VHS-2 na testiranje u MUP RH

 

U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske jučer, 26. rujna, održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o poslovnoj suradnji MUP RH i poduzeća HS Produkt iz Karlovca. Ovim sporazumom, potpisanim od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i direktora HS Produkta Željka Pavlina, dogovorena je suradnja na testiranju i ispitivanju naoružanja i policijske opreme. Konkretnije – razvojni, istraživački, tehnički i tehnološki poslovi, materijalna ulaganja, te angažiranje ljudskih resursa na razvoju, konstrukciji, proizvodnji i ispitivanjima novih vrsta i tipova naoružanja i vojne/policijske opreme. Pri tome, težište je stavljeno na testiranje i prezentiranje jurišne puške VHS-2, kalibra 5.56 x 45 mm.

Kakva je to suradnja?

Prema ministru Božinoviću, potpisivanje ovog ugovora važno je i za MUP RH i za hrvatsku obrambenu industriju. “Sporazumom bi se trebao zaokružiti jedan ciklus suradnje između ministarstava koja se bave sigurnošću i namjenske industrije u smislu zajedničke suradnje kako bi se proizveo što bolji proizvod. Taj proizvod izašao bi na treća tržišta i od toga se akumulirala određena sredstva koja se trebaju opet zajednički iskoristiti za usvajanje novih tehnologija za stalno nova poboljšanja, jer to je uvjet opstanka na vrlo zahtjevnom tržištu“, rekao je Božinović. “Moramo raditi dalje i pratiti trendove u svijetu, te moramo uvažavati i mišljenje struke” – zaključio je ministar, dodajući da je MUP najveći korisnik obrambene opreme u sigurnosnom sektoru RH, budući da se radi o sustavu od oko 26.000 pripadnika.

Direktor HS Produkta Željko Pavlin opisao je potpis ovog ugovora kao rezultat dugogodišnjeg rada. Po njemu, “HS Produkt je najveći izvoznik vojne opreme iz Hrvatske, a prema podacima iz 2016. jedan smo od najvećih izvoznika u Europi. Potpis ovog ugovora velika je stvar koja će nam u omogućiti daljnji razvoj i ispitivanje našeg naoružanja. Nadam se da će u konačnici to rezultirati kupovinom i opskrbljivanjem hrvatske policije s našom puškom i da ćemo u budućnosti imati vlastitog klijenta, ali možda još više i u referenci, jer hrvatska policija surađuje s mnogim policijama u Europi“.

Već 15. listopada MUP RH dobit će prvih 100 pušaka na testiranje u jedinicama specijalne, interventne i temeljne policije u četiri najveće policijske uprave širom Hrvatske. Testiranje će trajati 60 dana, a nakon toga  će se prikupiti sva mišljenja i prijedlozi za eventualno poboljšanje oružja, nakon čega se očekuje isporuka 1.000 pušaka s predloženim doradama. Takva provjera u realnim uvjetima policijskog rada trebala bi pomoći u daljnjem razvoju i prilagodbi puške potrebama policije – čime će ovakva puška dobiti dodatnu kvalitetu, kao i referencu za buduće natječaje u inozemnim policijskim snagama. Sredstva za ovaj projekt prikupit će se prodajom starog oružja MUP-a, čime Ministarstvo pokreće proces zamjene starog i dotrajalog oružja s najsuvremenijim oružjem današnjice hrvatskog porijekla.

Da li tu nešto kasni?

Ovaj sporazum na prvi pogled podsjeća na usporedive situacije od prije desetak godina, kada je Ministarstvo obrane RH s poduzećem HS Produkt krenulo dogovarati suradnju oko razvoja jurišnih pušaka za svoje potrebe. Taj je proces u svibnju 2009. kulminirao potpisivanjem Okvirnog sporazuma o nabavi jurišne puške VHS za potrebe opremanja OS RH, na kojem su onda bile utemeljene i prve nabave tog oružja za Hrvatsku vojsku. Do kraja te 2009. bila je planirana kupovina prvih 1.000 komada jurišnih pušaka VHS, tada još u modelu VHS-1 – i to 50 pušaka “probne serije” do 15. rujna, pa 150 pušaka “nulte serije” do 15. listopada, te preostalih 800 komada do 15. prosinca 2009. godine.

Gledajući unazad, zanimljivo je zamijetiti kako je te 2009. bilo planirano za MORH u brzome ritmu kupiti barem 20.000 primjeraka puške VHS, što se ni do danas nije ispunilo. Jednako tako, te 2009. bile su zabilježene i optimistične izjave direktora Pavlina: “Kratka puška, ovdje, je upravo ono što našoj policiji treba. I u tom smislu mislimo da je to, na neki način, pa neću reći – gotova stvar… Ali svi ovi rezultati naših ispitivanja – uključeni su bili tu, ili barem obavještavani, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova. Tako da mislimo da i tu imamo dobre šanse da u vrlo skorom periodu nešto napravimo“. I evo, vrlo skoro, nakon samo malo više od osam godina, stvarno se nešto napravilo.

MUP i domaća industrija

A kakvo je trenutno stanje po pitanju korištenja proizvoda hrvatske obrambene industrije u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova RH, čulo se 5. rujna, na konferenciji “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend”. Prema ministru Davoru Božinoviću, tijekom proteklih sedam godina MUP RH za svoje odore (navodno djelo ruku domaćih proizvođača) utrošio je oko 296 milijuna kuna. U informacijsku opremu je tijekom protekle tri godine MUP RH iz fondova Europske unije uložio oko 49 milijuna eura i još preko 150 milijuna proračunskih kuna. U protekle četiri godine je MUP RH u hrvatsku brodogradnju donio poslova za 7 milijuna eura iz EU fondova (uz još oko 20 milijuna kuna za održavanje plovila u tom periodu), dok se u izgradnju te održavanje objekata godišnje ulaže oko 20 milijuna kuna (uz još oko 19 milijuna eura iz EU fondova tijekom zadnje tri godine). Što se oružja tiče, ministar Božinović je tada napomenuo: “Trenutno više od 9.000 policijskih službenika koristi pištolje hrvatskih tvrtki, a u uporabu uvodimo i puške hrvatske proizvodnje – i to 1.000 komada dokazanog oružja, za potrebe interventnih postrojbi i policijskih ophodnja“.

Iz priopćenja MUP RH se nazire da se kod spomenutih “pištolja hrvatskih tvrtki” radi baš o “pištoljima HS”, za čiju dodatnu nabavu vjerojatno tu još itekako ima prostora. Jednako tako, početkom uvođenja jurišnih pušaka VHS-2 (u postojećim ili nekim prilagođenim varijantama) u arsenal MUP RH otvara se još jedna korisnička niša – koja je gotovo neobjašnjivo do sada bila zatvorena proizvođačima hrvatske obrambene industrije. Nadajmo se samo da će se aktualna suradnja Ministarstva unutarnjih poslova RH s hrvatskom obrambenom industrijom razvijati jednako dobro kao što je to bilo s obrambenim resorom, i da će tu do značajnih promjena i stvarno doći “u vrlo skorom periodu“, a ne tek protekom niza praktično izgubljenih godina.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.