Hrvatska u EU vježbi, krizama usprkos

 

Osim obimnog paketa mjera za prevladavanje krize koja s odlaskom ljeta sve glasnije kuca na vrata, Vlada RH na jutrošnjoj 147. sjednici donijela je i nekoliko manje atraktivnih, a ipak nužnih odluka. Tako je, među ostalim, usvojila i „Prijedlog odluke o sudjelovanju Republike Hrvatske u simulacijskoj vježbi Europske unije ‘EU Integrated Resolve 2022 (EU IR22)’“, u kojoj Hrvatska sudjeluje više-manje redovito. Budući da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova resorni nositelj te vježbe u Hrvatskoj, tako je šef Ministarstva Gordan Grlić Radman po ovom pitanju uzeo riječ na Vldinoj sjednici:

Hrvatska će sudjelovati u simulacijskoj vježbi… Riječ je o vježbi na temelju fiktivnog scenarija čiji je cilj jačanje sposobnosti Europske unije za odgovor na sukobe i krize s naglaskom na planiranje procesa Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP) i operativnu izvedbu u okruženju hibridnih prijetnji, te jačanje suradnje s partnerskim državama i međunarodnim organizacijama uključujući, naravno, i NATO. Također, vježba će pružiti dodatnu priliku za izobrazbu osoblja unutar relevantnih tijela državne uprave, posebno glede postupaka kriznog upravljanja Europske unije, razvoja unutarnjih radnih procesa te njihovom usklađivanju s postupcima i standardima Europske unije“.

Ovo vrlo kratko obrazloženje „uvjerilo“ je druge ministre da jednoglasno prihvate ovaj prijedlog. Vježba „EU Integrated Resolve 2022“ održat će se od 19. rujna do 18. studenog, i to u Bruxellesu kao i u drugim glavnim gradovima država članica EU. Vježba je podijeljena u dvije faze: prva traje od 19. rujna do 21. listopada, i njen fokus je na planiranju civilne te vojne misije i operacije u okviru ZSOP-a, dok je fokus druge faze – planirane u trajanju od 14. do 18. studenog – na provođenju operacije, te na događajima koji će se dodavati tijekom vježbe („event driven part“).

Prema scenariju vježbe, na Augustiji, kontinentu koji se nalazi na južnoj strani Sredozemnog mora, nalaze se sljedeće države: Freeland (država članica EU/NATO partner); Seglia (demokratska država, ključni partner EU-a u regiji); Kronen (autoritarna država, želi snažniji globalni geopolitički utjecaj); Proxyland (marionetska država, slijedi vanjsku politiku Kronena); te Nexsta (Newborn Extremist State), nasilna ekstremistička skupina. Iako je kriza locirana u Segliji, ona se odražava na navedene susjedne zemlje. EU ima snažan interes za postizanje mira i stabilnosti širom Augustije, gdje je Seglija ključan partner u kontekstu demokratizacije regije.

Osim uvježbavanja procesa Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, kao i jačanja suradnje s partnerskim državama i međunarodnim organizacijama, scenarij uključuje i elemente napada na transportnu, pomorsku, telekomunikacijsku i energetsku infrastrukturu, kibernetičke napade, instrumentalizaciju migranata, prekid opskrbnih lanaca i poremećaje unutarnjeg tržišta, zaštitu civila, pojavu dezinformacija te strateško komuniciranje. To su sve problemi s kojima se već godinama susreću zemlje EU,  uključujući i Hrvatsku, od čega su neki kulminirali posljednjih par godina – od početka pandemija pa do aktualnog rata u Ukrajini.

Što se Hrvatske tiče, u vježbi EU IR2022 sudjeluje niz ministarstva i drugih državnih tijela: (1) Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, (2) obrane, (3) unutarnjih poslova, (4) pravosuđa i uprave, (5) mora, prometa i infrastrukture, (6) gospodarstva i održivog razvoja, te (7) Sigurnosno-obavještajna agencija, (8) Zavod za sigurnost informacijskih sustava, kao i (9) Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET) – odnosno njihov Odjel za nacionalni CERT.

Kao posebnu zanimljivost – podsjetimo da je „EU Integrated Resolve“, između ostalog, i vježba upravljanja krizama (Crisis Management Procedures), ali je upravo kriza (pandemija koronavirusa) 2020. odgodila ranije planirano održavanje ove simulacijske a ne „tete-a-tete“ vježbe. Za nadati se da su sudionici u međuvremenu nešto i naučili o stvarnim krizama, te da se ovoga puta neće žaliti kako im je kriza „uvelike otežala ili čak onemogućila provedbu zamišljenog“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.