Kako do Poljske i Litve?

 

Kada je krajem lipnja Hrvatski sabor raspravljao o dvije nove misije u koje odlaze pripadnici OS RH, malo je toga bilo jasno. Osim maksimalnog mogućeg broja, nije bilo jasno koliko će zapravo hrvatskih vojnika otići u Litvu i Poljsku u sklopu ojačanja prednje prisutnosti NATO-a na istoku Europe, kada će započeti njihov angažman, kao ni koliko će sve to koštati. No zahvaljujući nedavnom oglasu Ministarstva obrane RH u Elektroničkom oglasniku javne nabave, neke od ovih nedoumica ipak su dobile konkretnije obrise.

Naime, 17. srpnja MORH je oglasio nabavu usluge željezničkog prijevoza materijalne imovine i pripadnika OS RH u Republiku Poljsku i Republiku Litvu, gdje se kroz pregovarački postupak s prethodnom objavom želi naći prijevoz, određene logističke usluge i najam kontejnera upravo za vojnike i sredstva koji odlaze u ove dvije nove NATO misije. Postupak je podijeljen u dvije grupe, gdje se ona prva tiče željezničkog prijevoza u Poljsku, uz procijenjenu vrijednost od 1.680.000,00 kuna, dok je u drugoj grupi prijevoz u Litvu, s nešto višom procjenom od 2.120.000,00 kuna. U oba slučaja, teret – materijalna imovina i pripadnici OS RH bit će ukrcani na željezničkom terminalu u zagrebačkom Vrapču, da bi se oni koji idu u Poljsku iskrcali na željezničkom terminalu Orzysz na sjeveroistoku Poljske (zaleđe tzv. “Suwałki procjepa”), a oni koji idu u Litvu – na željezničkom terminalu Gaižiūnai, dvadesetak kilometara sjeveroistočno od grada Kaunasa.

eFP borbena skupina u Poljskoj

Planirani datum dolaska na terminal u poljski Orzysz je između 10. i 15. listopada ove godine, a traže se adekvatni vagoni za prijevoz materijalne imovine (vozila i 15 komada 20“ kontejneri), te jedan spavaći vagon (s minimalno 6 kupea sa po 2 ležaja) za pripadnike OS RH koji će biti pratnja tereta tijekom putovanja iz Hrvatske u Poljsku. Najam kontejnera treba biti na godinu dana s mogućnošću prijevremenog prekida i vraćanja kontejnera, ali i s mogućnošću produženja trajanja najma pokaže li se za time potreba. Najkasnije do 19. rujna izvršitelj usluge mora imati obavljenu rezervaciju vagona, iako MORH i u samom natječaju priznaje da „još uvijek nije završeno usklađivanje strukture materijalne imovine“ koja će se slati u Poljsku, te da promjene u broju kontejnera i vrsti vozila mogu izazvati i promjene u broju vagona. Prema Vladinoj odluci, put Poljske ide bitnica samohodnih višecijevnih lansera raketa, pa u tome vjerojatno leži i specifikacija vozila u Cargo-manifestu, a nije na odmet imati na umu i činjenicu da je krajem lipnja na vojnom poligonu u Slunju održana vježba Topničko-raketne pukovnije s njihovim SVLR tipa M-92 Vulkan. Osim Vulkana, lako je moguće da će za Poljsku krenuti i oružja sustava BM-21 Grad.

Odlazak u Litvu planiran je za sam kraj ove godine – dolazak na željeznički terminal Gaižiūnai planiran je u jutarnjim satima subote, 2. prosinca. Ovdje se također traže adekvatni vagoni za prijevoz materijalne imovine – vozila i kontejnera, kao i spavaći vagon za minimalno 10 osoba (minimalno 6 kupea sa po 2 ležaja). Ovaj dio u natječajnoj dokumentaciji vjerojatno sadrži i grešku, budući se najprije spominje nabava za 20 kontejnera, da bi samo koju rečenicu kasnije stajalo da je riječ o 15 kontejnera od 20 stopa. U ovom slučaju prijevoznik mora imati obavljenu rezervaciju vagona najkasnije do 6. studenog, ali MORH, kao i u poljskom slučaju, upozorava da još uvijek nije završeno usklađivanje strukture materijalne imovine, o čemu će u konačnici ovisiti i broj kontejnera i vozila, kao i eventualno broj vagona. Razdoblje najma kontejnera je nešto kraće nego za Poljsku – za Litvu bi ono trebao trajati do 15. srpnja 2018. godine, uz mogućnost skraćivanja ili produžavanja i toga roka. Put Litve će i veći broj vozila nego za Poljsku, i to prije svega BOV Patria, kojih u Cargo manifestu izgleda da ima predviđeno barem 15 komada.

Spomenuti natječaj za željeznički prijevoz u Litvu i Poljsku otvoren je do 16. kolovoza, i to do 11 sati.

Zanimljivosti natječaja

Utovar Patria za vježbu “Combined Resolve IV” 2015. godine

Ovaj je natječaj zanimljiv iz više aspekata. Prvo – već sama činjenica da se putem javnog natječaja traži prijevoz opreme i dijela ljudstva za neku NATO misiju. Ne pamtimo ovakav slučaj, pa bi lako moglo biti da se radi o potpunom presedanu. Čak i u novijim slučajevima kada su OS RH prevozile tešku opremu van granica Hrvatske, nije bilo natječaja ovakvog tipa. Prvi veliki transport vozila i opreme (14 Patria, 2 kamiona MAN i 3 kontejnera s opremom) bio je početkom svibnja 2015. godine, radi sudjelovanja OS RH na međunarodnoj vojnoj vježbi „Combined Resolve IV“ na vojnom poligonu Hohenfels. Dok je glavnina naših snaga išla prema Njemačkoj cestovnim putem, materijalna sredstva s pratnjom prevozila su se željezničkim prijevozom, zahvaljujući suradnji HŽ-a i tvrtki Agit i DB Schenker. Ni pri posljednjem prijevozu tenkova i drugih vozila na vježbu „Saber Guardian 17“, odnosno vježbe „Getica Saber 17“ i „Brave Warrior“, nije se spominjala javna nabava usluga željezničkog prijevoza.

Drugo – zbog vrlo uskih rokova, aktualni natječaj ne smije pasti. On ne smije biti poništen, niti može biti „na čekanju“ dok se ne riješe eventualne žalbe pri Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Posebice se to odnosi na dio natječaja za prijevoz u Poljsku – dok se, s jedne strane, ponude zaprimaju do 16. kolovoza, izabrani ponuditelj već 19. rujna mora imati rezervirane vagone. Dakle, u roku od mjesec dana od zaprimanja ponuda mora biti izvršena njihova evaluacija, izabran najbolji ponuditelj, potpisan ugovor i rezervirani vagoni. Tih mjesec dana jednostavno ne dozvoljava luksuz čekanja da spomenuta Državna komisija riješi moguću žalbu nekog nezadovoljnog ponuditelja, budući da se odluke Komisije u ovakvim postupanjima čekaju mjesecima.

I treće – u nedostatku vlastitog transporta (dok istodobno dva transportna AN-32B propadaju u 91. ZB) do sada je bilo pravilo da prijevoz OS RH i tehnike u misije i operacije obavljaju saveznici. I sam načelnik GS OS RH nedavno je u razgovoru za Obris.org rekao kako prijevoz sa saveznicima dobro funkcionira, te kako ćemo se na njega oslanjati i nadalje. No ne i u ovom slučaju u kojem se MORH očito mora snaći sam i o vlastitom trošku. Dosadašnje je pravilo bilo da je prijevoz koji vrše američki saveznici besplatan, dok njemački saveznici svoj prijevoz naplaćuju – a upravo će pod zapovjedništvom ovih saveznika OS RH djelovati u Poljskoj i Litvi. Prije 10-ak dana ministar obrane Krstičević potvrdio je da je naložio preispitavanje razloga zbog kojih su prizemljeni i praktički otpisani transportni zrakoplovi HRZ-a. Iako Antonovi ne bi puno pomogli pri prijevozu teške tehnike, nesumnjivo je da bi bili mogli biti od koristi za prebacivanje ljudstva, posebna u aktualnim vremenima sve većih inozemnih angažmana OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.