negdje oko 11 sati navečer, s gradonačelnikom. Dogovorili smo se… Danas se, upravo nakon ovog susreta… nakon ovog sastanka putujem u Split, i vidjet ću na terenu što i kako je bilo, što se događalo. Jedan od velikih problema, naravno, bili su vremenski uvjeti, odnosno bura koja nije dopuštala da Canadairi i ostala… i ostale letjelice koje se bave gašenjem požara polete. I, zbog toga su se požari i širili. Međutim, svakako treba napraviti i istragu – što je dovelo do toga da su se tako brzo i naglo proširili i spojili u jedan. Gradonačelnik mi je rekao da nije sasvim zadovoljan… kako su stvari funkcionirale na terenu, u smislu koordinacije. Moje osobno mišljenje – da je vojska mogla izaći na teren i ranije, jer iako oni nisu obučeni niti opremljeni kao vatrogasci, za gašenje požara… Ipak, čini mi se da je opseg požara bio takav da je doista trebala svaka ruka. I zbog toga sam zahvalna i svim građanima koji su sudjelovali u gašenju požara, i u branjenju naseljenih mjesta. Međutim, detaljnije ću vam moći reći tek poslije podne, kad vidimo na terenu što se doista zbivalo… A, mislim da je ovo svakako proces “naučenih lekcija”, koje možemo i moramo primijeniti u pogledu naše nove Strategije nacionalne sigurnosti, kako bismo osigurali da tijela koja su zadužena za odgovaranje na ovakve urgentne situacije… da ne djeluju kao sustav silosa, već da djeluju u sinergiji, i da se međusobno nadopunjavaju, i na taj način budu najučinkovitiji“,

prenijela je Hrvatska televizija širu izjavu Kolinde Grabar Kitarović.

Ta je izjava došla nakon što je premijer Andrej Plenković sudjelovao na sastanku Kriznog stožera u Splitu, te potom pohvalio aktere na terenu za dobro odrađen posao:

„Sustav je reagirao upravo onako kako je trebao reagirati. Glavni koji reagiraju su vatrogasci, županijsko zapovjedništvo, koje ima cjelovitu informaciju što se događa u cijeloj županiji. Prema potrebi procjenjuje se koliki je potreban dodatni angažman. Nije bilo nikakve stihije. Dobro je da ljudi koji žele pomoći mogu pomoći, ali to mora biti u koordinaciji. Jako je važno da kod gašenja požara unatoč dobroj volji mnogih koji bi voljeli pomoći ne dođe do kaotične situacije. Ovo je postalo atraktivno jer je sam Split u pitanju, sve nadležne službe reagiraju kvalitetno i dobro.“

Predsjedničine izjave, koje osim što sugeriraju osobni i politički stav, nemaju posebnog utjecaja na raspoređivanje OS RH u mirnodopskim situacijama, teško su pogodile ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića koji je podnio ostavku na ove funkcije.

„Zahtjev za angažman vojske daje Glavni vatrogasni zapovjednik. Tek na njegov zahtjev angažira se vojska. Ja do danas nisam primio njegov zahtjev. Ali sam zajedno s načelnikom Glavnog stožera stavio sto vojnika u pripravnost i u trenutku kad je bilo najpotrebnije smo ih angažirali. Predsjednica je Vrhovna zapovjednica i ona je mogla zatražiti angažiranje vojske u svakom trenutku“,

rekao je Krstičević, za kojeg još uvijek nije sigurno da li je stavio mandat na raspolaganje ili je podnio neopozivu ostavku.

Potom se opet za Jutarnji list iz Austrije javila predsjednica RH:

„Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren već mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku. Iako su znali da im je ona cijelo vrijeme na raspolaganju. Vojska je u konačnici odradila jako dobar posao.“

Upravo je u tijeku i press-konferencija premijera Plenkovića, zakazana za 16:30, koji je već na početku izjavio da “ne prihvaća ostavku ministra obrane“, te dalje objašnjava tijek događaja od jučer i jutros.

Iz Salzburga se bolje vidi

Nije prvi puta da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović daje paušalne izjave za koje, vjerojatno, misli da će joj donijeti dodatne političke bodove. Prisjetimo se samo njenih stavova oko obilježavanja 20. godišnjice VRO „Oluja“, kada je iz političkih razloga pokušala preuveličati svoje mirnodopske ovlasti i po svaku cijenu osujetiti planove tadašnje Vlade za obilježavanje VRO „Oluja“ svečanim mimohodom OS RH. Kao i tada, tako i sada, prema Ustavu i Zakonu o obrani, predsjednica i vrhovna zapovjednica OS RH u miru zapovijeda OS RH preko ministra obrane. Da je kojim slučajem proglašeno stanje neposredne ugroženosti, a nije, predsjednica države prema zakonu i Ustavu izravno izdaje zapovijedi načelniku GS OS RH. Jednako tako, do sličnog je sukoba onda došlo i u jesen te iste 2015. godine, ali po pitanju reagiranja Republike Hrvatske na krizu izazvanu dolaskom izbjegličkoga vala na međunarodne granice RH. I tada je Vlada opet krenula jednim putem (otvoreno primanje izbjeglica i olakšavanje njihovog nastavka puta), dok su se tadašnja oporba i službeni Pantovčak više zalagali za podizanje ograda na granicama Hrvatske – što je rezultiralo političkim sukobljavanjem Vlade i Predsjednice, ovoga puta u kontekstu upravljanja krizom, što je politički kontekst koji se i danas neočekivano našao u prvome planu. Nažalost, kako stvari trenutno stoje, Predsjednica bi baš kao i 2015. godine zbog jeftinog populizma mogla izgubiti još koji politički bod.

Nema sumnje da je ministar obrane preemotivno reagirao, no ostane li pri svojoj odluci o ostavci – mogao bi u pitanje doći ključan projekt njegovog čitavog mandata – natječaj i nabava novog borbenog zrakoplova za RH. Krstičević je trenutno u poziciji da može još malo čekati i time si dodatno ojačati političku poziciju, te da nakon toga, uz nagovaranje i komplimentiranje svom dosadašnjem radu, demonstrativno povuče ostavku. Time bi zacementirao svoju poziciju jednog od najjačih, ako ne i najjačeg člana aktualne Vlade.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.