HRZ kod Konjica – pomogli, ali ne i ugasili

Nakon jutrošnje brze odluke Vlade RH, donesene na za to posebno održanoj telefonskoj sjednici – a na temelju zahtjeva Ministarstva sigurnosti BiH od jučer navečer, u 22.48 – dva su zrakoplova Canadair CL-415 u 13.45 iz zrakoplovne baze Zemunik poletjela u Bosnu i Hercegovinu. Oko 14.35 oni su započeli s gašenjem požara, vjerojatno prouzročenog  ljudskim nemarom, koji kod Konjica bijesni još od 1. svibnja.

Samir Agić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, ovako je po njihovu dolasku komentirao djelovanje:

U stalnom sam kontaktu s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske i nadamo se da će u narednih sat do sat i po najveći dio požara biti ugašen. Dva kanadera iz Hrvatske su angažirana i mi smo našim kolegama u RH izuzetno zahvalni na tom angažmanu“.

Uz to, on je definirao i maksimalno trajanje intervencije – “Nadam se da će uspjeti danas da ugase sve, a i ako ne bude ugašeno u potpunosti, mislim da će njihova pomoć s današnjim danom biti završena, jer ne možemo biti previše neobazrivi prema kolegama iz Hrvatske“.

Tijekom ukupno sedam sati leta, hrvatske su protupožarne letjelice izvršile 32 bacanja vode, pri čemu je do padanja mraka na opožareno područje izbačeno ukupno oko 192.000 litara vode. Iako je time navodno tek donekle obuzdan ovaj veliki požar, postoji opravdana bojazan od njegovog ponovnog razbuktavanja tijekom večeri i noći, uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta – posebice kod naselja Puhale, gdje se vatra tijekom prethodne noći približila i objektima kompleksa namjenske industrije “Igman” iz Konjica, te je bilo bojazni da bi vatra ili toplina, preko sustava ventilacije, mogle dospjeti i u podzemne objekte ovog vojno-industrijskoga kompleksa specijaliziranog za proizvodnju streljiva.

Teško dostupno požarište nedaleko Konjica i jezera HE Jablanica

Na požarištu oko Konjica su, sve do dolaska hrvatskih Canadair-a, bila angažirana dva helikoptera Oružanih snaga BiH. Po dolasku Hrvata, oni su bili “…spušteni da bi se napravio prostor za let kanadera kao najvećih letjelica za gašenje požara. Prema informacijama koje imamo od Glavnog štaba Oružanih snaga BiH, ta dva helikoptera će i dalje biti u pripravnosti“, objasnio je Agić.

Uglavnom, dok Ministarstvo sigurnosti BiH, sada u suradnji s tamošnjim Oružanim snagama te vatrogasnim jedinicama (vatrogasci PVP Konjic, radnici “Šumarstva Prenj”, lokalno stanovništvo) na ugroženom području nastavlja koordinirane aktivnosti gašenja i pokušava lokalizirati sada smanjeni požar, ovdje možete pogledati jednu od video-snimki hrvatskih zrakoplova Canadair pri dopuni vode na jezeru hidroelektrane Jablanica – prvog i najvećeg hidroenergetskog postrojenje na rijeci Neretvi (jedno vrijeme i najvećeg hidroenergetskog objekta u čitavoj bivšoj Jugoslaviji)…

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.