Natporučnik Rendulić novi je član “Krila Oluje”

 

Danas, 18. studenoga 2016., natporučnik Ivan Rendulić uspješno je završio letačku obuku za novog člana akrobatske skupine „Krila Oluje”. Kako smo već pisali na portalu Obris.org, on je posljednjih mjeseci uvježbavao djelovanje na poziciji #6, mjestu vanjskog desnog pratitelja. Obuka je provedena u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni Zemunik, a odvijala se po Programu obuke vojnih pilota akrobatske grupe „Krila Oluje”. Tijekom dvomjesečne obuke i kroz 30-ak letova uvježbavani su isključivo specifični elementi koje će natporučnik Rendulić izvoditi u okviru postojećeg programa nastupa „Krila Oluje”. Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta u formaciji 4 Pilatusa PC-9M, natporučnik Rendulić kazao je kako je pred njim novi izazov u letačkoj karijeri. „Čast je letjeti u grupi ‘Krila Oluje’, ovo je bila samo ulazna stepenica, a sada slijedi novi iskorak i uvježbavanje programa”, istaknuo je natporučnik Rendulić.

Uz ulogu nastavnika letenja natporučnik Rendulić prethodno je izvodio i DEMO program na avionu Pilatus PC-9M, te je bio i službeni komentator proslavljene vojne akrobatske skupine u sezonama 2015. i 2016. Natporučnik Rendulić rođen je 1985. u Zagrebu, živi u Zadru, diplomirao je 2009. godine u 13. naraštaju vojnih pilota, a do sada je ostvario ukupno 1400 sati naleta.

U razgovoru za portal Obris.org natporučnik Rendulić rekao je kako je letenje u akrobatskoj grupi prema tehnici pilotiranja i izvođenju programa sasvim drugačije od svih do tada naučenih načina letenja:

„Letenje u „Krilima Oluje“, dakle u grupnom letenju, je sasvim nešto drugo, gdje ona preciznost, fina tehnika pilotiranja, dolazi do izražaja. Naravno, razlikuje se od običnog grupnog letenja, koje se radi i u školovanju i kroz trenaže, jer se rade puno zahtjevniji elementi, i tu treba puno prilagodbe i puno, puno trenaže… puno vježbe, i truda, i rada, i samokritičnosti – da se ispravljaju greške. Tu je i još jedna nova dimenzija, u odnosu na demo (gdje je čovjek sam u avionu, sam o sebi ovisi), tu ima još drugih pet aviona oko sebe i jednostavno se mora odraditi najbolje što može, a mora se uvježbat i sve te nove elemente koji se izvode u grupnom letenju, na tim pozicijama.“

Vođa „Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić naglasio je kako je ovo tek prijelazna faza prema novoj postavi grupe za sezonu 2017. Konkretno,

Osposobljavanjem natporučnika Rendulića za novog člana, grupa poprima vizure s novom postavom i pozicijama. Uz mene kao vođu u grupi su trenutno još i prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj bojnik Zvonimir Mravunac, vanjski lijevi pratitelj poručnik Denis Živaljić i od danas vanjski desni pratitelj natporučnik Ivan Rendulić. Povratkom natporučnika Darka Belančića s vojnog školovanja iz SAD-a slijedi i njegovo uvježbavanje za preuzimanje vodstva grupe, dok će moja uloga u budućnosti biti mentorska”,

Barišić je ujedno izrazio i nadu u što skoriji uspješan povratak bojnika Mravunca, dosadašnjeg #6, koji se već više mjeseci oporavlja od ozljede. Zbog toga je odgođena i njegova obuka za poziciju #4, repni pratitelj, a u grupi se nadaju da će se bojnik Mravunac u potpunosti oporaviti tijekom prosinca ili siječnja sljedeće godine. U predstojećim nastupima skupine ulogu komentatora preuzet će satnik Miroslav Penica, inače nastavnik letenja u zadarskoj Eskadrili aviona HRZ i PZO.

Tijekom današnjeg ispitnog leta za novog člana skupina „Krila Oluje”  izvela je i počasni prelet iznad Škabrnje, izrazivši time poštovanje i zahvalnost svim žrtvama Škabrnje i Vukovara povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje (1991.-2016.).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.