Hrvatska sudjeluje na vježbi ML14

 

Vlada je na svojoj jučerašnjoj 182. sjednici odobrila sudjelovanje RH u simulacijskoj vježbi upravljanja krizama ML14. Za razliku od dosadašnjih takvih točaka, koje je uglavnom obrazlagao predstavnik MUP-a, jučer je ovu točku obrazlagala Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova i prva potpredsjednica Vlade:

„Ovo je prijedlog odluke da RH sudjeluje u simulacijskoj vježbi Europske unije upravljanja u krizama, koja bi se održala od 30. rujna do 23. listopada ove godine. Provest će se u Bruxellesu i glavnim gradovima država-članica. Simulacijska vježba se temelji na fiktivnom scenariju, uvježbavat će se koordinacija vojnih i civilnih instrumenata kao dio sustava Europske unije za odgovore na krize, s naglaskom na brzi odgovor. Predlaže se osnivanje privremene međuresorne skupine zadužene za koordiniranje i pripremu ovih aktivnosti i vježbe, s predstavnicima ključnih resora – Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, te DUZS … MVEP koordinira to i nema dodatnih financijskih obaveza, i mogu se pozvati i dodatni resori ukoliko se za to pokaže potreba“.

Vježba ML14 punim se imenom zove „EU Crisis Management Exercise Multi Layer 2014-ML14“. Cilj ove vježbe je unaprijediti sposobnost EU za upravljanje u kriznim situacijama putem provedbe sveobuhvatnog pristupa i procedura planiranja i odlučivanja u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, te time i jačanje operativnih sposobnosti EU u sigurnosnim uvjetima koji se stalno i brzo mijenjaju. Bitna komponenta vježbe bit će uvježbavanje koordinacije vojnih i civilnih instrumenata kao dio sustava EU za odgovore na krize (Crisis Response System), s naglaskom na brzi odgovor. U tom smislu, kao dio scenarija, uvježbavat će se simulacijsko pokretanje jedne vojne operacije upućivanja borbene skupine („battle group“), kao i jedne civilne misije u isto fiktivno područje krize.

Scenarij vježbe temelji se na etničkom sukobu na graničnom području dvije fiktivne države – Sarunije i Celege, uslijed čega dolazi do velikog broja izbjeglica i prognanika, stvarajući tešku humanitarnu situaciju. Vijeće sigurnosti UN-a donosi rezoluciju kojom se daje mandat za pokretanje operacije/misije EU kao potpora snagama AU-a koje više nisu u stanju kontrolirati kriznu situaciju. Za potrebe vježbe koriste se mape afričkih zemalja Kenije (Sarunija) i Somalije /Cerega). Scenarij uključuje i humanitarnu katastrofu (poplava), napad na tanker uslijed čega dolazi do ekološke katastrofe (izlijevanje nafte u more), te napad terorista na naftovod.

Za potrebe simulacijskog pokretanja vojne operacije Italija je ponudila simulirati Operativno sjedište vojne operacije, dok će u Belgiji biti simulirano sjedište vojnih snaga. Za provedbu aktivnosti vezano uz pripremu i provedbu vježbe ML14 u sjedištu EU u Bruxellesu zaduženo je stalno predstavništvo RH pri EU i pri Europskoj zajednici za atomsku energiju. Zanimljivost za kraj – iako su predstavnici RH sudjelovali na pripremnim i planskim sastancima, Vlada RH je sudjelovanje Hrvatske u ovoj vježbi odobrila u zadnji čas, za razliku od ostalih zemalja-sudionica, koje su to uglavnom učinile još debelo prije ljeta. Ova vježba, naime, nije nikakvo iznenađenje, jer je uredno prijavljena i uvrštena u Program vježbi EU za razdoblje od 2013. do 2015. godine, usvojenom na Europskom vijeću 31. siječnja 2013.

 

O vježbi ML14 u Programu vježbi EU 2013-2015

O vježbi ML14 u Programu vježbi EU 2013-2015

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.