Javne priredbe za Dan OS RH i HKoV-a

 

Nakon današnje svečane akademije povodom Dana OS RH, Dana HKoV-a i 26. obljetnice formiranja OS RH, održane na Hrvatskom vojnom učilištu, te dana otvorenih vrata u nekoliko vojarni diljem Hrvatske, proslava Dana Oružanih snaga seli se na otvoreno, prvenstveno u Zagrebu i Karlovcu.

Subota u Karlovcu

Karlovac, u kojem je smješteno Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske, sutra svečano obilježava dan te najveće grane OS RH, i to s početkom u 8 sati ujutro. Svečanost će tada započeti budnicom i mimohodom ratnih zastava ulicama Karlovca, a potom će u 8.30 sati biti položeni vijenci na Središnjem križu ispred Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske. Tijekom cijelog dana, od 9 do 19 sati, na Trgu bana Jelačića u Karlovcu održavat će se taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, na kojem će posjetiteljima biti prikazana tehnika, te oprema i naoružanje Hrvatske kopnene vojske. Svečani program završava promenadnim koncertom Orkestra oružanih snaga RH, koji će se održati u Glazbenom paviljonu u Karlovcu s početkom u 20 sati.

Subota i nedjelja u Zagrebu

U Zagrebu subotnji program započinje nešto kasnije – u 11 sati na Zrinjevcu, koncertom Orkestra OS RH, te na Cvjetnom trgu (Trgu Petra Preradovića) u 11.45 sati. Točno u podne na Trgu Sv. Marka održat će se ceremonija velike smjene straže, a nakon toga će na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno zaštitna bojna održati prikaz ceremonijalnih radnji na povratku s Gornjega grada.

TT zbor na Jarunu 2016. godine

Za one koji u subotu nisu baš skloni odlasku na zagrebačku špicu, OS RH priredile su već poprilično tradicionalno događanje na Jarunu, s početkom u 9 sati, kada će službeno započeti dvodnevni taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme. Za građane će biti organizirana i podjela vojničkog graha, i to u dva termina – u 13:00 i u 17:00 sati. U subotu u 18 sati iznad Jaruna će se održati generalna proba jednog dijela letačkog programa, čije je održavanje u punom sastavu planirano u nedjelju popodne.

U nedjelju, TT zbor na Jarunu ponovno je otvoren od 9 sati, a vrhunac te ujedno i kraj javnog obilježavanja Dana OS RH i HKoV-a 2017. godine bit će u 18 sati, kada će se održati letački program HRZ i PZO-a, te pokazne vježbe Počasno zaštitne bojne i Zapovjedništva specijalnih snaga, kojima će prisustvovati i visoki gosti iz državnog te vojnog vrha države.

I u subotu i u nedjelju planirani kraj jarunske manifestacije je u 20 sati.

Posebna regulacija prometa

Zagrebački slavljenički vikend obilježit će i posebna regulacija prometa, koja je na snagu stupila već danas. Policijska uprava zagrebačka upozorava na zatvorene i alternativne, dozvoljene pravce prometovanja, i to:

– od petka 26. svibnja 2017. od 13 sati do nedjelje, 28. svibnja 2017. do ponoći zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje svih vozila i za promet se potpuno zatvara Aleja Matije Ljubeka od Hrgovića do Hrvatskog sokola na SRC Jarun radi prezentacije opreme i tehnike OSRH i pokaznih vojnih vježbi,

– subota 27. svibnja 2017. u vremenu od  11 do 15 sati za promet se povremeno zatvaraju Zrinjevac – Praška – Teslina – Preradovićev trg – Margaretska – Ilica – Trg bana Josipa Jelačića – Bakačeva – Kaptol radi kretanja kolone Puhačkog orkestra OS RH koji će tijekom hodnje izvoditi glazbeni program,

– subota 27. svibnja 2017. u vremenu od 11 do 15 sati za promet se povremeno zatvaraju Ćirilometodska – Trg svetog Marka – Kamenita – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića – Bakačeva – Kaptol radi kretanja kolone Velike smjene straže i Počasne bojne koji će izvoditi program smjene straže na Trgu svetog Marka, a na Trgu bana Josipa Jelačića vojno-akrobatsku vježbu,

– subota 27. svibnja 2017. u vremenu od  6 do 13 sati zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje za sva vozila osim vozila MORH-a i HV-a s južne strane Crkve Svete Mati Slobode na Jarunu,

– ponedjeljak 29. svibnja 2017. u vremenu od 6 do 18 sati zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje za sva vozila osim vozila MORH-a i HV-a na parkiralištima na istočnoj strani Trga Stjepana Radića od zgrade Gradskog poglavarstva do KD „Vatroslav Lisinski“ (u kojem će se održati svečana akademija).

Tijekom vikenda, prekršitelje neće odvoziti labudica već pauk

Vozačima se preporučuje da u subotu u vrijeme održavanja događanja izbjegavaju odlazak prema užem centru Zagreba i Gornjem gradu, te da izbjegavaju navedene prometnice kojima će se kretati kolona pješaka.

Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu istok – zapad su: (1) Boškovićeva – Hebrangova – Klaićeva, te (2) Jagićeva – Kršnjavoga – Žerjavićeva – Trenkova – Hatzova.

Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu sjever – jug su: (1) Mesnička – Streljačka – Tuškanac – Cmrok – Jurjevska – Mlinarska, i (2) Gupčeva zvijezda – Medveščak – Ribnjak – Palmotićeva.

Vozači i vlasnici se mole da pravovremeno uklone svoja vozila s mjesta gdje to neće biti privremeno dopušteno, zbog osiguranja događanja. Policija moli građane i da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije i uputa policijskih službenika i pripadnika Vojne policije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.