HRZ odgovorio na izazov “Tetris Challenge”

 

Nakon više tjedana trajanja takozvanog „Tetris izazova“, u izradu slika pojedinog sredstva s posloženom pripadajućom opremom i posadom danas, 9. listopada 2019. godine, uključilo se i osoblje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odnosno kako to naziva Ministarstvo obrane RH – „‘zračne konjice’ Hrvatske vojske“. Za svoje sudjelovanje u međunarodnom izazovu nazvanom „Tetris Challenge“ piloti i zrakoplovni tehničari Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a izabrali su laki borbeno-izviđački helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. Današnje priopćenje Ministarstva obrane ističe kako je za ovu prigodu u njihovu opremu uključen i pilotski rubac, modni detalj kojeg su piloti dobili na nedavnoj svečanosti prigodom završetka obuke na helikopterima Kiowa. Doduše, pri tome se forsiranjem pojma „zračna konjica Hrvatske vojske“ ostavlja dojam kao da su ovi piloti i njihove letjelice na neki način završili u okviru kopnenih snaga (u HKoV, po uzoru na svrstavanje unutar US Army u SAD-u), dok su u Hrvatskoj helikopteri OH-58D ipak sastavni dio tek usput spomenutog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ovim su fotografiranjem Oružane snage RH po prvi put odgovorile na izazov kojeg su u Hrvatskoj započeli vatrogasci, a onda im se pridružila i policija, hitne medicinske službe, te sada konačno i vojska. Konkretno, u Hrvatskoj je ovo nadmetanje započela Vatrogasna postrojba Zagreb 25. rujna ove godine, objavivši na društvenim mrežama slike svog vozila s opremom za spašavanje „Grič 352“, koje se inače nalazi u službi Vatrogasne postaje Jankomir. Desetak dana kasnije, točnije 4. listopada ove godine, pridružilo im se Ministarstvo unutarnjih poslova i pojedine policijske uprave. Ovdje je izazov bio odigran na ukupno 5 razina – prvo PU istarska (razina 1 – postaja prometne policije Pula i njihova interventna jedinica policije), a onda još i PU sisačko-moslavačka (razina 2 – Interventna jedinica policije u formaciji), PU zagrebačka (razina 3 – Kriminalistička tehnika, Ekipa za posebne zadaće IJP i Prometna policija), PU Varaždinska (razina 4 – Interventna jedinica policije), te PU brodsko-posavska (razina 5 – Prometna policija i Interventna jedinica policije). Upravo su iz MUP-a tom prilikom izazvali na megdan Ministarstvo obrane RH i Oružane snage RH, koje su se danas odazvale na izazov.

Dan kasnije, u subotu 5. listopada, u „Tetris Challenge“ se uključio i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije – Ispostava Sv. Ivan Zelina, koji je objavio tematsku sliku svog vozila i opreme hitne pomoći. I oni su ujedno podboli MORH, ne bi li se i Oružane snage pridružile izazovu. U tom stilu, HRZ je sada na nastavak natjecanja izazvao Hrvatsku gorsku službu spašavanja – ne bi li se i HGSS, kao dio hrvatskog sustava domovinske sigurnosti, uključio u ovo atraktivno međunarodno nadmetanje.

MUP RH level 1 – PU Istarska kao dio svog “pribora” izložila je i uhićenog kriminalca

Sam „Tetris Challange“ pokrenut je početkom rujna ove godine u Švicarskoj, kad je lokalna policija u Zürichu objavila prvu takvu fotografiju opreme jednog policijskog vozila. Ubrzo su im se priključile i vatrogasne postrojbe te druge organizacije zadužene za zaštitu i spašavanje, a onda i organizacije iz sektora obrane te unutarnjih poslova brojnih država. Takve fotografije raznih primjeraka tehnike, zajedno s opremom i posadama, a sve u ovom „LEGO“ stilu, često su praćene i komentarima u šaljivom tonu. Uglavnom, u samo nešto više od mjesec dana, „Tetris Challenge“ postao je pravi viralni hit među svjetskim organzacijama zaštite i spašavanja, obrane i unutarnjih poslova, koje su i na taj atraktivni način dobile još jednu priliku javnosti predstaviti svoj posao kao i sredstva koja pri radu svakodnevno koriste.

MUP RH level 3 – PUZ (Kriminalistička tehnika, Ekipa za posebne zadaće IJP i Prometna policija)

MUP RH level 4 – PU varaždinska (Interventna jedinica policije)

Poruka: “#tetrischallenge #mup #vatrogasnapostrojbazagreb a sad i #zzhmzzsvetiivanzelina jos čekamo #morh !”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.