Krstičević: odgođena nabava aviona

 

Uoči današnje 222. sjednice Vlade, ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da će se i njegov resor prilagoditi izvanrednoj situaciji u kojoj trenutno živimo. „Jasno da ćemo uvijek pokazati solidarnost, ali jasno je da moramo voditi računa uvijek i o spremnosti Hrvatske vojske“, rekao je Krstičević, a na izričito novinarsko pitanje o sudbini nabave borbenih aviona odgovorio je:

„Ta sposobnost je potrebna hrvatskoj državi, ali jasno, vidite, stvari su se dramatično promijenile. Prema tome, mi sada moramo voditi računa da preživimo. To je prvi prioritet. A onda, u perspektivi, kad situacija, vjerujem, gospodarski bude bolja, tada treba vidjeti. Prema tome, proces je otvoren, prikupljamo ponude, vjerojatno će se sada odgoditi jer i ovi naši koji trebaju predati ponude partneri su već tražili da se odgodi… Mi smo imali namjeru 07.05. primiti ponude, međutim oni traže da se to odgodi i mi ćemo odgoditi. Jer opet… cilj je da se dobiju kvalitetne ponude. Ali kažem, još jednom, prioriteti se moraju znati. Hrvatska vojska mislim da se odgovorno ponaša i dalje ćemo se odgovorno ponašati“.

Kako će se Ministarstvo obrane ponašati u aktualnoj gospodarskoj krizi, znat će se uskoro, ali kako je rekao ministar Krstičević:

„Ima puno prostora za uštede. Radimo analize i ima puno prostora … Ima uvijek puno prostora, prema tome moramo biti odgovorni i Hrvatska vojska, kažem, vodit će računa o solidarnosti, vodit će računa o situaciji. A vidjeli ste, moramo voditi računa i o spremnosti Hrvatske vojske. Vidjeli ste, kad je bio potres pa ko je reagira’? Ili razne situacije… Požar… Dolazi nam protupožarna sezona. Prema tome, naši kanaderi, Air Tractori – oni moraju biti spremni. Prema tome, vodit ćemo računa o sigurnosti, o Hrvatskoj vojsci, ali jasno vodit ćemo računa i o ovoj situaciji da mi isto odgovorno sudjelujemo u ovim procesima štednje, racionalizacije, i sve ono što nije ključno, što je …nije bitno – odgodit ćemo!“.

Osim nabave borbenih aviona, definitivno je sigurno da će se odgoditi i CROIMAS, prvi hrvatski vojni air show koji je bio najavljen za 30. svibnja u Zadru:

„Vi znate da smo za Dan državnosti željeli ove godine organizirati po prvi put međunarodni aeromiting, a upravo zbog ove situacije solidarnosti, odgovornosti, mi ćemo taj međunarodni aeromiting odgoditi za sljedeću godinu“.

 

Ministar obrane, kako je sam rekao, u aktualnoj situaciji ima tri prioriteta: (1) spremnost OS RH, (2) biti na raspolaganju i pomoći hrvatskom narodu, te (3) sigurnost i zdravlje svakog hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika i njihovih obitelji.

Ove dvije teme našle su se potom i na dnevnom redu 222. sjednice Vlade RH. Jučer najavljen dnevni red Vlade dopunjen je jutros još jednom, 26. po redu točkom dnevnoga reda – „Prijedlog odluke o odgodi održavanja prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga ‘CROIMAS 2020‘“. Prije nego je dao riječ ministru obrane, premijer Plenković je rekao:

„Kao što ste vidjeli, u ovim okolnostima, mi smo odlučili da do daljnjega odgodimo proces nabave borbenih aviona. To je u ovome trenutku jedina logična i ispravna odluka. O tome ćemo i pismeno obavijestiti sve one zemlje koje sudjeluju u ovome procesu slanja ponuda s odgovarajućim promijenjenim datumima“.

Odgođen i CROIMAS 2020

Potom je premijer dao riječ ministru obrane, koji je o odgodi CROIMAS-a rekao:

„Prvi hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting CROIMAS 2020 trebao se održati u Zadru 30. svibnja 2020. godine. Naša namjera je bila u prigodi Dana državnosti po prvi put organizirati jednu ovakvu manifestaciju koja bi privukla veliki broj domaćih i stranih gostiju, te na najbolji način prezentirala Hrvatsku u svijetu. Pripreme za ovaj događaj su protekle u najboljem redu i imali smo ogroman odaziv naših partnera kojima se još jednom zahvaljujem. Međutim, zbog novonastale situacije oko epidemija koronovirusa, koja je globalni problem s neizvjesnim završetkom, i koja se odražava na segmente države i društva, iskazuje se solidarnost i predlaže odgoda održavanja prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga CROIMAS 2020 za 30. svibnja 2021. Vodeći računa o prioritetima i potrebi usmjeravanja svih raspoloživih resursa u rješavanju krize, kojoj je izložena Republika Hrvatska, te vodeći računa o zdravlju građana, smatramo kako je primjerenim CROIMAS 2020 odgoditi za 2021. godinu“.

Ova je odluka jednoglasno donesena.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.