Još jedan smrtno stradali pripadnik OS RH – znak za uzbunu

 

Kako je danas kasno poslijepodne priopćilo Ministarstvo obrane:

“Na području Zagrebačke županije, u petak, 16. srpnja 2021. godine pronađen je smrtno stradali pripadnik Oružanih snaga RH. Pripadnik Oružanih snaga RH smrtno je stradao izvan službe. Očevid je u tijeku, djelatnici policije, Vojne policije i Državnog odvjetništva utvrđuju okolnosti nesretnog događaja.

Ministar obrane s djelatnicima Ministarstva i Hrvatske vojske izražava žaljenje zbog nesretnog događaja i sućut obitelji”.

Od 08. lipnja pa do danas smrtno je stradalo ukupno 5 pripadnika OS RH, pri čemu je jedan poginuo u prometnoj nesreći, dok su tijela četvorice hrvatskih vojnika, prema formulaciji Ministarstva obrane, “pronađena”. Iako obrambeni sustav nije išao prema javnosti s detaljima stradavanja preminulih pripadnika OS RH, lokalni mediji u bar dva slučaja ustanovili su da se radilo o samoubojstvu. Ovakva učestalost smrtnih slučajeva u vojsci sasvim sigurno poziva ne samo na oprez i posvećivanje više pažnje pripadnicima OS RH te kolegama unutar postrojbe, nego i hitno djelovanje svih nadležnih službi, a posebno onih zaduženih za pružanje neposredne psihološke potpore.

Na ovu nemilu temu tražili smo i očitovanje Franka Vidovića, predsjednika saborskog Odbora za obranu, koji je za portal Obris.org izjavio:

Obzirom na novonastalu situaciju prvo želim izraziti iskrenu sućut obiteljima, prijateljima i kolegama preminulih. Da, u pravu ste, 5 mladih ljudskih života u mjesec i po dana je veliki gubitak  za OS RH. Ali prije bilo kakvih ocjena, koje u ovom trenutku mogu biti samo paušalne, treba dopustiti da se dovrše istrage o tim događajima pa tek onda slagati cijelu sliku. Što se tiče Odbora za obranu Hrvatskog Sabora, osobno sam u funkciji predsjednika Odbora reagirao kad se dogodio treći slučaj i zatražio od MORH-a detaljno izvješće o tim događajima. Kad dobijemo isto zasigurno ćemo ga i prokomentirati na sjednici Odbora, pa ćemo onda moći i dati konkretniju ocjenu tih događaja. Ono što je sad bitno jeste ne stvarati paniku u javnosti, pustiti istražitelje da neometano dovrše svoj posao i onda vidjeti koji bi bili slijedeći potezi, ovisno o rezultatima istrage“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.