Frka Petešić: RfP za borbene avione vrlo skoro

 

U petak, 10. siječnja, navršit će se godinu dana od službene propasti kupovine borbenih aviona od Države Izrael. Nažalost, u ovih godinu dana nije se daleko odmaknulo od te početne točke za, kako su neki tvrdili, drugo poluvrijeme u kupovini aviona. Formirano je novo međuresorno povjerenstvo, posao je umjesto u drugo poluvrijeme krenuo ispočetka slanjem RfI-a, ali do kraja prošle godine ništa osim najava slanja sljedećeg zahtjeva, onog za ponudu – RfP, nije se dogodilo.

No, ono što u ovoj cijeloj situaciji nije zanemarivo – temeljem rezultata predsjedničkih izbora, u narednih nešto više od mjesec dana doći će do promjene vrhovnog zapovjednika OS RH. Od 18. veljače to više neće biti dosadašnja predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, nego bivši premijer Zoran Milanović. On se u predizbornoj kampanji izjasnio za opstanak ratnog zrakoplovstva, ali je rekao i da je pobornik izravnih pregovora i dogovora sa SAD-om kao hrvatskim najvažnijim strateškim partnerom. Hoće li to utjecati na aktualni tijek postupka, koji je ionako posrnuo u odnosu na dosadašnje najave vremenskog okvira, vidjet će se vrlo brzo. Ministar obrane Damir Krstičević je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavio da se nada „dobroj suradnji s novim predsjednikom“, a na pitanje boji li se da bi Milanović mogao otežati nabavu novih borbenih aviona, rekao je: „Koliko sam vidio, gospodin Milanović želi da Hrvatska dobije višenamjenski borbeni avion“.

Jučer, 8. siječnja, o nabavi aviona nije želio govoriti ni član Povjerenstva, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, Robert Kopal, koji je nakon užeg kabineta Vlade pred novinarima objašnjavao izostanak „crnog labuda“ u porazu Kolinde Grabar Kitarović, ali i pohvalio Dragana Lozančića s kojim je surađivao u SOA-i kao izuzetnog stručnjaka. Na novinarsko pitanje kada će se poslati službeni zahtjev prema državama koje su mogući ponuđači, Kopal je rekao tek: „Molio bih vas da se obratite supredsjedateljima Povjerenstva ili glasnogovorniku, gospodinu Miliću. Apsolutno, sjedim u povjerenstvu“.

Frka Petešić na N1 televiziji

Jedan od supredsjedatelja Međuresornog povjerenstva, Zvonimir Frka Petešić, u srijedu (8. siječnja) navečer gostovao je u emisiji „Pressing“ na N1 televiziji. Voditelja i urednika Iliju Jandrića već na početku emisije zanimalo je zašto još uvijek nema odluke Povjerenstva o slanju RfP-a:?

„Jednostavno nema je zbog toga što se nije htjelo kontaminirati predsjedničku kampanju s nečim što je bilo izvan… što nije bila tema, što jednostavno bi mogao biti remetilački faktor i ocijenilo se da, ovaj… nema potrebe budući da je sve spremno i da se sada s time može ići…“,

pokušao je objasniti Zvonimir Frka Petešić, supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva.

Ali što se čeka sada kada su izbori gotovi, nastavio je Jandrić.

„Pa evo, mi radimo na tome, ali dopustite da je ovih dana bilo dosta drugih aktivnosti u pripremi početka predsjedanja, dolaska cijele Europske komisije, tako da radi se na nekoliko kolosijeka paralelno, i na tome se i dalje radi“,

nastavio je Frka Petešić izbjegavati konkretan odgovor.

Ni treći voditeljev pokušaj – kada bi mogli očekivati odluku, ili će se čekati da novi predsjednik preuzme dužnost – nije urodio plodom. „Vrlo skoro, vrlo skoro,“ odgovorio je Frka Petešić, dodavši:

„Vrlo skoro, jer ovdje je riječ samo zapravo o zahtjevu za ponudom, i to je jedan tehnički proces koji je lišen, zapravo, visoke politike“.

Milanovićev prijedlog o izravnim pregovorima s Washingtonom u odnosu na postojeći postupak  supredsjedatelj Povjerenstva je komentirao:

„Ovdje se išlo na vrlo transparentan proces, stručan, multidisciplinaran, i mislim da je Hrvatskoj najbolje imati što veći broj ponuda, kvalitetnih ponuda, kako bismo se mogli odrediti za ono što je Hrvatskoj priuštivo, što je tehnički najbolje u okviru naših financijskih mogućnosti i što donosi najbolje strateško partnerstvo“.

Koliko bi proces mogao trajati s novim ponudama, a bez izravnih pregovora, zanimalo je voditelja „Pressinga“, na što je Zvonimir Frka Petešić odgovorio:

„Nije točno da se neće ići na izravne pregovore. Dakle, ovdje najprije imate inicijalne ponude, ali ono što će biti na kraju cijelog tog procesa to će biti ugovor koji će biti ‘G2G’, odnosno ‘government-to-government’, vlada s vladom. Dakle, i u tom postupku će biti itekako prostora za pregovore“.

No izravni pregovori sa SAD-om nisu baš dobra opcija, uspio se odrediti supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva:

„Pa nisam siguran da bi to bilo najsretnije jer bismo de facto suzili manevarski prostor i pregovarački prostor. Ako imate samo jedan izbor onda jednostavno vaš manevarski prostor je potpuno sužen i onda ste na milost i nemilosti vašeg jedinog sugovornika“.

Kako se čini, u ovoj politički turbulentnoj godini nabava borbenih aviona očito neće biti prioritet jer, evo, nije se našlo ni vremena za slanje RfP-a. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavljivala je donošenje odluke o borbenim avionima do kraja 2017., a ministar obrane do kraja 2018. Za 2019. najavljen je „tek“ nastavak postupka (nove) nabave, da bi se onda opet najavljivalo donošenje odluke do kraja 2020. godine. Sve je više razloga za sumnju u ove i slične optimistične najave, a vremena je sve manje i manje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.