Kockica opet leti!

 

Kako obavještava MORH, jučer je obavljen zadnji od tzv. “tehničkih letova” potrebnih za testiranje i pripremu primopredaje zrakoplova MIG-21 UM, s oznakom 165. Time je letjelica popularno nazivana „Kockica“, radi njenog prepoznatljivog bojanja, proglašena potpuno ispravnom i spremnom za primopredaju u ruke HRZ i PZO.

Riječ je o prvom remontiranom MIG-21 dvosjedu, koji se sada predaje u operativnu uporabu Oružanim snagama RH, a važan je i zbog obuke borbenih pilota HRZ i PZO-a“.

Od sedam borbenih aviona, koliko ih je do sada stiglo s remonta iz Ukrajine, time su njih ukupno četiri završila sa svim ispitivanjima i probnim letovima, te su na raspolaganju za svakodnevno izvođenje letačkih zadaća u sklopu nadzora neba nad RH, ali i djelovanja unutar NATO integriranog  sustava obrane zračnoga prostora. Proces testiranja preostalih zrakoplova i dalje se provodi – kako smo već pisali na portalu Obris.org, testiranja “Kockice” bila su započeta sredinom srpnja, da bi nakon nje sada na redu bio zrakoplov s oznakom “164”. Kada završe sa svim testiranjima, tako atestirani MiG-ovi će se predavati dalje –  na operativnu uporabu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani.

Zrakoplovna tehnika javno

Prva javna premijera obnovljene “Kockice”, svojedobnog kabrio-zrakoplova pokusnog pilota Ivana Selaka – bit će u utorak, 5. kolovoza 2014. godine. Ovaj će MiG-21 prvo biti jedan od 5 zrakoplova predviđenih za prelet iznad centralne državne proslave u Kninu (uz letjelice oznaka “131” ,”133″, “135” i “121”), a onda će javnosti biti dostupan za pregled na tlu – u Zemuniku, gdje 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO-a organizira Dan otvorenih vrata povodom istodobnog obilježavanja ukupno 4 ugurana blagdana u jedan dan (Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 19. obljetnica VRO „Oluja“). Svi zainteresirani tada mogu između 9.00 i 14.00 sati razgledati Muzej vojne zrakoplovne tehnike, te avione i helikoptere na kojima lete hrvatski vojni piloti. Kako ističu iz Ministarstva obrane:

Posebnu atrakciju priredit će borbeni piloti MIG-ova slijetanjem u Zemunik nakon središnje svečanosti u Kninu. Zatim slijedi letački program pilota HRZ i PZO-a na zrakoplovima ZLIN 242 L, Pilatus PC-9 M, Bell 206 B Jet Ranger III, Airtractor AT 802,  Canadair CL 415, te nastup akrobatske skupine ‘Krila Oluje’“.

Pilot Raos i Ante Gotovina u PO-2 iznad Splita,18. lipnja 2014. godine

Pilot Raos i Ante Gotovina u PO-2 iznad Splita,18. lipnja 2014. godine

Dok je nedvojbeno kako 93. zb HRZ i PZO-a Zemunik drži prvo mjesto u Republici Hrvatskoj u disciplini organiziranja svakojakih dana otvorenih vrata (povodom Dana Oružanih snaga RH, ali i 22. obljetnice osnutka same 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, Noći muzeja, 22. obljetnice osnutka HRZ i PZO… ) – za utorak su kao svojevrsne atrakcije najavljeni i “izbor ‘Naj-mig uz MiG’, nagradne igre i druga brojna iznenađenja“, među kojima se konkretno spominje tek gostovanje pilota Matka Raosa s  avionom Polikarpov Po-2 iz 1931. godine. Riječ je o jednom od tek šest takvih povijesnih zrakoplova u letnome stanju, čiju je obnovu Raos na splitskome aerodromu dovršio u prosincu prošle godine.

———————–

———————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.