Iznenađenje – PzH bez labudica!

 

Kako se proteklih dana moglo čuti u javnim nastupima pojedinih čelnika hrvatskog obrambenog sustava, današnji svečani mimohod bi lako mogao sadržavati i neka iznenađenja koja se nisu vidjela tijekom velikih javnih proba održanih u Zagrebu tijekom subote i nedjelje, 1. i 2. kolovoza. Kako saznajemo od našeg fotografa na terenu, izgleda da će barem jedno od tih iznenađenja imati veze s njemačkim samohodnim sustavom Panzerhaubitze 2000. Naime, dva primjerka ovog moćnog oružnog sustava nedavno pristiglog u Hrvatsku uopće nisu sudjelovala na prvoj skupnoj probi, održanoj u subotu 1. kolovoza. Tada su njihovo mjesto u motorizirano-mehaniziranome postroju čuvala tek dva tegljača s praznim prikolicama, popularno zvanim “labudice”.

Dan kasnije, na generalnoj probi svečanog mimohoda održanoj u nedjelju popodne, ovo je oružje bilo prisutno – spomenuta dva tegljača su opet bili tu, no ovoga puta natovareni s oko 50 tona samohodnog topništva svaki. Nažalost, taj je detalj promakao većem broju okupljenih promatrača, budući se prolazak ovog dijela mimohoda Vukovarskom ulicom baš pogodio s udarnim dijelom pljuska koji je gotovo pa potopio zadnju trećinu ove generalne probe.

 

Kako saznajemo, u posljednjih sat vremena je na Držićevoj ulici obavljen istovar ta dva samohodna oružja s njihovih prikolica, te se ona pripremaju za samostalnu vožnju gradskim ulicama. Budući da se baš ondje odvija okupljanje i priprema tehnika za onaj motorizirano-mehanizirani dio današnjeg mimohoda, racionalno je za očekivati da ćemo danas ova dva masivna oružja vidjeti i u prolazu Vukovarskom ulicom na vlastiti pogon.

 

Priprema PzH za vožnju na vlastiti pogon (Photo by Goran Zorja)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.