Dan OS RH 2018 – program

 

Već danas, u petak 25. svibnja, započelo je ovogodišnje obilježavanje 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, te proslava Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske. Početne faze ove proslave bile su upriličene održavanjem niza priredbi otvorenih vrata u vojnim kompleksima širom Hrvatske, da bi se onda od subote do ponedjeljka program koncentrirao u Zagrebu (samo uz nedjeljno polaganje vijenaca i paljenje svijeća na pojedinim lokacijama van Zagreba). Za kraj, u srijedu 30. svibnja, u Karlovcu je planiran još i program povodom Dana HKoV i Dana branitelja Karlovačke županije.

Petak, 25. svibnja 2018. godine

Za početak, danas su održani Dani otvorenih vrata u vojarnama širom Hrvatske. Tako se javnost od 9 do 15 sati mogla upoznati s djelovanjem i opremom OS RH u: (1) Benkovcu (vojarna “Benkovac”, (2) u Bjelovaru (vojarni “Bilogora”), (3) u Đakovu (vojarna 3. gardijske brigade “Kune”), (4) u Gospiću (vojarna “Eugen Kvaternik”), (5) u Kninu (vojarna “Kralj Zvonimir”), (6) u Našicama (vojarna “132. brigade HV”), (7) u Petrinji (vojarna “Pukovnik Predrag Matanović”), (8) u Požegi (vojarna “123. brigade HV”), (9) u Sinju (vojarna “126. brigade HV”), (10) u Vinkovcima (vojarna 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi”), te (11) u Vukovaru (vojarna “204. brigade HV”). Uz to su prigodna predstavljanja OS RH bila organizirana i u Slunju (gradski park), te na moru – u Puli (gradska luka), te u Splitu (gradska luka, Zapadna obala).

Subota, 26. svibnja 2018. godine

Subotnji program u Zagrebu dijeli se na dva strukturna dijela – program u centru grada i već tradicionalno prigodno događanje na Jarunu. Program u centru Zagreba započinje na Zrinjevcu u 9.30 sati jutarnjim koncertom Orkestra OS RH. Po završetku koncerta, oko 10:05, taj će orkestar krenuti sa Zrinjevca, Teslinom ulicom prema Trgu Petra Preradovića. Ondje je za 10:15 zakazano ponavljanje dijela koncertnog programa, nakon čega će orkestar oko 10:30 krenuti Margaretskom ulicom i Ilicom prema Trgu bana Josipa Jelačića.

Za to vrijeme, u 10:30 zakazana je na Trgu sv. Marka u Zagrebu    ceremonija nazvana “Velika smjena straže” u izvedbi Počasno-zaštitne bojne OS RH. Riječ je o prvoj ovogodišnjoj smjeni straže – umjetničkoj ceremoniji koju se izvodilo od 30. svibnja 1991. do 1. listopada 2000. godine, da bi onda do njene obnove došlo 27. svibnja 2017. godine. Doduše, ove će subote ta predstava ponešto uraniti, budući se inače izvodila svake subote, blagdanima i praznicima, ali točno u podne. Po završetku koreografije, oko 10:45, planirano je da uzvanici i pripadnici Velike straže krenu Radićevom ulicom prema Trgu bana Josipa Jelačića. Upravo će se na glavnom zagrebačkom trgu oko 11:30 onda održati i dodatni, zajednički program – koji će do 11:45 obuhvatiti ceremonijalne radnje Počasno-zaštitne bojne i glazbeni program Orkestra OS RH.

Nedjelja 27. svibnja 2018. godine

Uz to, spomenimo da će nedjelja, 27. svibnja, biti iskorištena i za niz komemorativnih radnji. Kao prvo, u 9 ujutro planirano je polaganje vijenaca i paljenje svijeća (1) na gradskom groblju “Boninovo” u Dubrovniku, na grobu ministra obrane Šime Đodana, (2) u Vukmaniću, na grobu ministra obrane Branka Vukelića, (3) na groblju “Viktorovac” u Sisku, na grobu načelnika GS OS RH Janka Bobetka, (4) na groblju Jamadol u Karlovcu, kod Središnjeg križa, (5) na gradskom groblju Lovrinac u Splitu, kod Središnjeg križa, te (6) na gradskom groblju Miroševac u Zagrebu, također kod Središnjeg križa.

U isto vrijeme će na groblju Mirogoj u Zagrebu biti položeni vijenci i svijeće na grobove ministara obrane Martina Špegelja i Gojka Šuška, načelnika GS OS RH stožernih generala Zvonimira Červenka i Petra Stipetića, te generala zbora Imre Agotića, zapovjednika HRZ i PZO. Nakon toga, oko 9:30, slijedi polaganje vijenaca kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“ i ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, te na grobu  dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika RH. Komemorativni će program biti zaključen polaganjem vijenca na zajedničkoj grobnici neidentificiranih žrtava Domovinskog rata na zagrebačkom Krematoriju (Kenotaf), te održavanjem svete mise u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, od 11 sati do podneva.

Tradicionalni program na Jarunu

Paralelno s ovim raznim komemorativnim događanjima, u subotu i nedjelju između 10 sati ujutro i 21 sata navečer trajat će i tradicionalni taktičko-tehnički zbor na prostorima ŠRC “Jarun”. Ondje će posjetitelji moći razgledati naoružanje i vojnu opremu Oružanih snaga RH, a u 13 i 17 sati za građane će biti organizirana i podjela vojničkog graha. U subotu u 18:00 sati održat će se generalna proba jednog dijela letačkog programa, čije je održavanje u punom sastavu planirano u nedjelju

Sličan će raspored aktivnosti na Jarunu biti i u nedjelju 27. svibnja, za kada je još u 18:30 sati zakazano i ispaljivanje počasnih plotuna – kao znak početka posebnog popodnevnog programa. On će obuhvatiti padobranske skokove, vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne, pokazna vježba Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga, te prelet borbenog aviona MiG-21, kao i nastup akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Ponedjeljak 28. svibnja 2018. godine

Centralni dio ovogodišnje proslave Dana OS RH, Dana HKoV i 27. godišnjice ustrojavanja OS RH kulminirat će u ponedjeljak točno u podne. Tada će se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održati svečana akademija u organizaciji Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića. te načelnika GS OS RH generala zbora Mirka Šundova. Uz to, od 19 do 20:30  na prostorima Kongresne dvorane Zagrebačkog velesajma zakazano je održavanje i svojevrsnog glazbeno-scenskog spektakla nazvanog “Bitka za Vukovar”. Time će biti okončan ovogodišnji program proslava u Zagrebu – dok još ostaje dio zakazan za sredinu tjedna u Karlovcu.

Srijeda 30. svibnja 2018. godine

Program povodom Dana HKoV i Dana branitelja karlovačke županije započet će u 8:30 polaganjem vijenaca na spomen križu ispred Zapovjedništva HKoV-a. Nakon toga je planirana ceremonija imenovanja vojarne stožernog generala Petra Stipetića u 9 ujutro, i sveta misa u kapelici Bl. Alojza Stepinca u 9:30. Uz to, od 9 ujutro do 20 sati navečer će biti organiziran prigodni taktičko-tehnički zbor OS RH, kao i program pokaznih vježbi i sportskih natjecanja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.