F-16 u RH – vizija obje države

 

Drugi dan boravka delegacije Izraelskih zračnih snaga u Hrvatskoj bio je rezerviran za letenje. No ne s izraelskim avionima F-16, već s MiG-ovima iz sastava HRZ-a. Scenarij je bio isti kao i u travnju, kada je tadašnji zapovjednik 91. ZB HRZ-a pukovnik Željko Ninić postao „prvi hrvatski pilot u povijesti koji je letio izraelskim F-16 avionom tipa Barak“ – u jednom avionu dva pilota, malo vježbe, malo turističkog razgledavanja. Samo što je ovoga puta hrvatski pilot, pukovnik Christian Jagodić (zapovjednik EBA-e) provozao svog izraelskog gosta, zapovjednika ZB Ramat David.

Oko 11:15 sati iz 91. ZB na Plesu poletjela su 2 MiG-a 21 – jednosjed službene oznake 116 i dvosjed službenog broja 166. Put ih je vodio prema moru, pri čemu su dva aviona izvela vježbu presretanja i napada. Povratak u Zagreb bio je 40-ak minuta kasnije, nakon čega je uslijedila razmjena prigodnih poklona i prikupljanje impresija. Izraelski zapovjednik, kojeg se usprkos inzistiranju na općoj tajnosti tu ipak jasno imenovalo, odmah je ustanovio bitnu razliku između F-16 i MiG-a 21 – činjenicu da F-16 ima bolju klimatizaciju. Oba pilota, naime, nakon današnjeg leta u MiG-u, izašla su okupana znojem, što ni ne čudi budući je bio izuzetno vruć i sparan dan, a temperatura u avionu debelo je prelazila 40 stupnjeva. „Dvije stvari želim reći koje sam naučio tijekom leta u MiG-u 21. Prije svega, imate predivnu zemlju. Letjeli smo nisko oko 15 minuta kako bi vidjeli pejzaž Hrvatske – vrlo je zelena, puna je trave i drveća, jezera, predivna je i vratit ću se kao turist. Kao drugo, i mislim važnije – imate odlične pilote – profesionalne i precizne, i uvjeren sam da su nakon MiG-a 21 spremni za F-16“, rekao je po slijetanju izraelski gost.

Jednako kao i jučer, i današnji je dio, barem onaj otvoren za medije, bio prepun komplimenata i laskanja s obje strane. No nešto više nervoze bilo je prilikom spominjanja sudjelovanja izraelskih borbenih zrakoplova na proslavi VRO „Oluja“, te mogućeg političko-diplomatskog konteksta ove novine. Umirovljeni general Michel Ben-Baruch, direktor SIBAT-a (Agencija za međunarodnu obrambenu suradnju izraelskog Ministarstva obrane), posebno se osvrnuo upravo na predstojeću proslavu u Kninu:

„Ovo je dan za vojsku i vrlo sam ponosan kada vidim puno vojnog osoblja ovdje, s nama. Došao sam kako bih sudjelovao na proslavi 23. obljetnice vojne akcije ‘Oluja’. Mislim da je to sjajan događaj u povijesti Hrvatske, i čast mi je sudjelovati u tome, to je proslava. Naša vizija, obrambena vizija, je da za 2 godine vidimo avione F-16 u Hrvatskoj. I to je vizija naše 2 zemlje. Nema političara, nema političkih stvari, to je vojno pitanje, vojno-vojna suradnja, obrambena suradnja, sigurnosna suradnja“.

No zato je načelnik GS OS RH general Mirko Šundov bio ponešto izričitiji:

„Ja sam siguran da ćemo u nedjelju, leteći zajedno u zračnom programu koji imamo prigodom proslave Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice operacije ‘Oluja’, poslati svijetu i nama samima jasnu poruku da smo prijatelji, da ćemo zajedno graditi i sposobnosti HRZ-a, da ovim zajedničkim letom šaljemo poruku mira svima, i da ovo što Hrvatska ima i što će imati u budućnosti zapravo znači jamac sigurnosti našem narodu i našoj državi, i sigurno jedan način odvraćanja bilo koga tko želi ugroziti ili napraviti nešto loše Hrvatskoj i njezinome narodu“.

S lijeva na desno: pk Davor Turković (časnik za obrambenu suradnju s Izraelom), gen. Mato Mikić (zapovjednik HRZ), gen. Mirko Šundov (načelnik GS OS RH), pk. Christian Jagodić (zapovjednik EBA-e), Damir Krstičević (ministar obrane RH), zapovjednik Ramat David u Izraelu, um. gen. Michel Ben-Barun (direktor SIBAT-a), Božo Kožul (savjetnik ministra obrane RH), pk. Željko Ninić (ex-zapovjednik 91. ZB), brg. Harel Taggar (vojni izaslanik Izraela u RH), viceadmiral Robert Hranj (direktor GS OS RH)

Od današnjeg događanja valja još spomenuti pred medijima pokazani F-16 oznake 041, isti onaj na kojem je hrvatski pilot letio u proljeće, te ponos izraelske reparature. Kulisu iza današnjih protokolarnih govora činio je upravo taj avion, zajedno s hrvatskom ‘Kockicom’, baš kako su bili složeni već jučer za slučaj da kiša iznenadi visoke uzvanike. Kako je jučer kiša pala prije početka programa, postav u hangaru dočekao je današnje goste. Od jučerašnjeg programa treba još spomenuti i to da je prilikom ulaska u F-16, ministar obrane Damir Krstičević počinio – za zrakoplovce – veliki grijeh, oslonivši se na relativno osjetljiv HUD (Head-Up Display). Do sljedećeg susreta s F-16, možda bi mogao i naučiti kako se pravilno ulazi te izlazi iz modernog borbenog aviona.

Ovako ulazi ministar…

 

…a ovako ulazi pilot

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.