Nabava aviona: predselekcija država, pa onda RfP

 

Bilo je zanimljivo na jučerašnjoj press-konferenciji u 91. ZB na Plesu slušati o projektima koji stoje pred Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i novim zapovjednikom, brigadnim generalom Michaelom Križancem. Tako je načelnik GS OS RH general Mirko Šundov nabrojio (1) predstojeću obljetnicu HRZ-a koja će se obilježiti u 93. ZB u Zemuniku, (2) otvaranje MSAP-a koje će uveličati vježba HRZ-a i ZSS-a, (3) opremanje helikopterima Black Hawk, te (4) organizaciju air-showa „CROIMAS 2020“. Kako je bilo primjetno da među predstojećim projektima nema spomena nabavi višenamjenskog aviona, u nastavku press-konferencije to je pitanje bilo upućeno viceadmiralu Robertu Hranju, supredsjedatelju Međuresornog povjerenstva za nabavu aviona. Na pitanje portala Obris.org, Hranj je potrdio kako nabava VBA i dalje ostaje jedan od prioriteta modernizacije OS RH. Što se pak tiče trenutne preokupacije Međuresornog povjerenstva, Hranj je objasnio:

„Proces ide svojim tijekom. Sad smo vrlo blizu, mogao bi reći, okončanju prvog koraka – nazvali smo ga – predselekcijom zemalja kojima ćemo uputit formalni zahtjev da nam dostave svoje ponude. Istovremeno, radimo na tom zahtjevu. Taj zahtjev – ‘Zahtjev za ponudom’ je relativno složen, tehnički složen dokument. I mi smo pred samim završetkom. Čim se to odobri, na razini Međuresornog povjerenstva, obratit ćemo se selektiranim državama – kad se i popis tih država odobri – i šaljemo ponudu tim državama“.

Još krajem kolovoza ove godine, nakon 3. sjednice Međuresornog povjerenstva Vlade RH, izdano je priopćenje u kojem je bilo objavljeno kako je započet rad na sastavljanju Zahtjeva za ponudom (Request for Proposal). Na to, a prije mjesec dana, u svom posljednjem redovnom mjesečnom oglašavanju, Međuresorno povjerenstvo Vlade RH je objavilo kako je „nastavljen rad na izradi zahtjeva za ponudu  što se, eto, produžilo do kraja studenog ove godine. Koliko će se taj posao još odgađati – ne znamo, no supredsjedatelj ovog međuresornog tijela Hranj najavio je kako bi tom dugotrajnom radnom procesu uskoro i mogao doći kraj:

„Mi se nadamo da ćemo ovaj prvi korak formalizirat za nekoliko dana, i nadam se da ćemo u tih nekoliko dana uputiti i taj formalni zahtjev, državama koje odaberemo. I, onda, u skladu sa uobičajenom praksom, države će dobit određeno vrijeme da pripreme svoju ponudu. Ponuda je također izuzetno zahtjevan proces, i treba nekoliko mjeseci da nam države odgovore“.

Koliko točno mjeseci, zanimalo je dalje novinare, a Hranj odgovorio: „To je isto pitanje koje trebamo formalno definirati. Za sada baratamo vremenskim okvirom od otprilike 5 mjeseci za odgovor“.  Razlog tako postavljenog roka je u složenosti dokumentacije – kako našeg zahtjeva, tako i tuđe ponude, pojasnio je viceadmiral Robert Hranj. No s obzirom na današnji datum, RfP vjerojatno neće biti poslan prije prosinca, pa će tako i odgovor na RfP stići tek u kasno proljeće, da ne kažemo pred ljeto. No Hranj je tu ipak optimističniji: „Ja osobno vjerujem da povjerenstvo koje je ustrojeno vodi  o tome računa i da će sigurno biti što je moguće više operativno kako bi se odluka donijela onda kad je to najvažnije za HRZ“.

Danas je, sudjelujući na konferenciji „Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije“, i ministar obrane Damir Krstičević o tome izjavio:

„Svjesni smo da je zbog novih sigurnosnih izazova pred nama neizvjesna budućnost, te je zato važno da su se RH, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska odlučno okrenuli obrambenim i sigurnosnim izazovima budućih bojišnica. Prvi korak na tom putu je ispunjavanje zadanog cilja o nabavi višenamjenskog borbenog aviona četvrte generacije
zapadne proizvodnje, kojim će se dodatno osnažiti sigurnost, integritet hrvatskog neba, ispunjavanje obaveza RH prema NATO savezu. Nakon četiri mjeseca sustavnog rada, Međuresorno povjerenstvo Vlade RH analiziralo je sve raspoložive mogućnosti, te će vrlo skoro uputiti Zahtjev za ponudom prema odabranim državama, kako bi iduće godine mogli potpisati ugovor o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, te ostvariti naš dugo sanjani san“.

Na novinarsko pitanje kakav avion priželjkuje, Krstičević je odgovorio: „pravi avion i odličan avion za HRZ“.

Ovotjedne smjene u HRZ-u ogledat će se i u sastavu Međuresornog povjerenstva, u kojem je do sada bio danas umirovljeni brigadni general Mato Mikić kao zapovjednik HRZ-a i novi zapovjednik 93. ZB brigadir Željko Ninić. Dok se za njega još treba vidjeti hoće li ostati član – budući je on bio imenovan ispred Samostalne službe za upravljanje projektima MORH-a, za Mikića je zamjena nužna, zbog čega će se pokrenuti, kako je jučer rečeno, redovna procedura. Kako se čulo na Plesu, zamjenu za Mikića predložit će načelnik GS, uz potvrdu ministra obrane, a u konačnici bi ga trebala potvrditi Vlada RH – budući je baš Vlada RH u svojoj odluci iz srpnja ove godine imenovala članove imenom i prezimenom, a ne samo po funkciji.

No Međuresorno povjerenstvo nije trenutno samo bez predstavnika HRZ-a, nego je od sredine ovog mjeseca ostalo i bez predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Naime, Vice Skračić razriješen je dužnosti pomoćnika ministra vanjskih poslova s danom 24. studenog 2019. godine, i to radi odlaska na novu dužnost. Samim time, ni MVEP trenutno nema svog predstavnika u „Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona“ Vlade Republike Hrvatske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.