Dani Miroslava Perisa, “Osvetnika Vukovara”

 

Povodom 25. obljetnice pogibije pilota HRZ-a, pukovnika Miroslava Perisa, u Zagrebu i Karlovcu održava se niz aktivnosti u spomen na pilota slavnog “Osvetnika Vukovara”, koji je poginuo pri povratku sa zadaće 14. rujna 1993. godine. Pukovnika Perisa, koji je letio na avionu MiG-21bis br. 103 “Osvetnik Vukovara”, srušile su srpske paravojne postrojbe iznad sela Stipan kod Vrginmosta. Pokopan je na groblju Hrnetić u Karlovcu. Proglašen je žumberačkim vitezom Domovinskog rata, a 2012. godine u Sošicama na Žumberku (rodnom mjestu njegovih roditelja) podignuta je i njegova bista.

Komemoriranje započinje u četvrtak, 13. rujna, kod spomen obilježja u Sošicama (Žumberak), polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća čelnika grada Karlovca, rodbine, te udruga Karlovačka građanska garda i Žumberački uskoci. Na samu obljetnicu, u petak 14. rujna, u  Osnovnoj školi u Baniji (u Karlovcu) bit će postavljeno spomen obilježje  povodom 25. godišnjice pogibije pukovnika Perisa, koji je  bio učenik ove škole. Otkrivanje spomen obilježja zakazano je za 9:30 sati, a  u 10:30 sati očekuje se prelet MiG-a.

Središnji događaj ipak će biti u Zagrebu, u Galeriji Zvonimir (Ulica A. Bauera 33). U 13 sati će se održati svečano otvorenje izložbe i prigodna komemoracija za pilota HRZ-a, pukovnika Miroslava Perisa. Izložbu i komemoraciju priredila je udruga “Inicijativa za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine”, pod svečanim pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića te uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Inače, izložba je otvorena još od ponedjeljka, 10. rujna, i bit će svakodnevno vidljiva zagrebačkoj javnosti do 5. listopada, radnim danom od 10 do 18 sati. Izložba će potom biti preseljena u Karlovac.

Ova tužna obljetnica bit će okončana malonogometnim turnirom u čast pukovnika Perisa, kojeg udruga “Žumberačke vile” organizira u subotu, 15. rujna, u Sošicama. Udruga specijalne policije “Grom” istoga dana organizira maraton, s početkom u 8 sati ispred zgrade Županije na Trgu Matije Gupca u Karlovcu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.