HRZ posjećuje sve ponuđače VBA?

 

Od ponedjeljka, 21. rujna, u posjetu Republici Francuskoj boravi izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Iako o tom posjetu Ministarstvo obrane RH nije izvijestilo, već se neko vrijeme u kuloarima spekulira da se radi o posjetu vezanom uz aktualni natječaj nabave višenamjenskog borbenog aviona za RH, tim više što se u izaslanstvu nalaze najmanje dva člana Međuresornog povjerenstva, među ostalim i zapovjednik HRZ-a. Na upit Nove TV od nedjelje, 20. rujna, o prirodi ovog posjeta MORH nije odgovorio ništa, pozivajući se na klasificiranost podataka: „Dok traje ocjenjivanje ponuda, ne mogu s njima izlaziti u javnost“. Neslužbeno se, međutim, može čuti i da će hrvatska delegacija, navodno, isprobati letenje na polovnim borbenim avionima Dassault Rafale, koje je Francuska ponudila Hrvatskoj prije 15-ak dana.

Iako nije ni potvrdio ni demantirao razlog HRZ-ovog posjeta Francuskoj, ministar obrane Mario Banožić je jučer, 22. rujna, dolazeći na sastanak užeg kabineta Vlade, rekao:

Znači, mi smo u kontaktu sa svim ponuđačima koji su, ovaj, pristupili 09.9., te će u periodu validacije – gdje se pokušavaju iskomunicirati najbolja i konačna ponuda – i ovo je u cilju tog putovanja“.

Na pitanje hoće li se ići i u Ameriku i Švedsku, Banožić je odgovorio: „Normalno“.

Dakako, posjeti ovakvoga tipa svakako su dobrodošli i nužni u ovoj fazi postupka nabave VBA. To je, kako se moglo zaključiti, izostalo u postupku vođenom 2017./2018., odnosno bilo je izvedeno tek djelomično, što nije sve ponuđače stavljalo u isti tretman. No neshvatljivo je da Ministarstvo obrane RH nema snage ni volje cijeli taj proces učiniti što dostupnije hrvatskoj javnosti. Moglo je, na primjer, učiti iz finskog primjera – Finci su, kako smo već pisali, među ostalim javno objavili i raspored testiranja borbenih aviona ponuđenih na natječaju. Minimalno što je hrvatsko Ministarstvo obrane moglo napraviti je izdati priopćenje o namjeri HRZ-a da posjeti sve ponuđače u naredna dva mjeseca. Jer da je MORH napravio takav minimalan napor, ne bi bilo potrebe vući za rukav ni ministra obrane ni bilo kog drugog u Ministarstvu ili Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i propitivati „a što ćete vi u Francuskoj?“

Da je MORH napravio minimalan napor u transparentnom izvještavanju o postupku nabave VBA, novinari ne bi imali razloga propitkivati mogući sukob interesa kod dva hrvatsko-francuska državljanina koja sjede u Međuresornom povjerenstvu za nabavu VBA. Niti bi bilo razloga propitkivati da li je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prilikom službenog dvodnevnog posjeta Izraelu neslužbeno posjetio i IAI (Israel Aerospace Industries). Da je MORH posvetio kvalitetnom informiranju javnosti barem jednu minutu svog vremena, ne bi se čudom čudili rečenici iz Godišnjeg izvješća o obrani za 2019., koja otkriva:

„Slijedom donesenih zaključaka Vijeća za obranu i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora te Odluke Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane je 17. srpnja 2019. donijelo Odluku o osnivanju Radne skupine za stručnu i tehničku potporu Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona“.

Ovo je tijelo osnovano nepuna dva tjedna nakon Vladine odluke o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu VBA, 4. srpnja 2019. godine, a Ministarstvo obrane nije smatralo da je ova odluka pogodna za priopćenje javnosti.

No, da je MORH samo otvorio web-stranice finskog, danskog, nizozemskog ili čak slovačkog Ministarstva obrane mogao je puno toga naučiti o transparentnosti postupka nabave novih aviona, umjesto nemuštog pozivanja na tajnost podataka i bajanja o hibridnim prijetnjama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.