U MORH-u primopredaja, u Saboru – novi odbori

 

Nakon jučerašnje maratonske saborske sjednice, u kojoj je samo točka “Predstavljanje Vlade RH i glasovanje o povjerenju Vladi RH” trajala preko 12 sati rasprave – Republika Hrvatska je taman na kraju zakonskoga roka od 30 dana dobila novo čelništvo izvršne vlasti u državi. Ubrzo nakon toga, u zgradi Vlade preko puta Sabora održana je i načelna primopredaja premijerske dužnosti između dotadašnjeg premijera Zorana Milanovića i njegovog nasljednika Tihomira Oreškovića.

Sabor na poslu

Za to vrijeme, Sabor je nastavio raditi, te je nakon kratke stanke oko 45 minuta po ponoći usvojio načelne okvire svojih novih radnih tijela – tematskih odbora koji se popunjavaju zastupnicima vlasti i oporbe. Pri tome je potrebno posebno istaknuti sastav dva odbora i jednog predstavničkog tijela – dakle, tri parlamentarna tijela čiji je djelokrug rada od posebnoga interesa za portal Obris.org.

Iako je Prijedlog odluke o ovome imenovanju na neobjašnjiv način izostao iz službenih materijala objavljenih tijekom jutra na internetskim stranicama Hrvatskoga sabora (jednako kao što nisu objavljene ni snimke odlučivanja o ukupnim imenovanjima), saborski Odbor za obranu je ove noći dobio većinu svojih članova – od ukupno 13, imenovano je 10 novih članova. Za predsjednika Odbora za obranu imenovan je oporbeni Igor Dragovan (SDP), a za potpredsjednika Josip Đakić iz HDZ-a. Članovi su ovdje postali još i Pero Čorić (HSP AS), Stevo Culej (HDZ), Damir Krstičević (HDZ), Željko Dilber (HDZ), Miodrag Demo (BM 365), Ines Strenja Linić (Most), Tanja Vrbat Grgić (SDP) i Zdravko Ronko (SDP). Ostala 3 nepopunjena mjesta vjerojatno će zauzeti dosadašnji ministri, kojima se saborski mandat aktivira tek 30. siječnja.

Od svojih standardnih 13 članova, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je dobio njih 11. Pri tome, mjesto predsjednika tog odbora za sada je još ostalo upražnjeno (ono spada u oporbenu domenu, i posljednjih se dana nagađalo kako bi SDP tu želio vidjeti bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića), dok je na mjesto njegova potpredsjednika imenovan donedavni predsjednik ovog parlamentarnog tijela dr. Miroslav Tuđman. Za članove su imenovani zastupnici Milijan Brkić (HDZ), Tomislav Čuljak (HDZ) , Damir Krstičević (HDZ), Dario Hrebak (HSLS), Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ – manjina), Ines Strenja Linić (Most), Gordana Sobol (SDP), Igor Dragovan (SDP), Goran Beus Richembergh (HNS), te Josip Salapić (HDSSB).

Uz to, od dosadašnjih pet članova Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, danas je na dužnost imenovano njih trojica: za voditelja izaslanstva je postavljen Damir Krstičević (HDZ), a za članove zastupnici Željko Glasnović (HDZ), te dr. Miroslav Tuđman (HDZ). Time je i tu za sada ostala nepopunjena oporbena kvota, iz koje tradicionalno dolazi i zamjenik voditelja izaslanstva.

Nastavak primopredaje vlasti

Kako je već noćas bilo najavljeno, danas tijekom dana ekspresno su krenule i prve primopredaje izvršne vlasti po resorima Vlade RH. Među prvima se na redu našlo upravo Ministarstvo obrane RH, gdje je dosadašnji ministar obrane RH Ante Kotromanović točno u podne susreo svog nasljednika Josipa Buljevića, kojem je i službeno predao dužnost. Primopredaja je održana i u Ministarstvu financija (Boris Lalovac – Zdravko Marić), te u MUP-u, gdje je po susretu danas u 8 ujutro dosadašnji ministar Ranko Ostojić svome nasljedniku Vlahi Orepiću već organizirao i prvu obvezu – zajednički posjet migrantskom kampu u Slavonskom Brodu početkom sljedećeg tjedna.

Dok se primopredaja i ostalih resora Vlade RH očekuje u najskorije vrijeme, Hrvatski sabor već je najavio planove za nastavak rada. U utorak se očekuje sazivanje početnih sastanaka odbora, ne bi li se ubrzano krenulo s razmatranjima niza izvještajnih dokumenata s dnevnoga reda (između ostalog i izvješća Državne revizije) – tako da se već u srijedu, 27. siječnja, započne i nastavkom njihovih plenarnih razmatranja.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.