Hrvatske jurišne puške za indijsku vojsku?

 

Od 28. do 31. ožujka ove godine u mjestu Naqueri Quitol, na jugu indijske savezne države Goa, trajao je sajam vojne opreme Defexpo India 2016. Riječ je o priredbi dvogodišnjeg ritma, koja je ove godine održana po deveti put, obuhvativši pri tome tematska područja opremanja kopnenih i mornaričkih snaga, kao i potrebe sustava tzv. “domovinske sigurnosti”.

Ovogodišnja takva priredba bila je organizirana u skladu s geslom “Make in India” – sloganom kojeg je indijski premijer Narendra Modi lansirao krajem rujna 2014. godine, gdje je među 25 posebno istaknutih razvojnih područja bila uključena i “Obrambena proizvodnja”. Indija, zemlja čije su oružane snage treće po veličini na svijetu, uvozi oko 60 posto svoje vojne opreme i tijekom idućih 8 godina planira u tu svrhu potrošiti oko 250 milijardi indijskih rupija (oko 3,31 milijardi eura) – temeljem godišnjeg obrambenog proračuna koji je za godinu 2015.-2016. iznosio oko 2.467,27 milijardi INR (oko 32,7 milijardi eura). Kako se moglo čitati na stranicama velikog indijskog dnevnika Hindustan Times, ovo je poslovno područje na kojem svoju šansu vidi i hrvatska obrambena industrija – konkretno, tvrtka HS Produkt iz Karlovca. U nastavku prenosimo spomenuti zanimljivi tekst na ovu aktualnu gospodarsku temu.

 

Indijski vojnik na službi pred kompleksom parlamenta u New Delhiju

Indijski vojnik na službi pred kompleksom parlamenta u New Delhiju

Jurišna puška je osnovno sredstvo potrebno svakoj vojsci. Ali, na sajmu Defence Expo 2016, organiziranom u skladu s temom “Make in India”, malo je pomaka ostvareno u pronalaženju zamjene za puške INSAS (Indian Small Arms System), koje indijska vojska koristi od 1996. godine.

Takvo stanje vlada usprkos činjenici da se više od 1.000 poduzeća iz 40 država natječe za udio u indijskoj obrambenoj industriji, od koje se očekuje porast vrijednosti na oko 100 milijardi USD u idućih 10 godina. Političari smatraju da su sigurni čim vide vojnika (jawan) koji nosi pušku. Sada je potrebno promijeniti takav način razmišljanja. Vojska je prisiljena koristiti zastarjelo oružje“, rekao je umirovljeni brigadni general Afsir Karim, vojni stručnjak koji je zapovijedao i bojnom u ratu s Pakistanom 1971. godine.

Nakon što je 2015. godine poništen međunarodni natječaj za izbor jurišne puške raspisan 2011. godine, indijska vojska je svoje nade položila u pušku INSAS Excalibur, razvijenu od Organizacije za obrambeno istraživanje i razvoj (Defence Research and Development Organisation – DRDO). No iz vojnih se izvora čulo da je Excalibur u najboljem slučaju tek dorađeni INSAS, i da on ne može biti osnovno oružje. Doktor S. Christopher, generalni direktor DRDO, kaže: “Mi prihvaćamo da je bilo problema, ali mi konstantno radimo na pružanju sve bolje opreme“.

Natječajem iz 2011. željelo se kupiti gotovo 66.000 pušaka i proizvesti njih još 100.000 temeljem transfera tehnologije. Beretta, Sig Sauer, IWI, Colt i Česká su pokazali interes, ali se od svega toga ništa nije ostvarilo. Za sada su puške 1B1 INSAS standardno oružje pješaštva, iako neke specijalne te elitne postrojbe koriste i Uzi, Heckler & Koch MP5 ili drugo.

Moguća zamjena bi tu mogla biti i u Hrvatskoj proizvedena jurišna puška VHS-2. Indijski predstavnik proizvođača HS Produkt, Shailesh Tewary, tvrdi da je ovo NATO-certificirano oružje prošlo testiranja u Indiji, i da je njegov učinak prepoznat. HS Produkt je spreman prenijeti dizajn, razvoj i svoju tehnologiju u Indiju.

Dok naš oružni sustav ima dokazanu vrijednost, te se nalazi i u službi pri više oružanih snaga, mi bi željeli podrobnije proučiti Politiku obrambenih nabava (Defence Procurement Policy – DPP), prije nego krenemo planirati naš daljnji korak“, izjavio je viši član uprave jedne od tvrtki. Stručnjaci ističu da nabave u obrani nisu dio standardnog otvorenog tržišnog oblika komercijalne nabave, budući da one imaju i geopolitičke odraze.

 

Original ovog teksta je autor Presley Thomas objavio 5. travnja 2016. na internetskoj stranici indijskog dnevnika Hindustan Times (http://www.hindustantimes.com/). U svom se originalnom obliku ova vijest nalazi na adresi: http://www.hindustantimes.com/business/make-in-india-yet-to-get-a-new-assault-rifle-for-its-forces/story-gvehVpBXVytqg4zzx2SKeN.html

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.