“EU IR20” – kad kriza omete vježbu upravljanja krizama

 

Jučer je Vlada, vjerovali ili ne, donijela odluku o sudjelovanju u nastavku vježbe „EU Integrated Resolve 2020“ (EU IR20). Ne, ne radi se o grešci, stvarno je riječ o sudjelovanju u prošlogodišnjoj vježbi. O čemu se radi? O pomalo bizarnoj činjenici da je pandemija bolesti COVID-19 prekinula prošle godine započetu EU simulacijsku vježbu odgovora na sukobe i krize, zbog čega je provedena samo prva faza, dok je druga faza vježbe odgođena za ovu godinu, s početkom sljedećeg tjedna. No hrvatska Vlada mora još jednom donijeti odluku oko (nastavka) sudjelovanja budući se radi o promjeni datuma. O tome je na jučerašnjoj 54. sjednici izvijestio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

 „Hrvatska će sudjelovati u drugoj fazi vježbe Europske unije ‘EU Integrated Resolve’ koja će se provesti od 26. travnja do 11. svibnja ove godine u Bruxellesu, a i u glavnim gradovima država članica EU. Riječ je o simulacijskoj vježbi na temelju fiktivnog scenarija čiji je cilj jačanje sposobnosti Europske unije za odgovore na sukobe i krize, a u okviru integriranog pristupa. Održavanje ove vježbe planirano je u dvije faze u razdoblju od 21. rujna do 4. prosinca 2020. – ono je bilo planirano – dok je prva faza vježbe provedena, druga je nažalost odgođena zbog pandemije koronavirusa. Vlada je 17. rujna prošle godine donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske u predmetnoj simulacijskoj vježbi, međutim upravo zbog promjene datuma održavanje druge vježbe, faze druge vježbe, je potrebno donijeti novu odluku. Slijedom navedenog, predlaže se Vladi donošenje predmetne odluke“.

Kako je bilo zamišljeno i prošle godine, u pripremi te provedbi i ovog dijela vježbe sudjeluju Ministarstva vanjskih i europskih poslova, obrane, unutarnjih poslova, pravosuđa i uprave, te Hrvatska akademska i istraživačka mreža-CARNET (Odjel za Nacionalni CERT). Kako smo već pisali, u prvoj fazi vježbe od  21. rujna do 23. listopada 2020. godine fokus je bio na planiranju civilne misije i vojne operacije ZSOP-a, dok će u drugoj fazi od 26. travnja do 11. svibnja fokus biti na provođenju misije i operacije te na događajima koji će se dodavati tijekom vježbe („event driven actions“).

Na fiktivnom kontinentu (Augustia) nalaze se sljedeće države: Freeland (država članica EU/NATO partner); Seglia (EU partner, demokratska država), Kronen (anti-zapadna država koju vodi radikalna stranka), Proxyland (pseudodemokratska država, kohabitacija s Nexsta-om), te Nexsta (Newborn Extremist State, koja je kalifat u nastajanju). Glavni scenarij vježbe se temelji na sve češćim napadima terorista Nexste s teritorija Proxylanda na jug Seglie, uslijed čega dolazi do velikog broja izbjeglica i prognanika, stvarajući tešku humanitarnu situaciju. VSUN-a donosi rezoluciju kojom se daje mandat za pokretanje operacije/misije EU-a kao potpore snagama Seglie, koje više nisu u stanju kontrolirati kriznu situaciju. Scenarij također uključuje konzularnu krizu, hibridne napade (uključujući i kibernetičke napade na EU delegaciju te institucije EU-a), kao i djelomičnu invaziju Kronena na Freeland. Prema argumentaciji Vlade RH, „vježba će biti osobito značajna za jačanje međuresorne koordinacije te usklađivanje radnih procesa hrvatskih struktura s procesima institucija EU-a u okvirima ZSOP-a i postupcima upravljanja krizama (Crisis Management Procedures)“, te će kao takva pružiti priliku i za „dalju edukaciju osoblja unutar resora glede EU postupaka kriznog upravljanja, razvoja unutarnjih radnih procesa, te njihovo usklađivanje s postupcima i standardima EU-a“.

I dok je razumljivo da se u vrijeme pandemije ne mogu održavati vježbe „na terenu“, uz prisutnost većeg ili manjeg broja osoblja i njihove međusobne interakcije, pomalo je bizarno da stvarna kriza odgodi i simulacijske vježbe upravljanja krizama. Još je bizarnije kada se snage koje bi trebale sudjelovati u vježbama odgovora na krize žale da im je kriza „u stvarnom životu“ uvelike otežala ili čak onemogućila provedbu zamišljenog, pa su uvjeti za rad loši ili nemogući. U takvoj atmosferi ne čudi ni ponašanje Vlade RH koja je, primjerice, na zatvorenom dijelu svoje 50. sjednice od 26. ožujka ove godine donijela Odluku o sudjelovanju RH u vježbama upravljanja u krizama, ali uz napomenu: „Točka je označena stupnjem tajnosti ‘povjerljivo’ te je nismo u mogućnosti objaviti“. Dakle, vježbat ćemo sudjelovanje i upravljanje krizama, ali se to ne smije javno znati. I onda se čudimo kaosu na terenu u vrijeme stvarne krize!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.