F-16: preko Plesa i Knina do strateškog partnerstva

 

Baš kao što im i ime kaže, 3 izraelska F-16D aviona nazivom Brakeet sa sobom su u Zagreb donijeli munje i kišu, a iako je Barak ostao u Izraelu – ni bljeskovi nisu izostali. To je prvi ovakav posjet Izraelskih zračnih snaga Hrvatskoj, čija bi kulminacija trebala biti u nedjelju, 5. kolovoza, sudjelovanjem u obilježavanju VRO „Oluja“ i preletom iznad Knina. No pravi razlog ovog dolaska je promocija budućeg strateškog partnerstva Hrvatske i Izraela, utemeljenog na odluci Vlade RH o nabavi 12 borbenih lovaca iz Izraela. Iako je ta sama odluka po mnogo čemu kontroverzna, neosporno je da je dolazak pripadnika jednog od najjačih svjetskih ratnih zrakoplovstava u Hrvatsku veliki događaj.

Izraelska veleposlanica, zapovjednik baze Ramat David i vojni izaslanik Izraela u RH

Zato ni ne čudi iznimno veliki interes medija za jučerašnje predstavljanje zrakoplova F-16D, održano u 91. ZB na Plesu. Predstavljanje je bilo prije svega organizirano za najviše državne i vojne dužnosnike – premijera RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika GS OS RH generala zbora Mirka Šundova, te zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Matu Mikića. Bila je tu i većina bivših zapovjednika HRZ-a (Čuletić, Štimac, Bagarić, Koprivnjak i Kovač), te dva bivša načelnika Glavnog stožera (Lucić i Miljavac), ali nije primijećen nitko iz Ureda predsjednice. Od gostiju s izraelske strane na Plesu je bila izraelska veleposlanica u RH Zina Kalay Kleitman, te izraelski vojni izaslanik brigadir Harel Taggar (koji inače Hrvatsku pokriva iz izraelskog veleposlanstva u Rimu), dok je direktno iz izraelske baze Ramat David doletio i sam njen zapovjednik, u činu brigadira. Osim njih, bio je tu još i vojni izaslanik SAD-a u RH, brigadir Robert Mathers, čije prisustvo ne iznenađuje uzme li se u obzir da se od SAD-a očekuje pomoć u ovladavanju i održavanju budućih hrvatsko-izraelskih F-16 aviona.

Izraelski transportni avion po dolasku na Pleso (Photo: Ljiljana Medved)

Zapovjednik baze Ramat David

Prethodnica izraelskim pilotima i avionima bio je transportni zrakoplov iz sastava IAF-a (C-130H Karnaf službene oznake 435), koji je u Zagreb doletio već u srijedu, 1. kolovoza. Tri borbena lovca, sve odreda dvosjedi, u Zagreb su sletjeli dan kasnije, u četvrtak 02. kolovoza, iza 14:30 sati. „Letjeli smo oko 4 sata, uz uporabu zrakoplova za dopunu gorivom u zraku, da bi dospjeli do Hrvatske. Bilo je to jedno fantastično iskustvo za izraelske pilote, uključujući tu i mene samoga, letjeti iznad ove predivne zemlje, rame uz rame s hrvatskim pilotom“, pojasnio je zapovjednik baze Ramat David, kojem se zbog izraelskih propisa ne otkriva identitet. Nakon protokolarnog programa u srijedu poslijepodne, četvrtak je rezerviran za rad i  letenje – pa će tako izraelski piloti letjeti u MiG-ovima iz sastava HRZ-a. Zapovjednika baze Ramat David u MiG-u će provozati zapovjednik Eskadrile borbenih aviona, pukovnik Christian Jagodić. „Oduševljen sam ovom mogućnošću, i iščekujem ostatak naše posjete Hrvatskoj – uključujući tu i prizor naših zrakoplova kako lete zajedno s MiG-21 nad povijesnom tvrđavom u Kninu“, zaključio je svoj govor izraelski zapovjednik.

Zapovjednik EBA-e, pukovnik Christian Jagodić, letjet će u MiG-u s izraelskim pilotom

Nitko nije mogao ni zamisliti na kakvo ćemo se izvanredno putovanje zajedno otisnuti u tako kratkome vremenu“, naglasio je u svom uvodnom govoru vojni izaslanik Države Izrael u RH, brigadir Harel Taggar, dodavši: „Danas stvaramo povijest. Danas postavljamo još jedan miljokaz u uspostavi strateške suradnje među naše dvije države, među oružanim snagama i ratnim zrakoplovstvima. Zrakoplovi F-16 koji lete nad Zagrebom i Kninom, koji slijeću na Plesu, uz MiG-ove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – to je san koji se ostvario. Danas Oružane snage Republike Hrvatske poduzimaju još jedan korak u budućnost, predvođene Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, koje će postati moderno zapadno zrakoplovstvo, dio vrlo poštovane skupine država koje lete na F-16. Ova promjena će usmjeriti cjelinu Oružanih snaga RH prema 2030. godini“.

Hrvatski domaćini bili su ipak ponešto rječitiji. Načelnik GS general Mirko Šundov najavio je: „U procesu smo prilagodbe organizacijske strukture i zemaljske infrastrukture kako bi što bolje prihvatili nova sredstva i početak njihove uporabe. Vjerujem da su naši časnici i dočasnici, vojnici i namještenici u HRZ-u spremni na promjene i da će sa zadovoljstvom prihvatiti F-16 Barak. Ovo je veliki korak u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske. Ovom prigodom posebno se zahvaljujem našim izraelskim prijateljima na čelu s umirovljenim brigadnim generalom Ben Michelom, na uloženom trudu kako bi nam što bolje prezentirali zrakoplove i olakšali našem letačkom osoblju, kako pilotima tako i tehničarima, što brže upoznavanje s obilježjima aviona. Vjerujem da će nam njihova pomoć biti od velike koristi“. Prema najavi načelnika GS OS RH, produbit će se i druga vojna suradnja između RH i Izraela, prvenstveno na području bespilotnih letjelica, cyber i komunikacijsko-informacijskih sustava, na području obuke i školovanja osoblja (posebno mladih časnika), a Šundov se nada i boljoj te čvršćoj suradnji mornarica dviju država.

Premijer Andrej Plenković prisjetio se kako je došlo do početka razgovora s Izraelom o potencijalnoj nabavi njihovih F-16. Za sve su, naravno, krivi požari koji su zahvatili Izrael upravo na početku mandata Plenkovićeve Vlade, koja nije oklijevala da na vapaj premijera Netanyahua pošalje 2 protupožarna aviona CL-415 put Izraela: „To je bio početak zrakoplovne suradnje, suradnje u sprečavanju elementarnih nepogoda i nesreća, koji je vrlo brzo nastavljen i posjetom, kada smo i Damir i ja, i cijelo izaslanstvo, posjetili Izrael u siječnju 2017. Na tom sastanku vrlo jasno smo kazali kako ova hrvatska vlada ima ambiciju osnažiti svoje Ratno zrakoplovstvo. Još tijekom tog posjeta, na inicijativu premijera Netanyahua i mene, Damir je odmah organizirao dodatni sastanak s ministrom obrane Izraela. To je bio početak dijaloga, razgovora, koji je rezultirao procesom koji se zove otvoreni proces između 4-5 država koje su bile zainteresirane, između vlada u procesu nabave zrakoplova“. Zadržavanjem Ratnog zrakoplovstva, zaključio je Plenković, Hrvatska je izabrala da bude snažna i kredibilna saveznica u Sjevernoatlantskom savezu, i da gradi strateška partnerstva s državama poput Izraela.

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je cijelom lancu koji je u konačnici doveo do odluke o nabavi izraelskih lovaca – nabrojio je od bivših zapovjednika HRZ-a i stručne skupine pa do Predsjednice RH i Vlade RH na čelu s premijerom Plenkovićem. „Nabavka aviona F-16 za HRZ bit će veliki tehnološki iskorak, za Hrvatsku vojsku, za hrvatsku državu, i znatno će ojačati naše sposobnosti. Danas na Plesu imamo priliku vidjeti borbene avione zapadnog podrijetla, visoke tehnologije i širokih mogućnosti. Dolazak pripadnika izraelskog Zrakoplovstva još je jedan dokaz prijateljstva i partnerstva između Države Izrael i RH, a vrhunac će biti sudjelovanje izraelskih F-16 u zračnom mimohodu iznad kninske tvrđave na proslavi operacije 05. kolovoza, zajedno s našim partnerima iz SAD-a,“ najavio je ministar obrane RH, dodavši: „Avion F-16 Barak, ili kako ćemo ih mi zvati – „Bljesak“ i „Oluja“, koji nabavlja HRZ, bit će jamac mira, sigurnosti, stabilnosti na teritoriju RH, sada i zauvijek“.

No prije svega, unatoč lijepim riječima, treba pričekati da se ipak prvo postigne konačan dogovor – da se potpišu pravnovaljani ugovori o kupovini F-16 Barak i o svemu tome pripadajućoj hrvatsko-izraelskoj suradnji.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.