Pavlin: premijera puškostrojnice HS Produkta

 

Vjerni izlagač na svakoj dosadašnjoj ASDA-i bio je karlovački proizvođač pušaka i pištolja HS Produkt. Tako nije izostao ni na netom završenoj izložbi, za koju direktor HS Produkta Željko Pavlin kaže da je privukla neke bitne delegacije u regiji i šire, i s nimalo lažne skromnosti tvrdi da su neke delegacije došle upravo kako bi vidjele proizvode ove karlovačke tvornice. No ovogodišnji sajam ipak je obilježilo premijerno izlaganje njihove prve puškostrojnice, koju HS Produkt radi u  suradnji s belgijskim FN-om (Fabrique National) iz Herstala. Ova je puškostrojnica predstavljena u društvu hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića i američkog veleposlanika u RH Roberta Kohorsta. Bio je to dobar povod za razgovor sa Željkom Pavlinom, direktorom HS Produkta, koji je na ovogodišnjoj ASDA-i bio sveprisutan – sudjelovao je na panelu o hrvatskoj obrambenoj industriji, razgovarao je s delegacijama i potencijalnim zainteresiranim kupcima, i odgovarao na brojna pitanja posjetitelja.

Kad se govori o novitetima, svi su primijetili ministra Krstičevića sa puškostrojnicom u rukama…

Je, to je, pa ja bih rekao, jedna velika stvar i mi smo to čuvali, doista, da nisu nikakve informacije izlazile – i ekskluzivno je to predstavljeno na ASDA-i. Mi smo zajedno sa jednom od najvećih firmi u svijetu, FN-om, koji se bavi ovakvim puškostrojnicama – ušli u suradnju, u industrijsku suradnju, gdje ćemo mi raditi određene dijelove. Predstavili smo prvi puta sa ekskluzivnom FN Minimi… Dokazano, jednu od najboljih svjetskih puškostrojnica. Hrvatska vojska još mora modernizirati taj segment, jer su još uvijek na starom, istočnom oružju. Ovo je ekskluzivna, doista, vijest, kao i predstavljanje ovdje na ASDA-i, koja otprilike govori – HS je spreman da ponudi i puškostrojnicu, doista najmoderniju, broj jedan u svijetu, za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kad se govori o jurišnim puškama – to je VHS. Pod kojim nazivom će ići ta puškostrojnica?

Puškostrojnica će ići pod svojim originalnim nazivom FN Minimi. To je jedan kompleksan sustav, koji ima puno inačica, i tu će ostati tako kako je – jedino će u njega biti ugrađeni i dijelovi koji su proizvedeni u našoj firmi.

Ovo nije neka žešća modifikacija Minimi puškostrojnice?

Ne… Ovo je standardna Minimi. FN, kao i mi, isto imaju današnje verzije FN Minimi, koje nisu iste kao što su to bile verzije prije deset godina. Znači, tehnologija ide – oni rade određene tehničke izmjene. Ovdje se nudi najmodernija, najnovija verzija, a tako će biti i predstavljena… Ali, to je u svakom slučaju puškostrojnica, apsolutni svjetski broj jedan, koji drži možda 80 posto zapadnog tržišta, od američke vojske pa do francuske vojske, nema praktično zapadnih vojski i dijela NATO-a koji je ne koriste. U konačnici, nama je svima taj FN možda poznatiji pod onim imenom Browning, koji je ista firma, a to je upravo ta firma koja to proizvodi u 12,7. Oni su gotovo izmislili taj segment, i velim… Ovo su neke najnovije inačice, gdje mi sudjelujemo upravo u tom industrijskom razvoju, jer gledamo našu suradnju s FN-om. Ona neće biti samo za potrebe hrvatskog tržišta, nego i puno šire.

Grubo gledano, koliki je vaš udio u tom oružju za Hrvatsku?

To će biti dijelom oružje proizvedeno u Hrvatskoj, ali, kao što sam rekao – mi sa FN-om radimo industrijsku suradnju, i hrvatsko tržište je – kao što uvijek naglašavamo – premalo. Potrebe Hrvatske vojske su relativno male. Znači, naša suradnja sa FN-om se širi na puno drugih tržišta, i izvan Hrvatske. Tako da u samom proizvodu možda i nećemo imati veliki neki postotak – 90 posto i to – ali ono što je nama bitnije, naš postotak u ovim drugim zemljama, gdje će se sve raditi po istim natječajima – to je ono što je nama bitno. Jer velim još jedanput, Hrvatska je mala zemlja i nitko ne može opstati radeći, barem u našem fahu, radeći samo za potrebe Republike Hrvatske.

Od zadnje ASDA-e do danas čulo se puno o HS Produktu na brojnim vanjskim tržištima. Dakle, što ima nova po tom pitanju?

Puno novih stvari ima. Ja bih istaknuo, od zadnje ASDA-e da smo ušli u službeno naoružanje od vojske i policije Indonezije pa do vojske recimo Jordana, što su za nas bitna nova tržišta… Pa do, recimo, Toga, kojeg smo skoro kompletno opremili s našom puškom. Već neka tržišta, Irak i tako dalje – suradnja se nastavlja i to je već tradicionalno. Tako da puno novih stvari ima, novih modela… Evo, ove godine će biti – od pištolja do pušaka – nekakvih verzija novih predstavljenih. HS ide svojim putem. Sve smo aktivniji na nekom tom vanjskom tržištu. Krenuli smo u jedan novi marketing i novo jačanje našeg brenda. Očekujemo, doista, u idućih nekoliko godina će se to i izvan Amerike značajno pojačati, u odnosu na ono što je bilo do sada.

Nije nekakva tajna da ste u Francuskoj, što se tiče jurišne puške, bili u samom užem izboru…

Što se tiče Francuske, možemo reći da je doista… došli smo do finala. Pobijedio je njemački Heckler & Koch. H&K je sigurno svjetska firma u puškama, referenca koja radi već dugi niz godina. Iza nje stoji jedna Njemačka kao država – i to je, u svakom slučaju, kvalitetan proizvod. HS koji je otprilike u to vrijeme, kada je počeo francuski tender, bio dokazan u smislu pištolja, ali što se tiče pušaka je bio relativna nepoznanica. Upravo u toj činjenici da smo došli do samog finala, da smo se borili… da smo prošli nekakve tehničke i kvalitativne zahtjeve, koji su u francuskoj vojsci bili, doista, i iznad NATO standarda – svjedoči da imamo doista dobar proizvod. Nakon tog tendera, koji je uvijek u jednom dijelu i politička odluka, svi su nas priznali, i shvatili su to – činjenicu da smo mi došli do samoga finala – kao izrazitu referencu našoj puški. Na neki način, od tada je to i međunarodno dokazan proizvod. Zato i jesu ti nekakvi rezultati, koji su u međuvremenu postignuti.

Čuje se da Francuska polako razmišlja i o izboru novog pištolja za svoje Oružane snage.

Ja ću malo ispraviti. Francuska je otvorila tender, i upravo prije dva ili tri dana su se podnijele u prvom krugu ponude firmi koje učestvuju na tom tenderu. Znači, i HS je tu ponovno, kao i na puški, podnio dokumentaciju. Tender sada ide svojom dinamikom. Mi ćemo se u svakom slučaju tu natjecati. Bit će oštra konkurencija. Evo, pobijedit će najbolji, i mi se nadamo da to u ovom slučaju bi mogli biti mi.

Francuska će gledati i svo ono oružje kojim Jason Statham barata po kinima?

Ima tu još ljudi, osim Jasona Stathama, i biti će još… vidjet ćemo naše oružje u filmovima. Radimo na tome. To je izvrsna promidžba. Pa, evo, mi se nadamo. Mi u Francuskoj, znači, sa puškom – kao što smo rekli – ušli smo kao jedan novi proizvod, dok je ipak pištolj dokazan. U konačnici, mi u Francuskoj imamo i referencu, ono što ponavljam – prošle godine smo, doista, u velikoj konkurenciji svih ozbiljnih i relevantnih europskih proizvođača, mi smo uspjeli isporučiti naše pištolje za potrebe francuske policije, i sa ugrađenim RFID-čipom, što je prvi put u svijetu, da u nekom pištolju se nalazi, u operativnoj uporabi, RFID-čip. Evo, i sada radimo još nekakve isporuke, upravo za francusku policiju – što je vrlo velika referenca.

Tu ima non-stop noviteta. Da li te novitete prati i hrvatski obrambeni te sigurnosni sustav, svojim nabavama?

Predstavnici DOK-ING-a, HS Produkta, Lockheed Martina, Rafaela i Šestan-Buscha na odlično posjećenom panelu

Sigurno da. Krajem prošle godine ušli smo i u hrvatsku policiju, znači, ne samo u vojsku… Od Ministarstva obrane do policije, gdje su naši pištolji već dugi niz godina, a u vojsci i puška. Stalni su kontakti, i stalno izmjenjujemo… Naši dečki su priznati u svijetu kao stručni u svom poslu, kao eksperti, gdje stalno idu na nekakve misije, gledaju što se događa u svijetu, imaju doista realna iskustva neke taktičke uporabe oružja. Postoje i formalne komisije gdje mi komuniciramo s njima, gdje nam prenose svoja zapažanja, gdje nam prenose svoje prijedloge oko poboljšanja – i doista, to se konstantno događa. U tom smislu, ne samo da nama vojska i policija daju potporu, i suradnju po pitanju nekih resursa (vojska pogotovo, u smislu raznih procedura, od NATO-a do nekakvih kriterija), nego nam doista i prenose iskustva. Interaktivan je to proces. Kao što smo rekli na panelu, mi govorimo što tehnološki možemo napraviti, a oni govore što njima s taktičke i uporabne strane, kao krajnjem korisniku, treba – ta interakcija je konstantna, i proizvodi se u skladu s tim stalno mijenjaju.

Dakle, to nije statično područje, kao što bi čovjek rekao – “OK, jurišna puška je od Drugog svjetskog rata na ovamo”…

Ne, ne, ne. Nas često pitaju ‘OK, razvili ste pušku i pištolje, to je to sad za deset godina?’ Doista nije to tako, i evo, s jedne strane su možda neke izmjene koje se ne vide – od različitih materijala, različitih površinskih zaštita, od različitih čisto tehnoloških stvari pa do doista nekakve izmjene konstrukcije, gdje se prilagođavamo zahtjevima korisnika. Danas je svijet dinamičan i načini uporabe pješačkog oružja se mijenjaju. Ono što sam rekao: Hrvatska je dio NATO-a, Hrvatska je dio raznih međunarodnih organizacija, i pripadnici policije i vojske su doista priznati u tome, sudjeluju u misijama i uvijek donose nova saznanja iz vrlo konkretne uporabe, iz vrlo konkretnih situacija na koje nailaze u svom poslu. I u tom smislu i mi stalno vršimo izmjene.

Gledajući na HS Produkt, u javnosti su prva ideja pištolji, druga ideja su sad i puške, a to je sve vojna industrija. Naša legislativa dosta čvrsto, skučeno, gleda vojnu industriju. Da li HS Produkt ima tih problema – dakle, nekih stvari koje radite, a koje nisu strogo vojne, gdje bi vam možda nekakav širi obuhvat – možda pojam “obrambene industrije” – malo olakšao djelovanje?

To je u Hrvatskoj jedan problem, jer  jednostavno gledamo dosta usko, pa pretpostavljamo da firma koja se bavi nekom vojnom proizvodnjom – da se ne može baviti civilnom proizvodnjom. Mi smo već najavljivali, i evo, upravo smo u zadnjoj fazi tog našeg Centra kompetencija, koji se bavi robotizacijom i nekakvim industrijskim rješenjima takvih tehnologija. Jednostavno,  u ovom poduzeću u određenom dijelu radi se i na čisto civilnim proizvodima. Nažalost, činjenica da radimo i oružje neki puta nas doista određuje, neki puta jednostavno je tu zabrana – jednostavno ne možemo pristupiti čisto nekakvim civilnim projektima, ili imamo problema prilikom uvoza i izvoza nekih stvari koje su čisto civilne namjene – samo zbog toga što radimo i vojno oružje. U svijetu je to malo drugačije. Imate primjer Boeinga, ili i nekih drugih firmi, koje rade avione ili neke helikoptere – znači čisto vojne stvari – ali imaju također i svoj dio civilnog programa.

…koji zato ne trpi?

Koji ne trpi upravo zbog toga. Kod nas je tu dosta odvojeno, pa smo mi onda vojni proizvođač. A to znači da ne možemo – od nekakvih potpora, od toga da mi ako uvozimo nekakav čip ili nekakav dio za robote, koji mi proizvodimo i koji će isto imati civilnu namjenu, nas se i dalje smatra da je to isključivo vojna namjena – pa onda po sasvim drugim režimima moramo raditi uvozne dozvole, što da ne radimo ovo što radimo – ne bi trebali. Surađujemo s Ministarstvom gospodarstva i s Hrvatskom gospodarskom komorom preko zajednice proizvođača – ne samo mi, nego i drugi proizvođači, kao što su Šestan i Dok-Ing se susreću s tim problemima, i postoje naznake, dobra volja, da se u budućnosti ta legislativa promijeni. Danas u svijetu se sve više pomiče ta granica – što je to striktno vojno, što je to civilno. Jer, u konačnici, sve se svodi na to da imate vrhunske tehnologije, da imate vrhunska sredstva za proizvodnju, a ona se onda mogu iskoristiti da li u vojne svrhe ili u civilne svrhe… U tom smislu će i legislativa morati pratiti taj trend, u konačnici prilagoditi se kako je to u svijetu riješeno.

Ovaj centar kompetencija… Kada vi očekujete da će on zaživjeti?

Taj Centar kompetencija već neke radi projekte unutar HS Produkta. Normalno, mi se pripremamo. Postoji određena procedura i tu, nažalost, Hrvatska je kasnila, da povučemo ta neka sredstva iz Europske unije. Mi očekujemo neke konkretne rezultate, odnosno da se predstavimo, da počnemo komercijalizirati te proizvode koji su već u razvoju, ili su se dijelom razvili – već negdje iduće godine. Odnosno, najavljujemo da kroz godinu ili dvije dana HS Produkt će biti ne samo na nekim vojnim sajmovima s oružjem, nego će biti i čisto na sajmovima napredne elektronike, robotizacije i IT sektora gdje do sada nismo bili, s opet – ono što je bitno – našim proizvodima. Vidjet ćemo, nećemo unaprijed puno pričati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.